Sakatatlar Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Sakatat Çeşitleri ve Tarifleri

Sakatatlar Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Sakatat Çeşitleri ve Tarifleri Tarifi

Ne Olduğuna Fazla Takılmadan Lezzetine Odaklanın: Sakatatlar

Sakatatlar denince akla işkembe, kelle, paça, taşlık, yürek, beyin gibi hayvanın kaslarının dışında kalan ve yenebilir olan kısımlar gelir. Sakatatlar kasaplık hayvanlardan elde edilir. Sakatatlar, Türk ve dünya mutfağında çok sevilerek tüketilir.

Sakatat Nedir?

Ciğer, beyin, yürek, böbrek, işkembe, ayak, kuzu gömleği, kelle, baş, dil, billur, koç yumurtası gibi kasaplık olmayan kısımlara sakatat denir.

Sakatat neresi? Karaciğer, yürek, beyin, böbrek ve buna benzer iç organlar, hayvanın baş ve ayak kısımları sakatat kısmına girer. Sakatat saklama koşulları çoğunlukla derin dondurucularda olur. Sakatatlar, hem besin değerini koruması hem de tazeliğinin azalmaması açısından mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir.

Tarif: Arnavut Ciğeri (Püf Noktaları ile)

Sakatat Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok farklı sakatat ürünleri vardır. En çok bilinen ve tüketilen sakatatlar ve sakatat isimleri şunlardır: kasaplık hayvanın bağırsak kısmı olan işkembe, midesinin yenen bölümü şırdan, sığır dili, koyun ve kuzunun ayak kısmına yakın olan yeri yani paça, koyun ve ineğin yüreği (kalp), kuzu beyin veya inek beyin, koçun testisleri yani yumurtalıkları, koyun ve kuzunun ince bağırsağından yapılan kokoreç, inek ve koyunun karaciğeri, koyun ve kuzu kellesi, tavuğun yem yerken yuttuğu taşların biriktiği kısım olan taşlık, tavuğun yüreği ve ciğeri ülkemizde tüketilen başlıca sakatat çeşitleridir.

Sakatatların seveni çoktur; lakin sevmeyeni de vardır. Bu durum kişilerin damak zevkine göre değişkenlik gösterir.

Tarif: Ciğer Sote

Sakatat Kalori ve Protein Değeri Nedir?

Sakatat protein değeri bakımından oldukça zengin besin türleri arasındadır. Ancak kalori değerlerine bakmadan önce sakatatlardan faydalanabilmek için sakatatların otlaklarda beslenmiş sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olması büyük önem taşır. Sağlıksız yerlerde yetişen hayvanlardan elde edilen sakatatlardan hastalık bulaşma riski vardır.

Sakatatlar yağ oranı yüksek olduğu için yüksek kalorilidir. Mesela beyin, bağışlık sistemini koruyan selenyum ve bakır bakımından zengindir. Sağlıklı ortamlarda yetişen ve iyi yemlerle beslenen hayvanların etlerinin besin ve kalori değeri daha yüksektir.

Sakatat kalori bakımından yüksek olduğu için diyet yapanlar için sakatat tüketimi kontrollü olmalıdır. En düşük kalori miktarı diğerlerine oranla yürek ve böbrekte bulunur. Hangi tür sakatatın ne kadar kalori içerdiği ambalajının üzerinde yer alan açıklamadan öğrenilebileceği gibi, internet yoluyla da öğrenilebilir.

Tarif: Tavuk Paçası Çorbası

Sakatat Faydaları Nelerdir?

  • Sakatat besin değeri bakımından zengindir. Vitamin, protein, mineral ve sağlıklı yağlar içerir.
  • Aşırı tüketilmemek kaydıyla vücuda birçok fayda sağlar. Vücudumuzun bağışıklık sistemini destekleyerek kanser riskini azaltan sakatat uykuluk, C vitamini bakımından çok zengindir.
  • Sakatat beyin faydaları çoktur. Beyin, yapısında bulunan önemli bileşikler sayesinde sinir sistemini geliştirir, nörolojik dokuyu korumaya yardımcı olur.
  • Sakatat beyin, omega 3 yağ asitleri zengini bir besindir. Ayrıca beyin, hormonal fonksiyonları optimize eden bir anti-oksidan olan kolesterol yönünden de çok zengin bir besindir.
Tarif: Tokat Usulü Mumbar Dolması

Sakatatın Zararları Nelerdir?

Sakatat aşırı tüketildiğinde fazla kiloya, kalp ve damar hastalıklarına,yüksek seyreden kolesterole, yüksek tansiyona, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına neden olabilir. Sindirimi zor olan besinlerden olduğu için midede gaz ve şişkinlik yapabilir. Anne karnındaki bebeği korumak amacıyla hamilelikte sakatat tüketimi doktor tavsiyesi ve kontrolü ile olmalıdır.

Sakatat caiz mi? Dinen sakatatın caiz olduğu belirtilmiştir. Sakatat, hayvanın yenmesi helal olan kısımlarındandır. Dolayısıyla zararları da çok tüketmeye bağlı olarak ve kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Genel olarak sakatatlar yağ oranı yüksek olan yiyeceklerdir. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi sakatat yemenin de fazlası zararlıdır. Ölçülü bir biçimde tüketilen sakatatlar vücuda zarar değil fayda getirir. Tabi sadece ölçülü yemek de değil, sakatatların elde edildiği hayvanların da sağlıklı ortamlarda ve sağlıklı yemlerle beslenmesi gerekir.

Tarif: Evde Nasıl Tavuk Kokoreç Yapılır?

Sakatat Nerede Satılır? Fiyatları Nasıldır?

Sakatat satış kasaplarda yapılır. Sakatat fiyatları sakatatın türüne göre değişkenlik gösterir. Sakatat fiyatı et kadar yüksek değildir. Ülkemize dış ülkelerden sakatat ithalatı yapılmaktadır. Ancak ülkemize yapılan sakatat ithalatından dolayı canlı hayvan kesimi azaldığı için sakatat fiyatlarında belirgin bir yükseliş gerçekleşmiştir.

Sakatat hem ithalatı hem de ihracatı yapılan bir besin türüdür. Buna paralel olarak, ülkemizden yılda 700 ton civarında Çine sakatat ihracatı yapılması kararlaştırılmıştır.

Sakatat Yemekleri: Sakatat Nasıl Pişirilir?

Protein Deposu Sakatat Tarifleri

Sakatatın pek çok yemeği ve çorbası yapılır. Sakatat ile yapılan yüzlerce sakatat tarifi bulunur. Belli başlı sakatat yemeklerinin dışında kişisel olarak kendi deneyimlerinizle de çeşitli yemekler yapabilirsiniz.

Meraklıları için sakatattan yapılan özel çorba salonları vardır. En ünlü sakatat çorba çeşitleri; kelle paça, gerdan çorbası, işkembe çorbası ve ciğer çorbasıdır. Müdavimleri için sadece işkembe çorbası yapan işkembe salonları vardır.

Sakatat yahnisi, kavrulmuş soğan ve salçayla pişmiş sakatat yemeğidir. Arzuya göre sebze ve baharatlar da ilave edilerek yapılan lezzetli bir yemek çeşididir. Sakatat kavurma, yürek böbrek ve kuru soğanın sotelenerek ve baharatlanarak pişirilmesidir.

1) Nefis Arnavut Ciğeri Tavası

Arnavut ciğeri ülkemizde çok sevilen ciğer tavalardan biridir. Meraklısı çoktur. Arnavut ciğeri, kızartılarak yapılır. Arzuya göre soğuk veya sıcak servis edilebilen mezelerden biridir. Yanına yapılan sumaklı maydanoz salatasıyla sofralarınızı süsleyecek harika bir lezzet Arnavut ciğeri tarifi. Arnavut Ciğeri

Tarif: Arnavut Ciğeri

2) Ağızda Dağılan Lokum Taşlık Sote

Lokum taşlık sote, tavuk taşlığından yapılır. Birkaç işlemden geçirildikten sonra baharatlarla tatlandırılarak servis edilir. Çok lezzetli ve besin değeri yüksek bir sakatat yemeğidir. Lokum Taşlık Sote

Tarif: Lokum Taşlık Sote

3) Orijinal Lezzette Kokoreç Yapımı

Sağlıklı kesim yapılan bir kasaptan alınan kokoreç, sebze ve baharatlarla pişirilerek sunuma hazır hale getirilir. Bu nefis kokoreç tarifiyle sevdiklerinize restoranlarda yapılan kokoreçlerin aynısını yapabilirsiniz. Kokoreç Yapımı

Tarif: Kokoreç Yapımı

4) Usulüne Uygun Mumbar Nasıl Doldurulur?

Adana’nın en meşhur yemeklerinden olan mumbar dolması iç malzemesini hazırladıktan sonra asıl püf noktası içini doldurmaktadır. Bu tarifte mumbar dolmasını yapılışını ve dolduruluşunu bulabilirsiniz. Mumbar Nasıl Doldurulur?

Tarif: Mumbar Nasıl Doldurulur?

5) Yöresel Lezzet Şırdan Dolması

Zahmetli ve ağır yemeklerden olan şırdan dolması nasıl yapılır? Hangi malzemelerden oluşur? Bu tarifte, birçok meraklısı olan meşhur şırdan dolmasının yapılışını ve dolduruluşunu bulabilirsiniz. Şırdan Dolması

Tarif: Şırdan Dolması

6) İşkembeye Lezzet Katan Terbiyeli İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

İşkembe çorbası tutkunları için bir de terbiyeli işkembe çorbası vardır. İşkembe çorbasına farklı bir boyut kazandıran terbiye tarifini burada bulabilirsiniz. Terbiyeli İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarif: Terbiyeli İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

7) Şifa Kaynağı Kelle Paça Çorbası

Güvenilir bir kasaptan alınan koyun veya kuzu kellesi, işkembe ve hayvanın ayak kısımlarından yapılan ve kırıkların kaynamasına bile faydası olan kelle paça çorbası adeta bir şifa kaynağı. Sağlıklı, bol protein, vitamin ve mineraller içeren bu çorba tarifini hemen deneyebilirsiniz. Kelle Paça Çorbası

Tarif: Kelle Paça Çorbası

8) Bağışıklık Sistemine Güç Katan Beyin Haşlama, İlik Tadında Sakatat

Kasaptan aldığınız bir miktar beyin ile beyin haşlama ve ilik tadında sakatat yapabilirsiniz. Yumuşak ve ağızda dağılan nefis beyin haşlama bu tarifte yer alıyor. Hem lezzet bakımından hem de görsel anlamda hoş görünen bu tarifi hemen deneyebilirsiniz. Beyin Haşlama İlik Tadında Sakatat

Tarif: Beyin Haşlama İlik Tadında Sakatat

9) Vitamin Deposu Uykuluk Tarifi

Uykuluk, dana ya da kuzunun gerdan, yürek ciğer veya bağırsak gibi kısımlarından elde edilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden olan uykuluk C vitamini bakımından çok zengin ve kansere karşı koruyucu bir besin kaynağıdır. Siz de bu şifa deposu sakatat yemeği tarifini hemen deneyebilirsiniz. Uykuluk

Tarif: Uykuluk

10) Sağlıklı ve Lezzetli İşkembe Dolması Yapımı

Karın dolması olarak da bilinen işkembe dolması içine çeşitli malzemeler ve baharatlar konarak hazırlanan iç malzeme ile doldurularak yapılır. İşkembe dolması tarifini hemen deneyebilirsiniz. İşkembe (Karın) Dolması

Tarif: İşkembe (Karın) Dolması

11) Kuzu Gömleğinden Enfes İç Pilavlı Gömlek Sarma

Kuzu ciğeri, kuzu gömleği ve pirinç gibi malzemelerden yapılan nefis bir yemek tarifidir. Bu farklı ve lezzetli sakatat yemeğinin tüm ayrıntılarını bu tarifte bulabilirsiniz. İç Pilavlı Gömlek Sarma

Tarif: İç Pilavlı Gömlek Sarma

12) Ciğer Sevenler İçin Nefis Tavuk Ciğeri Tarifi

Tavuk ciğeri sevenlerin ağzına layık tavuk ciğeri tarifiyle sofralarınızda farklı lezzetler sunabilirsiniz. Tavuk ciğerinin soğan ve belli başlı sebzelerle pişirilmesiyle ortaya çıkan nefis sakatat yemeği ile ailenize ve misafirlerinize farklı lezzetler sunabilirsiniz. Tavuk Ciğeri

Tarif: Tavuk Ciğeri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sakatat Kavurma Tarifi

Sakatat Kavurma

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Sakatat Kavurma Tarifi

Sakatat Kavurma

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sakatat Sote Tarifi

Sakatat Sote

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Yeşil Salata (Et Ve Sakatat Yanına) Tarifi

Yeşil Salata (Et Ve Sakatat Yanına)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri