Bağışıklık ve Sindirim Dostu Kayısı Kaç Kalori?
Yemesi çok zahmetsiz olan kayısı, mutfakta pek çok şekilde sağlığa faydalı olmak adına yer alır. Bağırsak problemlerini gidermek için kayısı suyu şeklinde içecek tercihi olarak karşınıza çıkar. Mevsiminde toplanan taze kayısılar hem kurutularak saklanır hem de reçel yapılarak kahvaltıların vazgeçilmez lezzet ve şifa deposu haline gelir.
Tüysüz yüzeyi ve yumuşacık kıvamı ile bir yiyen bir daha yer. Tabi fazla tüketildiği durumda, gün içinde sıkça lavaboya gidebilirsiniz. Bizden söylemesi :) Ölçülü tüketildiğinde hem sindirim sisteminizin hem de kalp sağlığınızın en iyi dostu olur. Özellikle de hamilelik dönemindeki kadınların kayısı tüketmesi, hem kendi sağlığı hem de dünyaya gelecek bebeğin sağlığı için etkili olacaktır. Yükselen kan basıncını önlediği için sakinleştirir.
Vücut direncini koruyan kayısı, aynı zamanda sahip olduğu demirden dolayı, kansızlık için harika bir meyvedir. Ülkemizde ise pek çok şehirde kayısı üretimi yapılmaktadır. Kayısı ve Türkiye söz konusu ise bu yazıda mutlaka Malatya’yı görmelisiniz. Malatya ile ünlenen kayısı, Mersin ve Hatay’da; hatta Marmara’da ve Ege’de en verimli şekilde üretilmektedir.
Kalori hesabı yaparak beslenenler için ve kayısının sahip olduğu kaloriyi merak edenler için kayısı ve kayısı çeşitlerinin kalori bilgilerini hazırladık. En sağlıklı ve lezzetli kayısılı tarifleri de yazının sonuna ekledik. Şifa olması dileği ile…
Kayısı Kaç Kalori?
Bu başlık altında dalından taze taze koparılan ve afiyetle tüketilen kayısı meyvesinin kalorisi yer alıyor. Dengeli ve ölçülü beslenenler için; işte merak edilen kalori bilgileri:
- 1 kayısı kaç kalori sorunuza 10 kalori yanıtını verebiliriz.
- 1 adet orta boy kayısı ise 14 kalori olacaktır.
- 50 gram ağırlığındaki kayısı 24 kalori içerir.
- 1 kilo yaş kayısı kaç kalori sorunuza ise 480 kalori cevabını vereceğiz.
- Eğer orta bir porsiyon kayısı yerseniz 58 kalori alırsınız.
Kayısı Besin Değeri
İçeriğinde bol bol A vitamini bulunduran kayısı, çekirdeğinden meyvesine ve yağına türlü şifalar ile dolu bir meyvedir. Kayısının bu özelliği besin değeri tablosunu yakından incelemeyi gerektirdi. İşte 100 gram kayısı besin değeri incelemesi;
- Karbonhidrat: 11,12 g
- Protein: 1,4 g
- Yağ: 0,39 g
- Lif: 2 g
- Kalsiyum: 13 g
- Vitamin A: 1926 iu
- Vitamin C: 10 mg
- Demir: 0,39
Kuru Kayısı Kaç Kalori?
Kayısılar daha sonra da tüketilmek üzere, gün ışığında kurutulur. Kuruyan kayısılar hem kuru yemiş tabaklarında hem de diyet ara öğünlerde afiyetle yenilir. Gün kurusu kayısı kaç kalori dediğinizde hesaplarınızda şu değerleri görebilirsiniz. Öncelikle 1 kuru kayısı kaç kalori sorunuza cevap vererek başlayalım. 1 kuru kayısı yaklaşık 25 kalori içermektedir.
- Orta boy 1 adet kayısı kaç kalori dediğinizde ise yine 25 kaloriye denk gelecektir.
- 100 gramlık kuru kayısı tabağı yaklaşık 250 kalori içerir.
- Orta boy kasede 200 gram kayısı bulunur ve bu 500 kalori demektir.
- Az porsiyon kuru kayısı ise 30 gramdan oluşur size 75 kalori kazandırır.
Kayısı Çekirdeği Kaç Kalori?
Olgunlaşmış kayısının içindeki çekirdeği, kurutup sonra da kırıp içindeki mucize kuru yemişi yiyenlerden biriyseniz, çok şanslısınız. Çünkü kayısı çekirdeği kanser riskini en aza indiren bir besindir. Ayrıca içinde A, D, E ve K vitaminleri bulunuyor. Tam bir şifa tanesi! Peki kayısı çekirdeğinde kaç kalori bulunur. İşte merak edilen bilgiler:
- Kayısı çekirdeğinin 1 gramı sadece 6 kaloridir.
- 1 fincan ağırlığındaki kayısı çekirdeği ise 483 kaloriye sahiptir.
- Sadece 1 yemek kaşığı tüketmek istediğinizde 60 kalori alabilirsiniz.
- 1 avuç kayısı çekirdeği ile açlığınızı bastırmak isterseniz de 242 kalori alırsınız.
- 50 gram kayısı çekirdeği ise size 302 kalori kazandırır.
Ayrıca kayısı çekirdeğinden yağ elde edilmektedir. Kayısı çekirdeği yağı ise cilt problemleri için harika bir bitkisel kaynaklı yağdır. Mutlaka denemelisiniz!
Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Kayısı Çayı Kaç Kalori?
Metabolizmanızı canlandıran kayısı çayını içtiğinizde kaç kalori alırsınız? Şekersiz şekilde tüketilen paket kayısı çaylarında neredeyse hiç kalori yok. Fakat şeker ilaveli kayısı çaylarının bir fincanı neredeyse 10 kalori olacaktır. Eğer diyet beslenmenizde ve spor sonrasında kayısı çayı tüketirseniz, bağırsaklarınızı mutlu edebilirsiniz. Çünkü kayısı çayında bolca antioksidan maddeler yer alır. Bu maddeler sayesinde vücudunuzda toksinler birikmez ve her zaman daha formda olabilirsiniz.
Kayısı Suyu Kaç Kalori?
Kayısı suyunun bağırsaklar için etkisi asırlardır bilinmektedir. Kabızlık problemi için birebirdir. Sindirim sistemi dostu olarak hayatınıza alabileceğiniz kayısı suyunda bulunan kalori miktarları şu şekildedir:
- 200 ml ölçüdeki bir bardak kayısı suyu 88 kalori
- 100 gramlık ölçüdeki kayısı suyu 44 kalori
- Bir kasenin çeyreği miktarında içilen kayısı suyu ise 22 kaloridir.
- 1 kiloluk kayısı suyu ise 440 kalori içerir.
Tarif için: Kayısı Suyu Yapımı
Kayısı Hoşafı Kaç Kalori?
Kayısı her şekilde metabolizmanızı harekete geçiren bir şifa olmaya devam ediyor. Kayısıların doğranıp su ile kaynatılması ve biraz şeker eklenmesi ile kayısı hoşafı yapılır. Özellikle de Ramazan gecelerinde serinleten bir lezzettir kendisi. Peki kayısı hoşafında kaç kalori bulunur?
- Küçük bir kase kayısı hoşafı 150 gramdır ve 136 kalori içerir.
- Orta boy kayısı hoşafı 285 gramdır ve 259 kaloriye sahiptir.
- Yarım kase kayısı hoşafı ise 140 gramdır içtiğinizde 127 kalori kazandırır.
- 50 gramlık kayısı hoşafı ise sadece 45 kaloridir.
Tarif için: Kayısı Hoşafı
Kayısı ile Hazırlanan 5 Diyet Tarif
Kayısı ile nefis ve diyet tarifler hazırlamanın mümkün olduğunu bu listemizde görebilirsiniz. Kayısı, size doğanın sunduğu zayıflatıcı ve rahatlatıcı besinleri arasından yalnızca biridir. Kayısının bolca yetiştiği ülkemizde kayısı yememek olmaz değil mi? O halde kayısıyı en sağlıklı şekilde tüketmek için bu tariflere bir göz atın diyoruz. Afiyetle!
1) Diyetlerin Vazgeçilmezi: Kayısılı Yulaf Topları
Son zamanlarda bağırsaklarınız, işleyişine biraz ara verdiyse kayısı ile hazırlanan bu tarifimiz sizi mutlu edecektir. Sindirim problemlerine karşı tüketebileceğiniz en lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık bu tarifte gizli desek? Hemen tıklayın ve kayısılı yulaf topları ile metabolizmanızı çalıştırın.
2) İncirli Kayısılı Toplar Çay Saatlerinde Çok Sevilecek
Bu aralar çay keyiflerinde sağlıklı yiyeceklere yer verdiyseniz, bu tarifimiz tam damak zevkinize göre. Kayısı ve incirle hazırlanan diyet toplar size gün boyu enerji verirken, metabolizmanızı bir anda canlandıracak. Denemek için işte tarifimiz:
Şekersiz Sağlıklı Kayısılı Toplar
3) Mucizevi Diyet İçecek: Kayısı Smoothie
Marketlerden aldığınız kayısı suları içinde yoğun miktarda şeker ve tatlandırıcı olduğunu biliyor musunuz? Sağlıklı bir içecek içmek istersen sadece şekerle dolu bir sıvı içiyorsunuz. Bu sağlıksız duruma son vermek için nefis kokusu ve tadıyla kayısı smoothie öneriyoruz. Denemelisiniz!
4) Şekersiz Kayısılı Mini Atıştırmalık
Hayatımda şekere yer yok diyenler için nefis bir önerimiz daha var. Şekersiz hazırlanan yulaflı ve kayısılı mini atıştırmalıklar sağlıklı ara öğünler için sizi bekliyor. Kahve veya süt ile diyet beslenmenize ekleyebilirsiniz. Denemek istiyorum diyenleri tarifimizde görelim mi?
Şekersiz Kayısılı Mini Atıştırmalık
5) Denemeyen Kalmasın: Yulaflı Kayısılı Diyet Kurabiye
Bu lezzeti tadınca, nefis kurabiyeyi daha önce neden denemediniz diye düşünebilirsiniz. Endişe etmeyin. Sağlıklı kurabiye tarifini sizler için buraya bırakıyoruz. Dilediğiniz her an kayısılı ve yulaflı masum tatlıyı deneyebilirsiniz. Geç kalmayın ve tarife tıklayın!
Yulaflı Kayısılı Diyet Kurabiye
Kayısı ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Gün Kurusu Kayısı Hakkında Her Şey
Şeftali Kaç Kalori? Besin Değerleri, Diyette Yenir Mi?
Kuru Kayısının Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 5 Süper Neden
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.