HDL (İyi) Kolesterolü Yükselten 9 Beslenme İpucu

HDL (İyi) Kolesterolü Yükselten 9 Beslenme İpucu Tarifi

Hdl Kolesterol Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Hdl kolesterol iyi mi kötü mü diye düşünenler için; netlik kazandıracak bir yazı ile karşınızdayız. Sağlığına dikkat edenlerin buluştuğu bu yazımızda en çok merak edilen konulardan Hdl kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü konusuna yer verdik!

Hdl (İyi) Kolesterol Nasıl Yükseltilir?

  • Sigarayı ve Alkolü Bırakmalısınız
  • Düzenli Spor Yapmalısınız
  • Yemeklerde Zeytinyağı Kullanın
  • Karbonhidratı Azaltın
  • İdeal Kilonuza Ulaşın
  • Haftada En Az 2 Gün Balık Tüketmelisiniz
  • Omega 3 Ağırlıklı Atıştırmalıklar Tüketin
  • Şekerden ve Kızartmadan Uzaklaşın
  • İyi Kolesterolü Yükselten Yiyeceklere Yönelin
hdl kolesterol

Hayvansal gıdalarda bulunan, bazen de bitkisel besinlerde de yer alan kolesterol sağlığı etkileyen bir maddedir. İki farklı türde tıpta adı geçer. HDL ve LDL olmak üzere 2 gruba ayrılan kolesterolden bu sayfada HDL kolesterolü inceliyor olacağız.

Bakalım HDL kolesterolün insan sağlığına olan etkisi nedir? Hdl kolesterol ne demek sorusundan başlayıp HDL kolesterolün yüksekliğine kadar değineceğimiz yazımıza başlıyoruz!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız.

hdl kolesterol nedir

Hdl Kolesterol Nedir?

Hdl kolesterol, iyi kolesterol türüdür. Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelmektedir. Vücut için faydalı olan kolesterolün, doku ve damarlardan karaciğere kadar taşınma görevini üstlenir. Üzerine düşen görevi gerçekleştirdiğinde kalp hastalıklarının önüne geçmiş olur.

Her insanda yaşa ve cinsiyete bağlı olarak Hdl kolesterol seviyesi farklı rakamlarda tespit edilmektedir. Bu rakamları belirleyen hem kişinin yaşam şekli hem de öğünlerde tercih ettiği yiyeceklerdir. Hdl kolesterol tıpkı vitamin ve mineraller gibi beslenme yoluyla kontrol altına alınabilir. Kontrol altına alındığında ise birçok hastalıktan korunur.

hdl kolesterol yüksekliği

Hdl Kolesterol Nasıl Yükseltilir? 9 Beslenme İpucu

Hdl kolesterol düşükse bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sağlık sorunlarına çok önceden tedbir almak için sizlere bazı tüyolar vereceğiz. Hem beslenme hem de yaşam şeklinde yapacağınız ufak değişimler ile Hdl kolesterolü dengeleyebilirsiniz. Uzmanların kaleminden çıkan bilgilere göre Hdl kolesterol seviyesini ideal oranda tutmak için bu bilgilere kulak verin!

1) Sigara ve Alkolü Bırakmalısınız

Sigaranın sayısız zararlarından biri de Hdl kolesterol değerini düşürmesidir. Bu zincirin sonunda kalp ve damar hastalıklarına da davet çıkarır. Sigarayı bırakarak Hdl kolesterol seviyesini en iyi oranlara getirebilirsiniz. Alkol de sigara ile benzer etkilere sahiptir ve mümkünse uzak durulmalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanmayan bireylerin Hdl seviyesi daha sağlıklı düzeydeyken; sigara kullananların Hdl seviyesi kritik seviyeye inmiştir. Uzun yıllarca sigara tüketmek, damar tıkanıklığına neden olacağı için Hdl kolesterolü de düşürmektedir.

Sigarayı Bırakma Yolları, Sigara Nasıl Bırakılır? 8 Etkili Formül

sigarayı bırakmak

2) Düzenli Spor Yapmalısınız

Sağlıklı yaşam adına önerilen ve yapılması gereken spor, Hdl kolesterolü yüksek tutmak için de etkili olmaktadır. Fiziksel açıdan aktif olmak tüm kan değerleriniz ve organlarınız için faydalıdır.

Yoğun tempolu sporlar ile Hdl seviyesinde bir artış gözlemlenir. Eğer spor yapmaya vaktim yok diyenlerdenseniz; günlük yürüyüşlerinizi ihmal etmediğiniz takdirde Hdl seviyesini kontrol altına alabilirsiniz.

spor yapmak

3) Yemeklerde Zeytinyağı Kullanın

Trans yağ tüketimi tüm organların sağlığını tehdit etmektedir. Trans yağlar, Hdl kolesterol seviyesini düşürmektedir. Naturel sızma zeytinyağını yemeklere ve salatalara ekleyerek sağlıklı beslenme kuralını gerçekleştirmiş olacaksınız.

Kalp dostu besinlerden biri olan zeytinyağı, Hdl kolesterolü yükseltme konusunda size yardım edecektir. Her yaştan kişinin özellikle de yaşlı bireylerin öğünlerine zeytinyağı ekleme alışkanlığı, Hdl kolesterolü olumlu yönde destekler.

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

zeytinyağı

4) Karbonhidratı Azaltın

Hdl kolesterol düşüklüğü neden olur sorusunun cevabı beslenme tipiyle yakından ilişkilidir. Yoğun karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerin karşılaşacağı sorunlardan biri de Hdl kolesterol düşüklüğüdür.

Karbonhidrat ağırlıklı beslenenler diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına daha yakın olur. Bu durumu önlemenin ve Hdl kolesterolü iyi değerlere getirmenin yolu da beyaz undan uzak durmaktır. Kalp hastalıklarından ve sağlıksız bir yaşamdan uzak kalmak için düşük karbonhidratlı besinleri tercih edebilirsiniz.

Karbonhidrat Diyeti Listesi Nasıl Uygulanır?

karbonhidrat diyeti

5) İdeal Kilonuza Ulaşın

Kilo artışıyla beraber gözlemlenen Hdl düşüklüğü, birçok hastalığa davet çıkarır. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan fazla kilo, size uzun yıllarca stresli bir hayat yaşatır. Bu tatsız duruma karşı savaş açmak için sağlıklı seçimler yapabilir, Hdl seviyesini kontrol edebilirsiniz.

Eğer tek başınıza kilo veremiyorsanız; bir diyetisyen yardımı ile tüm bedeninizi koruyabilirsiniz. İdeal kiloya ulaşma yolunda birçok problemi çözebilirsiniz. Hdl kolesterolü yükseltip kalp sağlığınızı korurken aynı zamanda insülin direncini de kırabilirsiniz.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Diyetisyen Cevapladı

İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır? Diyetisyen Onaylı Liste

diyet

6) Haftada En Az 2 Gün Balık Tüketin

Hdl kolesterolü ideal oranda tutmanın bir yolu daha var. Haftada 2 defa balık tüketmek! Uzmanlar kendinden yağlı balıkları fırında ya da ızgarada tüketmenizi önermekte.

Neden yağlı balıkları tercih etmeliyim diye sorarsanız; yağlı balıklarda bulunan asitler kalp sağlığını daha etkili şekilde korurlar. Damar ve hücreleri koruma konusunda daha başarılıdır. Hdl seviyesini yükseltmek için sardalya, ton balığı ya da somonu tercih edebilirsiniz.

Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

balık

7) Omega 3 Ağırlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Hdl seviyesini düşürmemek için ara öğün yapmanız önerilir. Ara öğünlerde tercih edeceğiniz besinler kalp ve damar sağlığınızı koruyacak türden olmalıdır. Fast food ya da paketli ürünler yerine omega 3 yağları açısından zengin olan fındık, fıstık, ceviz gibi besinler tercih edilmelidir.

Sadece atıştırmalık değil omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ıspanak, avokado, pırasa, yeşil bitkiler ve semizotu gibi besinler de tüketilmelidir. Hdl kolesterol nasıl yükseltilir Canan Karatay kolesterol ile ilgili nasıl önerilerde bulunuyor diyorsanız, Karatay sağlıklı bil kahvaltıda fındık fıstık ve doğal zeytinyağı önermektedir.

Omega 3 Faydaları ve Görevleri, Omega 3 İçeren Besinler Listesi

kuru yemiş

8) Şekerden ve Kızartmadan Uzaklaşın

Kolesterolü dengelemek için beslenme alışkanlıklarının kökten değişmesi gerekir. Şekerden ve kızartmalardan uzak durmak sadece kolesterol sorunu yaşamamak için değil birçok hastalığa karşı vücudu güçlü tutmak için de uzmanların önerisidir.

kızartma

9) İyi Kolesterolü Yükselten Özel Yiyecekler

Hdl kolesterol dokulardaki fazla kolesterolü vücut dışına atmaya yardımcı olduğu için vücut sağlığını güçlendirir. Hdl kolesterol besinlerle alınmaz ama besinler aracılığıyla miktarı yükseltilebilir. HDL yi ne yükseltir derseniz birçok leziz seçenek bulunmaktadır.

Tam tahıllar, lifli meyveler, keten tohumu, chia tohumu, soya, baklagiller, portakal, somon, brüksel lahanası, avokado ve kuru yemişler halk arasında iyi kolesterol olarak da bilinen hdl kolestrolü yükseltmekte etkili besinlerdir.

hdl kolesterol yükselten yiyecekler

Hdl Kolesterol Kaç Olmalı? Cinsiyete Göre Referans Aralığı

Hdl kaç olursa tehlikeli sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Hdl kolesterol referans aralığı kadın ve erkeklere göre farklı rakamlarda incelenir. Yaşa bağlı olarak da değişen bu rakamları merak edenler için yazımıza aldık. Hdl kolesterol kaç olması lazım diyenler için ideal rakamlar tablosunu ekledik. Eğer kan testi sonucunda bu rakamlardan çok uçta bir sonuç alınıyorsa; doktorunuzla görüşmenizi önereceğiz.

Erkeklerde

  • 40 mg/dL altı: Düşük
  • 40 mg/dL – 60 mg/dL arası: İyi
  • 60 mg/dL üstü: Daha iyi

Kadınlarda

  • 50 mg/dL altı: Düşük
  • 50 mg/dL – 60 mg/dL arası: İyi
  • 60 mg/dL üstü: Daha iyi

Hdl Kolesterol Düşükse Ne Yapmak Gerekir?

Hdl kolesterol seviyesini, hastane ortamında uzman yönlendirmesiyle beraber ölçebilirsiniz. Ölçümler için kan tahlili vermeniz gerekir. Eğer kolesterol düşüklüğü yaşarsanız; şu önerileri unutmayınız:

  • Hdl kolesterol düşüklüğünde doktorunuz ilaç takviyesi yapıyorsa; ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.
  • Hareketsiz yaşamdan daha aktif yaşama geçmelisiniz.
  • Sigara ve alkol alışkanlığını bırakmalısınız.
  • Bolca sebze ve meyveyle geçen öğünler yapmalısınız.
  • Paketli ürünler yerine doğal ürünlere yönelmelisiniz.
  • Hdl kolesterol düşüklüğü kalp hastalığını meydana getirebileceğinden çok yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak kalmalısınız.

Hdl kolesterolün düşmesine neden olan sebeplerle ilgili önlem almanız gerektiğini de unutmamalısınız. Obezite ya da ideal kilonun üzerinde olma, sigara alışkanlığı, hareketsiz yaşam, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı ve sağlıksız beslenme düzeni bunlar arasında en önemli başlıklardır.

hdl kolesterol kaç olmalı

Hdl Kolesterol Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Hdl kolesterol düşüklüğü sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi yüksekliği de birtakım problemlere neden olabilir. İdeal rakamların korunması gerekir. Kan testi sonucunda Hdl kolesterol neden yüksek çıkar dediğiniz anlar olabilir. Bu sorunuza daha açıklayıcı bir yanıt vermek gerekirse:

Hdl kolesterol yüksekliği endişe edilecek bir durum değildir fakat; çok yüksek rakamlarda kişilerin damar içinde bulunan duvarın daraldığı bilinir. Damar içi duvarda yaşanan daralma ise; Hdl partiküllerinin metabolizmasında bir sorun olduğuna işarettir.

Hdl kolesterol değerinin çok yüksek çıkması genel metabolizmayı etkilediği için çeşitli hastalıklara neden olabilir. İdeal rakamlardan çok uçta ölçülen Hdl kolesterol, çoğu zaman sağlığı tehdit edebilir. Bu nedenle zaman zaman kan testi yapmak ve kolesterol değerlerine baktırmak tavsiye edilir.

hdl kolesterol düşüklüğü

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Mucizevi Besin

11 Soruda Kolesterol – Uzman Doktorun Kaleminden

Kolesterol Nasıl Düşürülür? Kolesterolü Düşüren 10 Sağlıklı Yiyecek

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Neden Yükselir? Değerler Kaç Olmalı?

Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Beslenme Listesi – Diyetisyen Tavsiyeleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla) Tarifi

Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
+9 Bebek Omlet Tarifi

+9 Bebek Omlet

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızımın Kahvaltısı (+9) Tarifi

Kızımın Kahvaltısı (+9)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bebek Köftesi +9 Tarifi

Bebek Köftesi +9

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri