Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı

Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı Tarifi

Kadın ve Erkekler İçin Fit Vücut Beslenme Programı

Çoğumuzun hayatta en çok istediği şeylerden biri fit bir vücuda sahip olmak. Öncelikle fit vücut ne demek ona değinelim. “Fit” kelimesinin Türkçe karşılığı zinde ve sağlıklı sıfatlarıyla tanımlanmaktadır. Yani fit bir vücuda sahip olmak demek aslında sporcular kadar kaslı ya da mankenler gibi incecik olmak demek değildir.

Boyunuza göre uygun kilo aralığında olmanız, yağ oranınızın uygun aralıkta bulunması ve sağlık açısından bir probleminizin olmaması fit bir vücuda sahip olduğunuz anlamına gelir. Belki birçok hesaplama yöntemine göre biraz fazladan kilonuz olabilir ya da zayıf da olabilirsiniz; ama buna rağmen sağlık taramalarınız gayet iyi çıkıyorsa vücudunuz fit demektir.

fit vücut beslenme programı

Fit vücut erkek için olduğu kadar bir kadın için de çok önemlidir ve fit vücut nasıl yapılır bayan ya da erkek için cevaplar benzerdir. Fitlikten bahsederken erkeklerin vücut geliştirmeye daha çok ilgi duymalarından kaynaklı olarak sanki onlar için daha önemliymiş gibi bir algı olsa da aslında kadınlar için de güzel hatlara sahip olmak öncelikler arasındadır.

Fit vücut için beslenme programı düzenlemesi mutlaka spor ile desteklenmelidir. Ayrıca ek olarak psikolojinin de pozitif ilerliyor olması gerekir. Yani fiziksel sağlık ile birlikte zihinsel ve ruhsal sağlığın da dengeli olması iyi bir görünüm için gereklidir. Bu yazımızda önceliği beslenme kurallarına verdik.

Fit vücut için program yaparak hayatımızı nasıl düzenlemeliyiz diye merak ediyorsanız sizin için altın beslenme kurallarını içeren bir liste hazırladık, gelin maddelere birlikte bakalım.

fit kadın vücudu

Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı

1) Öncelikle İdeal Kilonuza Ulaşın

  • İnternette birçok sitede otomatik olarak hesaplanabilen ve vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle endeksi sonucu ideal kilo aralığına dair genel bir görüş edinmek için kullanılabilir.
  • İdeal kilonun tam olarak hesaplanabilmesi için ise uzman desteği almak faydalı olur. Çünkü kişinin vücudundaki kemik ağırlığı, yağ oranı gibi değişkenler ideal kiloyu farklılaştırabilir. Aynı kiloda olan iki kişiden daha şişman görünebilir ve bu ideal kilosunda olmadığı anlamına gelebilir. Bunun nedeni genellikle yağ oranı ve yağ kitlesinin bel çevresi gibi riskli alanlarda birikmiş olmasıyla ilgilidir.
  • İdeal kilo aralığınızı belirledikten sonra kilo almanız ya da vermeniz gerekiyorsa buna göre ya da kilonuzu korumanız gerekiyorsa da ona göre beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Diyetisyen Cevapladı

Eğer Kilo Vermeniz Gerekiyorsa Yapmanız Gerekenler

  • Eğer ideal kilonuzdan daha fazla vücut ağırlığına sahipseniz bunun genellikle 3 nedeni olabilir. Sağlıklı beslenmiyorsunuzdur, beslenmenize göre yeterli fiziksel aktiviteniz yoktur ve bu yüzden ideal kilonuzun üzerine çıkmışsınızdır ya da psikolojik sorunlardan dolayı vücudunuz fazla kilolarınızı tutuyordur.
  • Kilo vermeniz gerekiyorsa öncelikle aldığınız kiloların nedenini bulmalısınız. İşe hayat akışınıza uygun şekilde, doğal besinleri içeren öğünlerden oluşan bir beslenme programı dahil etmekle başlayabilirsiniz. Bunun yanında günlük rutininize ekstradan fiziksel aktiviteler katmanız da faydalı olacaktır.
  • Son olarak da fazla kiloları vücudunuzun tutmasına neden olan psikolojik sorunları ortadan kaldırmak için bilinçaltı programlama çalışmalarını da uygulayabilirsiniz.

Kilo Vermem Durdu! 10 Hızlandıran İpucu

fit vücut beslenme

Eğer Kilo Almanız Gerekiyorsa Yapmanız Gerekenler

  • Zayıf olmanın altında yatan temel nedenler de aslında şişman olmak ile benzerdir. Fiziksel aktivitenize göre günlük yeterli kaloriyi almadığınız için zayıflamışsınızdır, sağlıksız gıdalar tüketiyorsunuzdur ya da stresli bir dönemden geçtiğiniz için iştahınız azalmıştır veya yeseniz bile vücut besinlerden yeterli miktarda faydalanamaz duruma gelmiştir.
  • Zayıflığın nedenini ya da nedenlerini belirledikten sonra çözüme ulaşmanız da kolaylaşacaktır. Günlük alacağınız kalori miktarını kaliteli gıdalarla artırarak ve eğer hareketli bir yaşamınız varsa buna paralel beslenme düzenini oluşturarak ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Psikolojik sorunlar ile ilgili de meditasyonlardan ya da psikolog desteğinden faydalanabilirsiniz.

Kilo Almanın Yolları Erkekler ve Kadınlar İçin Etkili Yöntemler

fit vücut beslenme

2) Spor Öncesi ve Sonrası Besin Seçimleri Mühim

  • Spordan ortalama yarım saat önce protein, karbonhidrat ve su içeren hızlı bir atıştırmalık öğün fiziksel aktivitenizi güçlü şekilde yapabilmenizi destekler.
  • Spor sonrası da aynı şekilde karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek spordan en iyi şekilde faydalanmayı sağlar.
  • Özellikle spor sonrası yarım saatlik süredeki beslenmek iyi sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırdığı söylenmektedir.

Spordan Önce Ne Yenir? Spor Öncesi Enerji Verecek 8 Besin

Spordan Sonra Ne Yenir? Tam İhtiyacınız Olan En Etkili 10 Yiyecek

3) Tek Tip Beslenmeden Kaçının

  • Fit bir vücuda sahip olmak ve ideal kiloyu korumanın altın anahtarından biri de öğünlere çeşitlilik katmaktan geçmektedir.
  • Genel olarak protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin hepsinden azar azar alabileceğimiz şekilde beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
fit vücut nasıl yapılır erkek

4) Yemek Yeme Hızınızı Optimize Edin

  • Hızlı yemek yemek hem yemekten alınan keyfi azaltırken hem de doyma sinyalinin beyne gitmesine bile izin vermeden aceleci davranıldığı için gereğinden fazla yemek yemeye de neden olabilmektedir.
  • Yemeğinizi ortalama yarım saatlik bir sürece yayarak yemeniz vücudunuzu gerçekten ihtiyacı olduğu miktarda beslemenizi kolaylaştıracaktır.

5) Uyku Öncesi Yemek Yemeyin

  • Uyumadan önce yenen yemekler ekstra kiloya dönüşebilmektedir. Ayrıca uykudan hemen önce yemek yendiğinde vücut uyku boyunca sindirim işlemiyle uğraşır.
  • Uyku aslında tüm vücudun yenilendiği bir süreçtir ve bu sürece sindirim gibi yorucu bir işlemin eklenmesi vücudun yenilenmesinin de yeterli derecede olamamasına da neden olmaktadır.
uyku öncesi yemek

6) Şok Diyetlerden Kaçının

  • 2 haftada fit vücut gibi etkileyici vaatleri olan şok diyetler aslında kısa vadede etkili olabilse bile uzun vadede çok da faydalı değildir.
  • Eğer alacağınız ya da vereceğini kiloların kalıcı olmasını istiyorsanız süreçlerde zaman aralığının olabildiğince uzun olmasına dikkat etmeniz iyi olur.

Hızlı Zayıflama: Kısa Sürede Kilo Verenlerin En Çok Yaptığı 8 Hata

fit vücut beslenme

Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı?

Kondisyon Artıran Sağlıklı, Enerjik 9 Yiyecek

Crossfit Beslenmenin En Sağlıklı 3 Püf Noktası

Vücut Geliştirenler İçin En İyi Beslenme Programı

Kas Yapmak İsteyenler İçin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyoları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri