Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı

Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı Tarifi

Kadın ve Erkekler İçin Fit Vücut Beslenme Programı

Çoğumuzun hayatta en çok istediği şeylerden biri fit bir vücuda sahip olmak. Öncelikle fit vücut ne demek ona değinelim. “Fit” kelimesinin Türkçe karşılığı zinde ve sağlıklı sıfatlarıyla tanımlanmaktadır. Yani fit bir vücuda sahip olmak demek aslında sporcular kadar kaslı ya da mankenler gibi incecik olmak demek değildir.

Boyunuza göre uygun kilo aralığında olmanız, yağ oranınızın uygun aralıkta bulunması ve sağlık açısından bir probleminizin olmaması fit bir vücuda sahip olduğunuz anlamına gelir. Belki birçok hesaplama yöntemine göre biraz fazladan kilonuz olabilir ya da zayıf da olabilirsiniz; ama buna rağmen sağlık taramalarınız gayet iyi çıkıyorsa vücudunuz fit demektir.

fit vücut beslenme programı

Fit vücut erkek için olduğu kadar bir kadın için de çok önemlidir ve fit vücut nasıl yapılır bayan ya da erkek için cevaplar benzerdir. Fitlikten bahsederken erkeklerin vücut geliştirmeye daha çok ilgi duymalarından kaynaklı olarak sanki onlar için daha önemliymiş gibi bir algı olsa da aslında kadınlar için de güzel hatlara sahip olmak öncelikler arasındadır.

Fit vücut için beslenme programı düzenlemesi mutlaka spor ile desteklenmelidir. Ayrıca ek olarak psikolojinin de pozitif ilerliyor olması gerekir. Yani fiziksel sağlık ile birlikte zihinsel ve ruhsal sağlığın da dengeli olması iyi bir görünüm için gereklidir. Bu yazımızda önceliği beslenme kurallarına verdik.

Fit vücut için program yaparak hayatımızı nasıl düzenlemeliyiz diye merak ediyorsanız sizin için altın beslenme kurallarını içeren bir liste hazırladık, gelin maddelere birlikte bakalım.

fit kadın vücudu

Fit Vücut İçin 6 Önemli Beslenme Kuralı

1) Öncelikle İdeal Kilonuza Ulaşın

  • İnternette birçok sitede otomatik olarak hesaplanabilen ve vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle endeksi sonucu ideal kilo aralığına dair genel bir görüş edinmek için kullanılabilir.
  • İdeal kilonun tam olarak hesaplanabilmesi için ise uzman desteği almak faydalı olur. Çünkü kişinin vücudundaki kemik ağırlığı, yağ oranı gibi değişkenler ideal kiloyu farklılaştırabilir. Aynı kiloda olan iki kişiden daha şişman görünebilir ve bu ideal kilosunda olmadığı anlamına gelebilir. Bunun nedeni genellikle yağ oranı ve yağ kitlesinin bel çevresi gibi riskli alanlarda birikmiş olmasıyla ilgilidir.
  • İdeal kilo aralığınızı belirledikten sonra kilo almanız ya da vermeniz gerekiyorsa buna göre ya da kilonuzu korumanız gerekiyorsa da ona göre beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Diyetisyen Cevapladı

Eğer Kilo Vermeniz Gerekiyorsa Yapmanız Gerekenler

  • Eğer ideal kilonuzdan daha fazla vücut ağırlığına sahipseniz bunun genellikle 3 nedeni olabilir. Sağlıklı beslenmiyorsunuzdur, beslenmenize göre yeterli fiziksel aktiviteniz yoktur ve bu yüzden ideal kilonuzun üzerine çıkmışsınızdır ya da psikolojik sorunlardan dolayı vücudunuz fazla kilolarınızı tutuyordur.
  • Kilo vermeniz gerekiyorsa öncelikle aldığınız kiloların nedenini bulmalısınız. İşe hayat akışınıza uygun şekilde, doğal besinleri içeren öğünlerden oluşan bir beslenme programı dahil etmekle başlayabilirsiniz. Bunun yanında günlük rutininize ekstradan fiziksel aktiviteler katmanız da faydalı olacaktır.
  • Son olarak da fazla kiloları vücudunuzun tutmasına neden olan psikolojik sorunları ortadan kaldırmak için bilinçaltı programlama çalışmalarını da uygulayabilirsiniz.

Kilo Vermem Durdu! 10 Hızlandıran İpucu

fit vücut beslenme

Eğer Kilo Almanız Gerekiyorsa Yapmanız Gerekenler

  • Zayıf olmanın altında yatan temel nedenler de aslında şişman olmak ile benzerdir. Fiziksel aktivitenize göre günlük yeterli kaloriyi almadığınız için zayıflamışsınızdır, sağlıksız gıdalar tüketiyorsunuzdur ya da stresli bir dönemden geçtiğiniz için iştahınız azalmıştır veya yeseniz bile vücut besinlerden yeterli miktarda faydalanamaz duruma gelmiştir.
  • Zayıflığın nedenini ya da nedenlerini belirledikten sonra çözüme ulaşmanız da kolaylaşacaktır. Günlük alacağınız kalori miktarını kaliteli gıdalarla artırarak ve eğer hareketli bir yaşamınız varsa buna paralel beslenme düzenini oluşturarak ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Psikolojik sorunlar ile ilgili de meditasyonlardan ya da psikolog desteğinden faydalanabilirsiniz.

Kilo Almanın Yolları Erkekler ve Kadınlar İçin Etkili Yöntemler

fit vücut beslenme

2) Spor Öncesi ve Sonrası Besin Seçimleri Mühim

  • Spordan ortalama yarım saat önce protein, karbonhidrat ve su içeren hızlı bir atıştırmalık öğün fiziksel aktivitenizi güçlü şekilde yapabilmenizi destekler.
  • Spor sonrası da aynı şekilde karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek spordan en iyi şekilde faydalanmayı sağlar.
  • Özellikle spor sonrası yarım saatlik süredeki beslenmek iyi sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırdığı söylenmektedir.

Spordan Önce Ne Yenir? Spor Öncesi Enerji Verecek 8 Besin

Spordan Sonra Ne Yenir? Tam İhtiyacınız Olan En Etkili 10 Yiyecek

3) Tek Tip Beslenmeden Kaçının

  • Fit bir vücuda sahip olmak ve ideal kiloyu korumanın altın anahtarından biri de öğünlere çeşitlilik katmaktan geçmektedir.
  • Genel olarak protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin hepsinden azar azar alabileceğimiz şekilde beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
fit vücut nasıl yapılır erkek

4) Yemek Yeme Hızınızı Optimize Edin

  • Hızlı yemek yemek hem yemekten alınan keyfi azaltırken hem de doyma sinyalinin beyne gitmesine bile izin vermeden aceleci davranıldığı için gereğinden fazla yemek yemeye de neden olabilmektedir.
  • Yemeğinizi ortalama yarım saatlik bir sürece yayarak yemeniz vücudunuzu gerçekten ihtiyacı olduğu miktarda beslemenizi kolaylaştıracaktır.

5) Uyku Öncesi Yemek Yemeyin

  • Uyumadan önce yenen yemekler ekstra kiloya dönüşebilmektedir. Ayrıca uykudan hemen önce yemek yendiğinde vücut uyku boyunca sindirim işlemiyle uğraşır.
  • Uyku aslında tüm vücudun yenilendiği bir süreçtir ve bu sürece sindirim gibi yorucu bir işlemin eklenmesi vücudun yenilenmesinin de yeterli derecede olamamasına da neden olmaktadır.
uyku öncesi yemek

6) Şok Diyetlerden Kaçının

  • 2 haftada fit vücut gibi etkileyici vaatleri olan şok diyetler aslında kısa vadede etkili olabilse bile uzun vadede çok da faydalı değildir.
  • Eğer alacağınız ya da vereceğini kiloların kalıcı olmasını istiyorsanız süreçlerde zaman aralığının olabildiğince uzun olmasına dikkat etmeniz iyi olur.

Hızlı Zayıflama: Kısa Sürede Kilo Verenlerin En Çok Yaptığı 8 Hata

fit vücut beslenme

Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı?

Kondisyon Artıran Sağlıklı, Enerjik 9 Yiyecek

Crossfit Beslenmenin En Sağlıklı 3 Püf Noktası

Vücut Geliştirenler İçin En İyi Beslenme Programı

Kas Yapmak İsteyenler İçin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyoları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri