Fransız Mutfağı Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Fransız Mutfağı Yemekleri ve Mutfak Kültürü Tarifi

Peynir, Şarap ve Tereyağı: Fransız Mutfağı

Avoir de l’appétit!

Ülkeleri ve insanları birleştiren en güzel unsur, mutfak kültürüdür. Yemek yedikçe ve yaptıkça mutlu olan insanlar var olduğu sürece, her zaman bir iç huzur olacaktır. Tabi yapılan yemekleri de bütün insanlar yemelidir. Komşusu açken tok yatanların olmadığı bir mutfak kültürüne ancak kültür diyebiliriz.

Osmanlı Mutfağı, Türk Mutfağı, Japon Mutfağı, İtalyan Mutfağı ve Fransız Mutfağı; bütün gurmeleri heyecanlandıran, deyim yerindeyse ağzının suyunu akıtan bir gündemdir. Her biri ayrı lezzette ve farklılıkta yemekler bırakmıştır kendilerinden sonraki nesiller için. Yöresel yemekler ve popüler malzemelerle genç girişimler sonucunda meydana gelen menüler ile dünyada mutfak kültürü asla son bulmaz.

Bu yazımızda buram buram peynir kokan, şarap kokulu ve bol tereyağlı bir mutfağa gidelim: Fransız mutfağı hakkında bilinmeyenlerle tanışalım. Belki de gelecek yaz Fransa sokaklarında bizleri hatırlayacaksınız :) Neden olmasın?

Paris’te Ne Yenir? Köklü Fransız Mutfağından En İyi 10 Avangart Lezzet

Fransız Mutfağı Tarihi

  • Uluslararası bir mutfak kültürü olarak hatırlarda kalmıştır Fransız mutfağı. Asırlar öncesinde Fransız mutfağı yemekleri genelinde av eti vardı hatta bu etler kızarmış olarak yenilirdi. Çünkü daha önce sebze ile tanışmamışlardır.
  • Zaman içinde haliyle tarım alanları genişledi ve tarımla uğraşan kesim ortaya çıkınca sebze ile tanışıldı. Özellikle de patates çok sevildi.
  • Haçlı Seferleri ile baharatlarla tanışıldı ve yemekleri çeşitlendiği gibi lezzetlendi.
  • Yemeğe sadece mide doysun gayesiyle yaklaşmazlar. Estetik onlar için yemeğin lezzetinden daha mühimdir. Sunumsuz bir yemek asla masaya gelmez.
  • Çünkü sunum, yemeğe verilen değerdir. Bu özellikten dolayı UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Fransız Mutfağı yer alır. Somut Olmayan Kültürel Miras olarak dünyaya kendini tanıtır.

fransız mutfağı

Fransız Mutfağı Özellikleri ve Fransa Mutfak Kültürü

  • Fransız mutfağında yemek yerken öncelikle bir aperitif masaya gelir. Gurmeler de iyi bilir ki Fransız mutfak hiyerarşisi özelliğine sahiptir. Sonrasında lezzetli bir çorba veya salata ile devam edilir.
  • Et yemekleri ve ana yemekler daha sonra ikram edilmektedir. Gün içinde genellikle 3 öğünü geçmezler.
  • Yemeklerindeki lezzeti ise tereyağına borçlulardır. Fransız mutfağı, peynir, şarap ve tereyağı etrafında şekillenmiştir. Filmlerdeki Fransız menülerinde hep dikkatinizi çeken bir şeydir masada şarap olması ve nefis bir peynir tabağı.
  • Bizler gibi margarin ve ayçiçeği yağını çok tercih etmezler. Genel olarak domuz yağı ve tereyağı ile yemeklerini lezzetlendirirler.
  • Ara soğuklara zeytini çok nadir eklerler çünkü Fransa zeytin yetiştirme konusunda çok gelişmemiştir. Tıpkı limon gibi. Bu yüzden salatalarına sirke ekleyerek yeme alışkanlıkları yaygındır.
  • Yemeklerinde tuz ve baharat kıvamı orta kıvamdadır. Sakin bir damak lezzeti bırakmaktadır. Zaten enfes ve zarif sunumlarıyla midenizden önce ruhunuz doyacaktır. Ekmek kültürleri oldukça geniştir.

Fransız Mutfağı Tatlıları

  • Hamuru ve çikolatayı çok seven Fransızlar, her zaman afiyetle yenilecek bir tatlı ile tatlı kültürlerini meydana getirmişlerdir. Bizim de severek yediğimiz krep, onlar için vazgeçilmez bir tatlıdır.
  • Çikolata ve meyve parçalarıyla ikram edilen krepleri, Fransa sokaklarında gezerken bile yiyebilirsiniz. İkram ve sunum konusunda yine isimlerini duyurmuşlardır. Başka bir hamur ve çikolata buluşması ise profiterolde gerçekleşir.
  • Nefis hamur toplarının arasında, tam kıvamında lezzetiyle krema eklendiğinde muhakkak üzerine çikolata sosu gelmeliydi. Ve geldi… Herkesin severek yediği, siparişlere adını söylerken prova yaptıran profiterol, iyi ki tüm dünyayla tanıştı.
  • Son zamanlarda ülkemizde de renk renk satışa sunulan makaron aslında İtalyan tatlısıdır. Fakat Fransa’da tarifi biraz daha geliştirilmiştir ve tüm dünyaya makaron sevdası yayılmıştır.
  • Kahve sevenlerin başını döndüren bir tatlıları vardır: Pots de Crème. Bu tatlıyı kahve sevenler çıldırmışçasına yiyebilirler :)
  • Krem şanti ve çikolatanın ahenkle dans ettiği Rokoko tatlısı ise; eski zamanlardaki mimari yapı rokokoya benzetilmiştir. Tadının benzetildiği bir örnek hala bulunmamıştır.
  • Bu tatlıların yanı sıra, dondurmalı Peach Melba, çikolatalı mus, bir tane ile doyması mümkün olmayan ekler, krep ve tartın karışımı hissiyatını veren Galette, deniz kabuğu şemaliyle Madelaine tatlıları Fransız mutfağında damakları lezzetlendiren, kan şekerinizi yükseltirken mutluluk veren nefis tatlılar arasında yer alır.
Pots de Crème

Yemek Vakti: Fransız Mutfağı Et ve Tavuk Yemekleri

  • Leziz yemeklerin olmazsa olmazı yemeğin kendisi değildir aslında. Şık ve zarif sunumlarıyla önce gözler doyar. Sindirimi rahatlatması amacıyla mutlaka yemeğin yanında şarap olmalıdır.
  • Özellikle kırmızı etlerle sek kırmızı şarap içilir. Balık ve beyaz etlerle ise sek beyaz şarap içilmesi daha uygun görülür. Tatlı ve meyvelere de tabi ki şarap eşlik edecektir.
  • Mümkünse beyaz şarap tercih edilir. Tatlıların yanında şampanya kültürü de oldukça yaygındır.
  • Et yemeklerine nefis kokular ekleyen tereyağı, bütün yemeklerde tercih edilir. Az baharatlı ve soslu yemeklerle, masadan doyurucu şekilde kalkmayı severler Fransızlar.
  • Et kültürleri Fransa’nın her bölgesinde ayrıdır. Denize kıyısı olan yerleşim yerlerinde yoğun olarak deniz ürünleri tüketilmektedir.
  • Söz konusu Paris olunca, orada hazır ve nazır yemek yemek için bekleyebiliriz. Çünkü Paris tüm ülkenin yemek kültürünü bir noktada toplayan merkezi yerdir. Paris’te neredeyse 5000 restoran vardır.

Fransız Gurme Peyniri Camembert

Fransız Mutfağı Çorbaları

  • Hep et hep çikolata olmaz değil mi? Fransız halkı da çorba sever. Onların da içi ısınsın soğuk günlerde. Fransız mutfağının çorba lezzeti şaraptan gelmektedir.
  • Çok sevilen mercimekli soslu çorbalarında genellikle beyaz şarap kullanılır. Ve çorbalara kıvam verilmesi için krema ilave edilir. Tıpkı naneli bezelye çorbasında olduğu gibi.
  • Sağlıklı sebzeleri tercih ederek çeşitli çorba tarifleri ile mutfaklarını zenginleştirmişlerdir. Sebze çorbalarına ise bir parça makarna ekleyerek doyuruculuğunu artırmayı da pek sevmişlerdir.
  • Fransız mutfağı yemek adları yemeklerin lezzeti kadar zariftir aslında. Bol vitaminli, pırasa ve kabağın buluştuğu leziz Kabak Vişisuaz çorbası ile tam bir enerji deposudur. Ne demeli ki? Ağızlarının tadını biliyorlar Fransızlar :)
Vişisuaz

Etler Soslu Olsun Lütfen: Fransız Mutfağı Sosları

  • Fransız mutfağında etlere lezzetini veren yanında tüketilen şaraplardır dediğimizi hatırlatalım. Tabi bu leziz etler sunum tabağında tek başına kendini göstermiyor.
  • Leziz ve kıvamlı soslar; etlere renk ve lezzet katıyor. En çok tercih edilen sos, her yemeğe girebilen beşamel sostur. İçeriğinde ufak tefek değişim yapılıp daha farklı lezzetler de elde edilmiştir.
  • Makarna ve etlere lezzet veren beşamel sosu bizler de yemeklerimizde kullanarak, yemeklerimizi lezzetlendiriyoruz.
  • Beşamel sosu çok andıran fakat süt tercihini et suyundan yana kullanan beyaz sosları, beşamelden sonra en çok tercih edilen sostur.
  • Bizdeki domates sosunun akrabası olabilecek kırmızı sos ise içinde havuç olmasıyla farklılığını ortaya koyar.
  • Hazırlaması pek zahmetli olan kahverengi sosları ise keskin tadıyla kendini sevdirmesi için biraz zaman alabilir.
  • Beyaz etlerinize yakışacak beyaz sos ise oldukça kolay yapımı ve leziz tadıyla kendini çok sevdiren bir sostur. Fransız mutfağı en ünlü yemekleri bu nefis soslarla kendini tüm dünyaya sevdirmiştir.
Beşamel Sos

Fransız Mutfağı Mezeleri

  • Fransız mutfağı menüleri listesini süsleyen peynirler onlar için her öğünde olması gereken, olmazsa neredeyse gerginlik çıkaracak bir detaydır.
  • Meze kültürlerini de bu peynirler belirler. Özellikle de tatlı peyniri olarak da tercih edilen Chèvre yemeklere eşlik edecek iyi bir meze seçimi olacaktır.
  • Masaları süsleyen yeşil bir lezzet acılı avakado ezmesi de farklı tadıyla meze kültüründe yer almaktadır. Peynir çeşitlerinin eşlik ettiği mantarlar da yine leziz masaları süsleyecektir.
Chèvre

Farklı Lezzet Arayışında Olanlara Özel Fransız Mutfağı Yemekleri

Damak kültürümüze zenginlik katmak için leziz ve farklı Fransız mutfağı tarifleri ile karşınızdayız. Fransa’ya gidemeyenler için Fransız mutfağını evimize getirelim!

1) Leziz Tadıyla Fransız Tostu

Her öğünde tercih edebileceğiniz fakat kahvaltılarda asla vazgeçemeyeceğiniz nefis bir tost ile tanışın. Hem doyurucu hem enfes tada sahip.

Fransız Tostu

Fransız Tostu

2) Orijinal Tarif: Gerçek Fransız Kruvasan (Croissants)

Kruvasanlarınızı, bu tariften sonra paketli halde almayacaksınız. Tam ölçülü nefis bir tarif ile dilediğiniz anda kruvasan ziyafeti yaşayabilirsiniz.

Gerçek Fransız Kruvasan (Croissants)

Gerçek Fransız Kruvasan (Croissants)

3) Leziz Fransız Usulü Kremalı Mantar Sosu

Nefis mantar sosunu dilerseniz et yemeklerinizle dilerseniz makarna ile tüketin. Tadına ve kıvamına bayılacaksınız. Üstelik yapımı oldukça basit!

Fransız Usulü Kremalı Mantar Sosu

Fransız Usulü Kremalı Mantar Sosu

4) Tatlı Sevenlere: Rulo Şeklinde Fransız Tostu

Tatlı bağımlılarına nefis bir tarif hazırladık. Kahve ve çayla da harika uyum sağlayan bu tostu, mutlaka denemelisiniz.

Rulo Şeklinde Fransız Tostu

Rulo Şeklinde Fransız Tostu

5) Fransız Pastası Napolitain Süper Kıvamda

Misafirlerinizi farklı bir lezzetle ağırlamak isterseniz; bu tarifi bir köşeye not ediniz. Afiyet olsun.

Fransız Pastası Napolitain

Napolitain (Fransız Pastası)

6) Çay Klasiği: Fransız Keki

Çayı demlediniz, yanında ne ikram edeceksiniz? Kendinizi ödüllendirmek için nefis bir tarif sizlerle!

Fransız Keki

Fransız Keki

7) Her Öğünde Fransız Baget Ekmeği (Baguette)

Çikolata ile buluştuğunda açlığınızı dindirecek, nefis tadıyla her zaman yapabileceğiniz Fransız ekmeği tarifiyle buluşmalısınız.

Fransız Baget Ekmekler (Baguette)

Fransız Baget Ekmeği

8) Tatlı Aşkına: Çikolatalı Fransız Turta Kek

Çikolata ile nefis tatlı kültürüne sahip olan Fransız Mutfağı’ndan leziz bir turta kek tarifi sizlerle. Çay sohbetlerinizi tatlandırması dileği ile. Afiyetle…

Çikolatalı Fransız Turta Kek

Çikolatalı Fransız Turta Kek

9) Nefis Bir Klasik: Fransız Usulü Soğan Çorbası

Fransız mutfağında çok sevilen soğan çorbası, bizler için hastalık döneminde tam bir şifa kaynağı olmaktadır. Soğandan gelen şifaya inanın ve soğanlı lezzeti bir an önce siz de deneyin.

Fransız Usulü Soğan Çorbası

Fransız Usulü Soğan Çorbası

10) Tatlı Kaçamak: Fransız Usulü Benye (Beignets)

Kahvaltımızı süsleyen pişiye benzeyen “Benye” şekerli tadıyla oldukça nefis bir iz bırakacak damaklarınızda. Denemek için tarifimizi şöyle bırakalım:

Beignet (Fransız Çöreği)

Fransız Çöreği Beignet

11) Cafe de Paris Soslu Bonfile/Biftek/Tavuk

Hep kafelerde menülerde gördüğünüz o leziz soslu yemekleri siz neden evde denemiyorsunuz? Elinizin lezzetiyle buluştuğunda çok sevilecek Cafe de Paris Soslu etler için bu tarifimizi denemelisiniz.

Cafe de Paris Soslu Bonfile/Biftek/Tavuk

Cafe De Paris Soslu Bonfile

12) Nefis Görünümüyle Sade Lezzet: Paris Brest

Yaparken biraz vaktinizi alacak bir lezzet olabilir fakat tadını aldıktan sonra birkaç lokmada bitebilir, hazır olun. Bir tıklama ile nefis tarif sizlerle.

Paris Brest

Paris Brest

Füzyon Mutfağı: Farklı Kültürlerin Tek Tabakta Sentezi

Rokfor Peyniri – Geleneksel Fransız Küflü Peyniri

İtalyan Mutfağı Yemekleri ve Tarifleri

Demi Glace Sos Nedir? Nasıl Yapılır?

İspanya Yemekleri ve Mutfak Kültürü

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tavuk Friccaseee (Fransız Mutfağı) Tarifi

Tavuk Friccaseee (Fransız Mutfağı)

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Waffle (Anne Mutfağında) Tarifi

Waffle (Anne Mutfağında)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Osmanlı Mutfağı ( Zerde ) Tarifi

Osmanlı Mutfağı ( Zerde )

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Baba (Boşnak Mutfağı) Tarifi

Baba (Boşnak Mutfağı)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Paella (İspanya Mutfağı) Tarifi

Paella (İspanya Mutfağı)

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mișoriz (Arnavut Mutfağı) Tarifi

Mișoriz (Arnavut Mutfağı)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri