Sizi Kışa Hazırlayacak Vitaminli Sonbahar Sebzeleri
Mevsim geçişlerinin en büyük etkilerinden birisi vücudun direncini düşürmesi ve hastalıklara davetiye çıkartmasıdır. Her mevsimin kendine has özelliği olduğu gibi, vücut da mevsimlerin sağladığı koşullara göre kendisini düzenlemektedir. Bu dönemlerde vücudun direncini dengede tutabilmek ne kadar önemliyse, doğru ve dengeli beslenmek de o kadar önemli olacaktır.
Doğal yöntemlerle üretilen besinlerin hayatımıza girmeye başlaması ile önem kazanan beslenme düzeni, eğer yediklerinize sıklıkla dikkat ediyorsanız, sizin için oldukça önem taşıyacaktır. Gündelik hayattaki koşturmaca, yoğun iş ya da okul temposu veya kalabalık bir ailede bulunmak gibi faktörlerden dolayı henüz bir beslenme düzeni oluşturamadıysanız mevsiminde tüketeceğiniz besinler ile siz de sağlıklı yaşama kapı aralayabilirsiniz.
Peki küçükten büyüğe herkes için önem taşıyan sonbaharın mevsim sebzelerine yakından bir göz atmaya ne dersiniz? Sizler için hazırladığımız bu yazı ile artık sonbahar sebzeleri nelerdir sorusuna birbirinden farklı cevaplar bulabilecek ve aynı zamanda sonbahar sebze yemekleri için farklı alternatifler oluşturabileceksiniz.
İşte, sonbahar sebzeleri isimleri listesi ve faydalı ipuçları!
Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketimi Neden Önemli?
Bol Bol Tüketmeniz Gereken En Lezzetli Sonbahar Sebzeleri
1) Patlıcan
- Sebze familyasının başlıca üyeleri arasında bulunan patlıcan, hem pratikliği hem de lezzeti sayesinde sonbaharda da sofralarınızı süsleyecek!
- İster ana yemek olarak ister meze ya da isterseniz farklı soslarla lezzetlendireceğiniz bir salata halinde tüketeceğiniz patlıcan, vücuttaki glikoz emilimini kontrol eder ve kan şekerini dengede tutar.
- Aynı zamanda demir eksikliği problemi yaşayanlar için de sıklıkla önerilen patlıcan, kalp ve beyin sağlığını korumaya da yardımcıdır.
- Sonbaharda ne yemek yapacağım derdine son vermek istiyorsanız patlıcan sizin için doğru seçenek!
Patlıcanın Faydaları, Sapının Suyunun Faydaları, Besin Değeri
2) Mantar
- Sofraların tek başına bile yıldızı olmasına yetecek mantar, mevsim geçişleri için adeta bir kurtarıcı niteliğindedir.
- Besleyici özelliği ve bağışıklık güçlendirici etkisinin yanı sıra siz de haftada birkaç defa mantar tüketerek vücut sağlığınızı dengeleyebilirsiniz.
- Aynı zamanda içeriğindeki bakır, çinko ve selenyum sayesinde mantar ile saç ve cilt sağlığınızı koruyabilir, saç dökülmelerini belirli bir oranda aza indirgeyebilirsiniz.
- Mantar tüketmekten pek hoşlanmıyorsanız ya da mutfaklarınıza mantarı çok az dahil ediyorsanız sonbahar için bu besini mutlaka denemelisiniz!
Mantarın Faydaları – Duyunca Sevmeyeni Kalmayacak! 10 Şifalı Etkisi
3) Ispanak
- Söz konusu mevsim geçişleri olur da yeşilliksiz bir sofra düşünülebilir mi!
- Tam bir vitamin deposu olan ıspanak aynı zamanda bol miktarda kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve pek çok mineral içerir.
- Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenir ve pek çok hastalığa karşı vücut direnç oluşturur.
- Eğer sonbaharda sık sık hasta oluyorsanız, sindirim sorunları yaşıyorsanız ya da kalp sağlığı ile ilgili sıkıntılarınız varsa sık sık ıspanak tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği
4) Havuç
- Göz sağlığı için faydası bulunan havucun aslında tam bir kanser önleyici olduğunu biliyor muydunuz?
- Havucun içerisinde bulunan beta karoten, kansere karşı bir direnç sağlar ve hastalıklı hücrelerin oluşumunu engeller.
- Aynı zamanda havuçta bulunan antioksidanlar kanı temizler ve kan dolaşımını dengede tutar.
- İster sebze yemeklerinin içerisinde bir çeşit olarak, ister çiğ şekilde tüketeceğiniz havuç ile siz de hem leziz hem de sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.
5) Karnabahar
- Görüntüsü ile göz dolduran karnabahar, her ne kadar pek fazla tercih edilmese de özellikle sonbaharda tüketilecek sağlıklı alternatiflerin başında gelmektedir.
- Tam bir lif ve kalsiyum deposu olan karnabahar sayesinde kolesterolü dengeleyebilir ve açlık hissini en aza indirgeyebilirsiniz.
- Aynı zamanda direkt olarak haşlama şeklinde tüketeceğiniz karnabaharı farklı soslarla lezzetlendirerek ya da ana yemeklerin yanına aperitif şeklinde sunarak misafirleriniz için de çeşitli sunumlar hazırlayabilirsiniz.
- O halde sonbahar için buzdolabınızda karnabahar için de yer ayırmayı unutmayın!
Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Nasıl Temizlenir?
6) Beyaz Lahana
- Sonbaharın en önemli etkilerinden birisi de hastalıklarla ortaya çıkan alerjik belirtilerin artış göstermesidir.
- Özellikle mevsim geçişlerinde sık sık yorgunluk, halsizlik, ağrı ya da ateşli hastalıklar yaşıyorsanız beyaz lahana tam size göre!
- Güçlü bir antioksidan kaynağı olan beyaz lahana hastalıklara karşı direnç sağlarken bir yandan da kan basıncını dengelemeye yardım eder ve karaciğeri korur.
- Siz de ister beyaz lahanayı ister ana yemek olarak, isterseniz de çorba ya da salata olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Düşük Kalorili Antioksidan Beyaz Lahana ve Faydaları
7) Kabak
- Hem sağlıklı, hem kalorisiz hem de pratik bir alternatif arayanlar, doğru yerdesiniz!
- Yağ oranı düşük başlıca sebzeler arasında yer alan kabak, yediklerine dikkat edenler ve bir beslenme düzeni oluşturmak isteyenler için doğru alternatifler arasındadır.
- Yazdan kalan fazla kiloları hızla vermek istiyorsanız ya da mevcut kilonuzu koruyarak formda kalmak istiyorsanız birbirinden farklı şekillerde tüketeceğiniz kabak sayesinde çok kısa bir zamanda hedefinize ulaşabilirsiniz.
- Az kalorili olması, bol miktarda lif ve protein içermesi sayesinde öne çıkan kabak sayesinde siz de artık sonbaharı çok daha rahat geçirebileceksiniz!
Kabak Kaç Kalori? Çorbası, Yemeği, Salatası ile Kabak Kalori Değerleri
Kış Sebzeleri Listesi: Kışın Yapılabilecek Tarifler Eşliğinde
Sonbaharda Metabolizma Hızlandıran, Enerji Veren 8 Besin
Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze
Taze Sebze Meyve Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Yaz Sebzeleri Listesi – Yazın Bol Bol Tüketebileceğiniz 10 Nefis Sebze
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.