Bol Mezeli, Çok Lezzetli Çilingir Sofrası Nedir?
Yemekler ile aranız iyiyse ne yediğinizin önemli olduğu kadar yenilen yemeklerin tarihi ve hikayesi de önemli olur. Yöresel ya da farklı lezzetlerin nasıl popüler olduğu hep merak edilir. Türlü türlü yemeklerin bir kültürden yayılması, yemek konusunda zenginlik oluşturur. Bu zenginlik içinden sizlere çilingir sofrasını seçerek bu konu hakkında bilgi vermek istedik ve duyduğunuzda çok şaşıracağınız bilgiler hazırladık.
Hep merak edilen çilingir sofrası anlamı bu satırlarda açıklandı. Neden çilingir sofrası denir diye mi merak ediyorsunuz? Nefis Yemek Tarifleri mutfak ekibi olarak bu sorunun da peşine düştük ve merak edenler için bu konuyu da araştırdık. Çeşitleri ile adından sıkça söz ettiren çilingir sofrasında neler olmalı diyorsanız, tüm yiyecekleri sizler için listeledik.
Şimdi çilingir sofrasına dair merak edilen tüm soru işaretleri, bu sayfada yanıtlanıyor!
Neden Çilingir Sofrası Denir? İşte, O Sofranın Baş Tacı 15 Meze!
Yemek kültüründe anlatılan hikayelere göre; çilingir sofrası aslında çeşnigir kelimesinden gelen bir terimdir. Çeşnigir ise Osmanlı mutfağında, padişahtan önce yemeklerin tadına bakan kişiye verilen bir unvandır. Sarayda pişen yemeklerden tadımlık şekilde bir tepsi hazırlanırmış ve bu tepside her yemekten bir miktar olacak şekilde çeşnigire sunulurmuş. Çeşnigir ise yemeklerin lezzetine ve içinde zehir olup olmadığına bakarmış. Çeşnigirin onayından sonra saray mutfağında pişen yemek, saray halkına servis edilirmiş. Zaman içinde dilin gelişimi ve değişiminden dolayı çeşnigir olmuş çilingir. İşte çilingir sofrasının da hikayesi bu şekilde anlatılır. Bu konuda pek çok hikaye yer alsa da hemen hemen tüm kaynaklarda bu hikaye yer almaktadır.
Son yıllarda ise çilingir sofrası genellikle alkolün yer aldığı sofralara verilen bir isimdir. Bu terimi sadece alkol ile sınırlandırmak ne kadar doğru olur bilinmez fakat, çilingir sofrası doymak için değil tadımlık ve atıştırmalık için hazırlanan, sohbetlere eşlik eden bir masa şeklinde kabul edilir. Pek çok yiyeceğin yer aldığı çilingir sofrasında ise şu lezzetler yer alır:
1) Kabak Mücveri
Kabakların rendelenip bir miktar un ve yumurta ile karıştırılmasından mücver hamuru hazırlanır. Lezzetle pişen ve afiyetle tüketilen kabak mücveri, yıllardır çilingir sofralarından eksik edilmeyen bir meze türüdür. Hem doyurucu hem de sevilen bir lezzet olmasından dolayı uzun bir süre daha çilingir sofrasındaki yerini koruyacaktır.
Tarif için: Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?
2) Haydari
Süzme yoğurdun baharatlarla bir araya gelmesinden elde edilen haydari, hem et yemeklerine hem de çilingir sofrasına eşlik eden soğuk salatalardan biridir. Haydarinin tam kıvamında olması için süzme yoğurt kullanılması gerekir. Birkaç diş sarımsak ile lezzetini taçlandırır.
Tarif için: Haydari Mezesi
3) Muhammara
Kızarmış ekmeklerin en güzel şekilde değerlendirildiği muhammara, genellikle Hatay yöresinde yemeklerin yanında yer alır. Salça, baharat ve kızarmış ekmekler doyurucu bir lezzeti meydana getirir. Çilingir sofrası denildiğinde de muhammara muhakkak akıllara gelen bir tattır.
Tarif için: Muhammara
4) Humus
Nohut, tahin, sarımsak ve zeytinyağının ortaya çıkardığı bir lezzettir humus. Arap mutfağında ve Akdeniz mutfağında sıkça tüketilir. Soğuk şekilde servis edildiği gibi sıcak olarak da tüketebilirsiniz. Humus da diğer sevilen lezzetler gibi çilingir sofrasından eksik edilmez.
Tarif için: Humus
5) Zahter Salatası
Taze kekik zahter olarak yörelerde bilinir ve tüketilmektedir. Çilingir sofrasında da zahter salatası olarak yerini alır. Nar ekşisi ve domatesle buluşan zahtere, bir miktar da zeytinyağı gezdirildiğinde o sofranın lezzetinden şüphe edilmez.
Tarif için: Kekik Zahter Salatası
6) Atom Mezesi
Çilingir sofrasında sıkça yoğurtlu mezeler yer alır. Bunlardan bir diğeri de atom mezesidir. Atom mezesinin özelliği acı biberin tereyağında hafif kavrulmasıdır. Kavrulan acı biberler süzme yoğurt üzerine dökülür.
Tarif için: Atom Meze
7) Patlıcan Salatası
Közlenmiş patlıcan, sarımsak, süzme yoğurt ve üzerinde gezen zeytinyağı nefis bir çilingir sofrası mezesini ortaya çıkarır. Yoğurtla yapıldığı gibi közlenmiş biberle de yoğurtsuz şekilde hazırlanabilir. Damak zevkine göre hazırlanan patlıcan salatası, keyifli sohbetlerde midenizi şenlendirir.
Tarif için: Közlenmiş Patlıcan Salatası
8) Deniz Börülcesi
Deniz börülcesi genellikle Akdeniz ve Ege mutfağında tüketilen bir besindir. Çilingir sofrasında da deniz börülcesi mutlaka servis edilir. Eğer alkol tüketilecekse mide yanmasını önler.
Tarif için: Deniz Börülcesi
9) Şakşuka
Şakşuka, patlıcan yemeğinin soğuk şekli olarak da tanımlanabilir. Soğuk mezeler arasında yer alan şakşuka, pek çok şehirde hazırlanan çilingir sofrasında severek tüketilir.
Tarif için: Şakşuka
10) Rus Salatası
Rus salatası, davet ve alkol masalarında aranılan lezzetlerden biridir. Bu salata mayonez ve garnitür ile hazırlanır. Görsel açıdan iştahları açan bir salatadır. Ayrıca kalorisi yüksek besinler arasında adı geçer.
Tarif için: Rus Salatası (Tam Kıvamında)
11) Ezme
Domates ve çeşitli sebzelerin en ince şekilde tüketildiği bir mezedir ezme. Acılı olması ile bilinir. Çilingir sofrası hazırlanacaksa muhakkak servis tabaklarında ezme de yer alır.
Tarif için: Pratik Ezme
12) Tarator
Bir Balkan lezzeti olan tarator, ekmek içi, ceviz ve sarımsakla hazırlanan bir mezedir. Fakat Türk mutfağında çeşitli şekillerde tarator tarifi yer alır. Havuç tarator, kabak tarator bunlardan biridir. Çilingir sofrasında ise gözlerin görmek istediği soğuk mezelerden biridir.
Tarif için: Tarator
13) Zeytinyağlı Sarma ve Dolmalar
Türk mutfağının simgelerinden biri olan zeytinyağlı dolma ve sarma, her an afiyetlle tüketilen bir yemektir. Alkollü çilingir sofralarında midenin doymasını sağlar ve alkolün etkisini hafifletir.
Tarif için: Zeytinyağlı Yaprak Sarması
14) Barbunya Pilaki
Çilingir sofrasında baklagillerin de yeri elbet vardır. Zeytinyağı ile lezzetlenen barbunya pilaki, soğuk şekilde ikram edilen ve tüketilen bir mezedir. Lezzetli bir barbunya pilaki için barbunyaların iyi şekilde haşlanması gerekir.
Tarif için: Barbunya Pilaki Yapılışı
15) Sigara Böreği
Çıtır çıtır ve doyurucu bir lezzettir sigara böreği. Kalabalık çilingir sofralarında paçanga yahut peyniri sigara böreği olarak afiyetle yenilir. Sigara böreği çilingir sofralarında doyumluk değil tadımlık şekilde servis edilir.
Tarif için: Sigara Böreği
Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze
Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları
Ege Mutfağı: Uzun Yaşamın Sırrı Çok Hafif ve Lezzetli 12 Tarif
Yoğurtlu Meze Tarifleri: Pratik, Leziz ve Ferah 13 Resimli Tarif
Kolay Meze Tarifleri Az Malzemeli Çok Pratik 10 Leziz Tarif
Farklı Meze Tarifleri Sofralarınızı Süsleyecek 10 Değişik Tarif
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.