Çilingir Sofrası Ne Demek? Bu Sofranın Olmazsa Olmazı 15 Başrol Tarif

Çilingir Sofrası Ne Demek? Bu Sofranın Olmazsa Olmazı 15 Başrol Tarif Tarifi

Bol Mezeli, Çok Lezzetli Çilingir Sofrası Nedir?

Yemekler ile aranız iyiyse ne yediğinizin önemli olduğu kadar yenilen yemeklerin tarihi ve hikayesi de önemli olur. Yöresel ya da farklı lezzetlerin nasıl popüler olduğu hep merak edilir. Türlü türlü yemeklerin bir kültürden yayılması, yemek konusunda zenginlik oluşturur. Bu zenginlik içinden sizlere çilingir sofrasını seçerek bu konu hakkında bilgi vermek istedik ve duyduğunuzda çok şaşıracağınız bilgiler hazırladık.

Hep merak edilen çilingir sofrası anlamı bu satırlarda açıklandı. Neden çilingir sofrası denir diye mi merak ediyorsunuz? Nefis Yemek Tarifleri mutfak ekibi olarak bu sorunun da peşine düştük ve merak edenler için bu konuyu da araştırdık. Çeşitleri ile adından sıkça söz ettiren çilingir sofrasında neler olmalı diyorsanız, tüm yiyecekleri sizler için listeledik.

Şimdi çilingir sofrasına dair merak edilen tüm soru işaretleri, bu sayfada yanıtlanıyor!

çilingir sofrası

Neden Çilingir Sofrası Denir? İşte, O Sofranın Baş Tacı 15 Meze!

Yemek kültüründe anlatılan hikayelere göre; çilingir sofrası aslında çeşnigir kelimesinden gelen bir terimdir. Çeşnigir ise Osmanlı mutfağında, padişahtan önce yemeklerin tadına bakan kişiye verilen bir unvandır. Sarayda pişen yemeklerden tadımlık şekilde bir tepsi hazırlanırmış ve bu tepside her yemekten bir miktar olacak şekilde çeşnigire sunulurmuş. Çeşnigir ise yemeklerin lezzetine ve içinde zehir olup olmadığına bakarmış. Çeşnigirin onayından sonra saray mutfağında pişen yemek, saray halkına servis edilirmiş. Zaman içinde dilin gelişimi ve değişiminden dolayı çeşnigir olmuş çilingir. İşte çilingir sofrasının da hikayesi bu şekilde anlatılır. Bu konuda pek çok hikaye yer alsa da hemen hemen tüm kaynaklarda bu hikaye yer almaktadır.

Son yıllarda ise çilingir sofrası genellikle alkolün yer aldığı sofralara verilen bir isimdir. Bu terimi sadece alkol ile sınırlandırmak ne kadar doğru olur bilinmez fakat, çilingir sofrası doymak için değil tadımlık ve atıştırmalık için hazırlanan, sohbetlere eşlik eden bir masa şeklinde kabul edilir. Pek çok yiyeceğin yer aldığı çilingir sofrasında ise şu lezzetler yer alır:

çilingir sofrası ne demek

1) Kabak Mücveri

Kabakların rendelenip bir miktar un ve yumurta ile karıştırılmasından mücver hamuru hazırlanır. Lezzetle pişen ve afiyetle tüketilen kabak mücveri, yıllardır çilingir sofralarından eksik edilmeyen bir meze türüdür. Hem doyurucu hem de sevilen bir lezzet olmasından dolayı uzun bir süre daha çilingir sofrasındaki yerini koruyacaktır.

Tarif için: Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?

2) Haydari

Süzme yoğurdun baharatlarla bir araya gelmesinden elde edilen haydari, hem et yemeklerine hem de çilingir sofrasına eşlik eden soğuk salatalardan biridir. Haydarinin tam kıvamında olması için süzme yoğurt kullanılması gerekir. Birkaç diş sarımsak ile lezzetini taçlandırır.

Tarif için: Haydari Mezesi

3) Muhammara

Kızarmış ekmeklerin en güzel şekilde değerlendirildiği muhammara, genellikle Hatay yöresinde yemeklerin yanında yer alır. Salça, baharat ve kızarmış ekmekler doyurucu bir lezzeti meydana getirir. Çilingir sofrası denildiğinde de muhammara muhakkak akıllara gelen bir tattır.

Tarif için: Muhammara

4) Humus

Nohut, tahin, sarımsak ve zeytinyağının ortaya çıkardığı bir lezzettir humus. Arap mutfağında ve Akdeniz mutfağında sıkça tüketilir. Soğuk şekilde servis edildiği gibi sıcak olarak da tüketebilirsiniz. Humus da diğer sevilen lezzetler gibi çilingir sofrasından eksik edilmez.

Tarif için: Humus

Tarif: Humus

5) Zahter Salatası

Taze kekik zahter olarak yörelerde bilinir ve tüketilmektedir. Çilingir sofrasında da zahter salatası olarak yerini alır. Nar ekşisi ve domatesle buluşan zahtere, bir miktar da zeytinyağı gezdirildiğinde o sofranın lezzetinden şüphe edilmez.

Tarif için: Kekik Zahter Salatası

Tarif: Kekik Zahter Salatası

6) Atom Mezesi

Çilingir sofrasında sıkça yoğurtlu mezeler yer alır. Bunlardan bir diğeri de atom mezesidir. Atom mezesinin özelliği acı biberin tereyağında hafif kavrulmasıdır. Kavrulan acı biberler süzme yoğurt üzerine dökülür.

Tarif için: Atom Meze

Tarif: Atom Meze

7) Patlıcan Salatası

Közlenmiş patlıcan, sarımsak, süzme yoğurt ve üzerinde gezen zeytinyağı nefis bir çilingir sofrası mezesini ortaya çıkarır. Yoğurtla yapıldığı gibi közlenmiş biberle de yoğurtsuz şekilde hazırlanabilir. Damak zevkine göre hazırlanan patlıcan salatası, keyifli sohbetlerde midenizi şenlendirir.

Tarif için: Közlenmiş Patlıcan Salatası

Tarif: Közlenmiş Patlıcan Salatası

8) Deniz Börülcesi

Deniz börülcesi genellikle Akdeniz ve Ege mutfağında tüketilen bir besindir. Çilingir sofrasında da deniz börülcesi mutlaka servis edilir. Eğer alkol tüketilecekse mide yanmasını önler.

Tarif için: Deniz Börülcesi

Tarif: Deniz Börülcesi

9) Şakşuka

Şakşuka, patlıcan yemeğinin soğuk şekli olarak da tanımlanabilir. Soğuk mezeler arasında yer alan şakşuka, pek çok şehirde hazırlanan çilingir sofrasında severek tüketilir.

Tarif için: Şakşuka

10) Rus Salatası

Rus salatası, davet ve alkol masalarında aranılan lezzetlerden biridir. Bu salata mayonez ve garnitür ile hazırlanır. Görsel açıdan iştahları açan bir salatadır. Ayrıca kalorisi yüksek besinler arasında adı geçer.

Tarif için: Rus Salatası (Tam Kıvamında)

Tarif: Rus Salatası (Tam Kıvamında)

11) Ezme

Domates ve çeşitli sebzelerin en ince şekilde tüketildiği bir mezedir ezme. Acılı olması ile bilinir. Çilingir sofrası hazırlanacaksa muhakkak servis tabaklarında ezme de yer alır.

Tarif için: Pratik Ezme

Tarif: Pratik Ezme

12) Tarator

Bir Balkan lezzeti olan tarator, ekmek içi, ceviz ve sarımsakla hazırlanan bir mezedir. Fakat Türk mutfağında çeşitli şekillerde tarator tarifi yer alır. Havuç tarator, kabak tarator bunlardan biridir. Çilingir sofrasında ise gözlerin görmek istediği soğuk mezelerden biridir.

Tarif için: Tarator

Tarif: Tarator

13) Zeytinyağlı Sarma ve Dolmalar

Türk mutfağının simgelerinden biri olan zeytinyağlı dolma ve sarma, her an afiyetlle tüketilen bir yemektir. Alkollü çilingir sofralarında midenin doymasını sağlar ve alkolün etkisini hafifletir.

Tarif için: Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Tarif: Zeytinyağlı Yaprak Sarması

14) Barbunya Pilaki

Çilingir sofrasında baklagillerin de yeri elbet vardır. Zeytinyağı ile lezzetlenen barbunya pilaki, soğuk şekilde ikram edilen ve tüketilen bir mezedir. Lezzetli bir barbunya pilaki için barbunyaların iyi şekilde haşlanması gerekir.

Tarif için: Barbunya Pilaki Yapılışı

Tarif: Barbunya Pilaki Yapılışı

15) Sigara Böreği

Çıtır çıtır ve doyurucu bir lezzettir sigara böreği. Kalabalık çilingir sofralarında paçanga yahut peyniri sigara böreği olarak afiyetle yenilir. Sigara böreği çilingir sofralarında doyumluk değil tadımlık şekilde servis edilir.

Tarif için: Sigara Böreği

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Ege Mutfağı: Uzun Yaşamın Sırrı Çok Hafif ve Lezzetli 12 Tarif

Yoğurtlu Meze Tarifleri: Pratik, Leziz ve Ferah 13 Resimli Tarif

Kolay Meze Tarifleri Az Malzemeli Çok Pratik 10 Leziz Tarif

Farklı Meze Tarifleri Sofralarınızı Süsleyecek 10 Değişik Tarif

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri