Sabrın Sonu Bereket Ekşi Maya
Soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kızartılmış ekmeğin buram buram kokusunu hatırlar mısınız?
Gerçek ekmeğin kokusu. İşte ekmeğe o kokuyu veren ekşi maya. Son zamanların trendi olan ekşi mayalı ekmeklerin tarihi çok eskilere dayanır. Yeni moda olduğuna bakmayın, ekşi maya 5000 yıldan beri soframızda.
Mezopotamya’da fermantasyon işleminin bulunması ile birlikte Mısırlılar tarafından un ve su ile yapılan ekmek, maya ile tanışır. Sağlıklı beslenmenin daha çok dile getirilmeye başlandığı son günlerde ekşi mayalı ekmek çeşitleri de neredeyse her markette. Lezzeti ile olduğu kadar ekşi maya ekmek faydaları ile de soframızın baş tacı.
Ekşi Maya Nedir?
Hemen hemen her ülkenin mutfağında baş köşeye oturan ekmeğin un, tuz ve sudan sonra en önemli yapım maddesi mayadır. Ekşi maya ise üretiminin doğal olması nedeniyle sağlık tutkunlarının tercihi. Üzüm kabuğundan elde edilen “Saccharomyces cerevisiae” adlı oksijensiz solunum yapabilen bir maya türüdür ekşi maya. Bu maya bira, şarap gibi içeceklerin mayalandırılmasında da kullanılır. Ekmeğe kabarcıklı bir yapı sağlayan etkiyi mayanın karbondioksit üretimi verir. Canlı olan maya oksijensiz solunum yaparak mayalandırma işlemini gerçekleştirir ve fermantasyon sonucu oluşan karbonhidrat ekmeğin kabarmasını sağlar.
Yapımı özel ilgi, sabır ve emek isteyen ekşi maya doğanın en lezzetli mucizelerinden biridir. Ayrıca ekşi maya özeldir. Herkes kendine has bir tarife sahip olan ekşi maya yapabilir. Öyle ki hamur işlerinin güzelliği ile ünlü iki ülke İtalya ve Fransa’da asırlardır yaşatılan ekşi maya türleri aile sırrı olarak saklanmaktadır. Siz de kendi sırrınızı yaratabilir, ekşi maya faydaları ile donatılan çıtır çıtır ve mis kokan sağlıklı ekmekler pişirebilirsiniz.
Ekşi Maya Yapımı
Ekşi maya yapımının en önemli malzemesi sabır. Yalnızca un ve su kullanılarak ekşi maya yapabilirsiniz.
Ancak kaliteli bir ekşi maya mutlaka üzüm ya da nohut ister. Kabuklu bir avuç üzüm, sterilize bir cam kavanoz, kaliteli un ve içme suyu: bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli. Unun çeşidi ise önemli değil, çavdar, buğday ya da istediğiniz bir un çeşidi olabilir.
Malzemelerimiz hazır olduğuna göre ekşi maya hazırlama işlemine başlayabiliriz:
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
Karışımınızın üzerinde minik baloncuklar oluşursa, mayanız yaşıyor demektir.
Dilimlediğiniz üzümleri tahta kaşık yardımıyla çıkarın. Ekşi mayanızın yarısını kullanmak için başka bir tabağa alın. Kalan mayanıza biraz su ve un ekleyerek beslemeye devam edin. Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını anlamak da oldukça basit. Eğer mayanız suya konduğunda dibe çöküyorsa biraz daha beklemelisiniz çünkü mayanız henüz hazır değil. Su üzerinde yüzdüğünde mayanızı kullanabilirsiniz.
Ekşi Maya Nasıl Beslenir?
Ekşi mayanızı yaptınız, hazır olduğundan eminsiniz. Sıra geldi ekşi maya nasıl çoğaltılır? sorusunun cevabına.
Ekşi maya besleme işlemi ile çoğaltılır. Mayanızdan her gün aynı saatlerde 50 ya da 200 gram kadar alarak yerine 100 gram un ve 100 mililitre su ekleyebilir ve besleme işlemini yapabilirsiniz. Su yerine üzüm suyu, kızılcık ya da pekmez ekleyebilirsiniz. Ekşi maya yapımındaki en önemli konu kullandığınız unun kalitesidir. Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Besleme işlemine devam etmeyi unutmayın, o bir canlı ve beslenmeye ihtiyacı var.
Ekşi Maya Ekmeği Faydaları Nelerdir? Zararları Var Mıdır?
- Yapımında kullanılan malzemeler organik, doğal ve katkısızdır.
- İçinde yer alan yararlı bakteri ve mantar nedeniyle probiyotiktir. Bağırsak florasını güçlendirir. Vücut direncini artırır.
- Ekşi mayalı ekmekler bekledikçe içerisindeki mantar ve bakteri oranı artar, bu da ekmeğin daha geç bayatlamasına neden olur.
- Yüksek B12 içerir. Hafızayı güçlendirir.
- Fermantasyon sırasında ortaya çıkan laktik asit gluteni ve nişastayı parçalayarak kolay sindirim sağlar.
- Buğdaydaki gluteni parçalama yeteneğinden dolayı gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları ekşi mayalı ekmek tüketebilir. Ekşi maya gluten içermeyen unlarla birlikte tüketildiğinde çölyak hastaları için tedavi edici özellik gösterebilir.
- Glisemik indeksi düşüktür ve bu nedenle kan şekerini yavaş yükseltir. Bu durum uzun süre tokluk hissi yaratır. Ayrıca kan şekerini yavaş yükseltmesi diyabet hastaları için de uygundur.
- Faydaları ile soframızda mutlaka bulunması gereken besinlerden biri olarak gösterilen ekşi maya zararlı mı? Ekşi mayanın bilinen hiçbir zararı yoktur ancak ekşi maya alerjisi olan kişilerin tüketmesi önerilmez. Bu kişiler maya tükettiklerinde şişkinlik, yorgunluk, baş dönmesi, mide ekşimesi, bulantı ve cilt döküntüleri yaşar.
Ekşi Maya Ekmeği Kalori Değeri Nedir?
Sanmayın ki organik, doğal, katkısız ve besleyici olması ekşili maya ekmeğinin kalorisini düşürür. Hala yüksek kalorili. 1 orta dilimi yaklaşık olarak 60 gram olan ekşi maya ekmeği yaklaşık 195 kaloridir.
Ekşili maya ekmeğini değerli hale getiren içeriğinde yer alan probiyotiktir. Hazmının kolay oluşu ve kan şekerini yavaş yükseltmesi diğer ekmeklerden daha fazla tercih edilme nedenidir. Bir dilimi 36 gram karbonhidrat içeren ekmek 8,5 gram protein içeriği ile sağlıklı bir seçenektir. Bunların yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve yüksek lif içeriği nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında yerini alır.
Ekşi Maya Nerede Satılır? Nasıl Saklanır?
Gelelim ekşi maya nereden alınır sorusuna. Evde yapılması sabır ve emek isteyen ekşi maya, uğraşmak istemeyenler için hazır olarak da satılır. Hatta marketten almaya üşeniyorsanız internet üzerinden sipariş ederek hazır ekşi maya satın alabilirsiniz. Sağlıklı yaşam trendinin yaygın olduğu şu günlerde hemen hemen tüm büyük marketlerde, fırınlarda ve pastanelerde ekşi maya ile karşılaşabilirsiniz. Satın aldığınız ekşi maya ile evde ekmek yapımı daha az zahmetlidir.
Ekşi maya saklama kabı olarak cam bir kavanoz kullanılmalıdır ve buzdolabında saklanmalıdır. Peki, hazır alınan ekşi maya bozulur mu? Her besin maddesinde olduğu gibi ekşi maya da uygun saklanmadığında bozulur.
Ekşi Maya İle Neler Yapılır?
Sonsuz Maya Ekşi Maya Yapımı İçin:
Bu derece faydalı olan ekşi maya ile neler yapabilirsiniz sorusuna cevap olacak tarifleri sizler için derledik. Kendim yapmak istiyorum, sabırlıyım, ekşi maya nasıl hazırlanır, doğal ekşi maya nasıl yapılır diyenler için harika bir tarifimiz var. Ekşi Maya Yapımı

Kesin Sonuç Veren Ekşi Maya Ekmek Tarifleri İçin:
Ekşi maya ile hazırladığınız hamur ilk aşamada cıvık olabilir. Ancak bu durum gözünüzü korkutmasın. Daha kıvamlı bir hamur için hamuru en az 5-6 kez katlayın, her katlamada hamurunuz daha kıvamlı hale gelir. Sofralarımızın vazgeçilmezi, ekmek yemeden doyduğumu hissetmiyorum diyenlerin lezzet seçeneği olacak tariflere de mutlaka göz atın. Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır diyenler için başka bir enfes kokulu köy ekmeği tarifini de tercih edebilirsiniz. Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 600.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
Merhabalar üzüm kuru üzümmü yaş üzümmü?
allah razi olsun sizde beyaz ekmek yer ve bir turlu doymazdim surekli yemek isterdim simdi mayami kendim yapip ekmegimi kendim yapcam
Çok sevindik! Afiyet olsun :)
nohutlu nasil oluyor acaba
Merhaba! Nohut mayası için ilgili linki ziyaret edebilirsiniz ;)
https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/nohut-mayasi-nasil-yapilir/
mayayi yaptim kabarciklar bir gunde oldu simdi nasil kullanicam n kadar maya almam gerek ekmek icin
merhaba selen hanım üzümleri içinden ne zaman çıkarıcaz yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
Merhaba! Üzümleri maya oluştuktan sonra tahta bir kaşıkla dikkatlice çıkarabilirsiniz, kolay gelsin :)
Teşekkür ederim Selen hanım. ben hemen hemen her gün ekmek yapıyorum. ekşi nayam olduğunda. kullandığım kadar mesela bir bardak un ve su mu ilave edeyim. yani hergün kullanıp ilave edince mayanin özelliği bozulmaz dimi. ilk defa yapıyorum, kusura bakmayın o yüzden biraz çok sordum.
Kullandığınız un ve su oranında tekrar ekleme yaparsanız bir sorun olmaz :) Yalnızca besleme işlemini düzenli olarak aynı saatlerde yapmaya özen göstermelisiniz. Mesela her gün saat sabah 11de gibi :) Ellerinize sağlık, afiyetle kalın!
Merhaba. 4 bardak unla yaptığımız ekmeğe ne kadar ekşi maya ekleyecegiz.
Merhabalar Yasemin Hanım…
4 su bardağı un için 1,5 su bardağı ekşi maya kullanabilirsiniz.
Gramaj Ölçüleri:
500 gr un için 200 gr ekşi maya
Kolay Gelsin!