Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir? Ne Yememeli?

Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir? Ne Yememeli? Tarifi

Mide Mikrobu Olanlar Ne Yemeli?

Tıptaki adı helicobacter pylori olan halk arasında mide mikrobu olarak da bilinen bakteri türü mideye yerleşen bir mikroorganizmadır. Mide asidiyle çoğalma imkanı da bulabilen helikobacter pylori çoğu insana yıllar boyunca hiçbir zarar vermeden yaşayabiliyorken bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilmektedir. Araştırmalara göre Türkiye’de bu bakteriyi taşıyanların oranı bazı bölgelerde %90 oranına kadar ulaşabilmektedir.

Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir?

  • Brokoli
  • Lahana
  • Zencefil
  • Biberiye
  • Zerdeçal
  • Zeytinyağı
  • Kudret Narı
  • Nane
  • Kefir
mide mikrobu belirtileri

Mide mikrobu ağız yoluyla tükürük ile bulaşabilir. Enfekte olan kişi bazen ömür boyu bir rahatsızlık belirtisi göstermezken, gastrit en çok ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Ancak bu helicobacter pylori alan her insanın gastrit olacağı ya da gastrit olan her insanın bu bakteriden dolayı hasta olduğu anlamına gelmez.

Mide mikrobuna ne iyi gelir sorusunun en iyi cevabı detaylı tetkiklerden sonra doktor onayı ile verilebilir. Semptomları hafifletmek, mikropla savaşmak ve mikrobun vücuda tekrar alınması ihtimaline karşı bu bakteri türüyle savaşmak için bitkisel öneriler ve beslenme desteği de bulunmaktadır.

Mide mikrobu tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabı ise kullanılan ilaçların, değiştirilen beslenme programının istenen rahatlamayı sağlama zamanına göre değişebilmektedir.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

mide mikrobuna ne iyi gelir

Mide Mikrobu Nedir?

Tıptaki adı helicobacter pylori olan bakteri mide mikrobu olarak tanımlanır. Kişinin bünyesinde, midesinde bulunabilir. Mikrop seviyesinin artması gastrit, ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıklarını meydana getirebilir. Ülkemizde görülme oranı belirli bölgeler için %90 düzeyindedir. Neredeyse her iki kişiden birinde bulunacak kadar yaygın olan mide mikrobu herkeste aynı etkiyi göstermeyen bir mikroorganizmadır.

Kesin sonuçları olan bir araştırma olmamakla birlikte helikobacter pilorinin daha çok çocukluk döneminde kapıldıktan sonra hayatın bazı dönemlerinde rahatsızlıklara neden olabildiği görülmektedir.

Mide mikrobunu taşıyan kişilerin bu mikroptan olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği genetik yapıya, çevresel faktörlere, yaşam biçimi ve beslenme tarzına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca bu bakterinin bazı özel türleri daha zarar verici ve güçlü de olabilmektedir.

Mide Mikrobu Belirtileri Nelerdir?

Mide mikrobu direkt kendisi rahatsızlıklara neden olmaz. Yarattığı etkiler sonucu ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mide mikrobu almış biri ömür boyu hiçbir rahatsızlık çekmeden yaşayabilir. Hatta ülser oluşmuş olsa bile herhangi bir belirti yaşamayabilir.

Bu mikrobun olduğuna dair şüphe uyandırabilecek, oluşabilen semptomlar ise şöyledir:

  • Midede ağrı
  • Midede şişlik hissi
  • Mide boşken daha yoğun ağrı
  • Çabuk doyma
  • Sık kilo kaybı
  • İştah sorunları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yorgunluk ve halsizlik
mide mikrobu

Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir? 9 Bitkisel Destek

1) Brokoli

Mide mikrobu bitkisel tedavisi için bilinen bitkisel desteklerden biri brokolidir. 100-150 gram brokoliyi 5-6 dakika haşladıktan sonra suyunu içip, tanelerini de tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam aç karnına brokoli yediğinizde alacağınız verim yükselebilir.

İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Sapından Suyuna Tüm Faydaları

brokoli

2) Lahana ve Karalahana

Mide mikrobuna ne iyi gelir bitkisel ne tüketebilirim diyorsanız lahanayı da deneyebilirsiniz. Lahana içerisindeki U vitamini helicobacter pylori ile savaşarak etkisiz hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Sabah akşam haşlayarak tüketilen lahana mide mikrobunu etkisiz hale getirmek için destekleyici bir bitkisel yöntem olarak önerilebilir.

Tarif için: Turşu Tadında Mor Lahana Salatası

Turşu Tadında Mor Lahana Salatası

3) Zencefil

Zencefil iltihap ve bakterilerle savaşarak vücudu koruyan bir kök bitkidir. Asit giderici özelliği de olan zencefil özellikle gastrit semptomlarını azaltmak için önerilmektedir. 1 bardak kaynamış suya birkaç parça zencefil atarak 4-5 dakika demledikten sonra bitki çayı şeklinde zencefili tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zencefil Faydaları, Çayından Macununa Mucize Etkileri

zencefil

4) Biberiye

Hem kokusuyla hem de içerik yapısıyla vücuda iyi gelen biberiye sindirim sistemi sağlığı için de oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştıran bitki ayrıca kabızlık ve gaz problemlerine de iyi gelir. 1 bardak suyu kaynattıktan sonra içine 1 kaşık biberiye atarak 4-5 dakikalık demleme süresinden sonra biberiye çayınızı afiyetle içebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Biberiye Nedir? Faydaları Nelerdir?

biberiye

5) Zerdeçal

Mide mikrobu doğal tedavi yöntemleri arasında bulunan ve çay olarak tüketilebilen bir diğer seçenek de zerdeçaldır. İltihapla ve bakterilerle savaşan, bağırsak florasına iyi gelen zerdeçal gaz sorunlarına da iyi gelmektedir.

Kaynamış bir bardak suyu ocaktan aldıktan sonra 1 çay kaşığı toz zerdeçalı veya 1 adet kuru zerdeçalı içine atıp 4-5 dakika demlenmesini bekleyin. Bitki çayınızı bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zerdeçalın Faydaları: Az Bilinen 11 Özelliği

zerdeçal

6) Zeytinyağı

Mide mikrobuna zeytinyağı tüketilmesinin olumlu sonuçları olabileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Birçok faydası olan zeytinyağının özellikle polifenol yoğunluğu yüksek olanlarının helikobacter ile savaştığı söylenmektedir.

İlginizi çekebilir: Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

zeytinyağı

7) Kudret Narı

Mide mikrobunu baskıladığına dair kullanıcı yorumları olan kudret narı macunu mide rahatsızlıklarını sonlandırmak için tercih edilmektedir. Sabah ve akşam, aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilen kudret narının doğal olmasına da dikkat etmek gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Kudret Narı Macunu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

kudret narı

8) Nane

Mide mikrobunun düşmanı olan bir diğer bitki de nanedir. Genel olarak gaz, şişkinlik, kramp gibi sindirim problemlerine de iyi gelen naneyi taze olarak, bitki çayı formunda ya da kapsül olarak tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nane Çayının Faydaları, Hastalıklara 7 Şifalı Özelliği

nane

9) Kefir

Bağırsak yapısını düzenleyen bir süt ürünü olan kefir helikobacter plori ile de savaşmaktadır. Günde 1 bardak tüketilmesi uygun görülen kefiri hazır olarak alabileceğiniz gibi kendiniz doğal olarak da yapabilirsiniz. Kefirin sindirimi kolaylaştırırken bir yandan da sindirim sisteminde bir nevi koruma kalkanı da oluşturduğu söylenmektedir.

İlginizi çekebilir: Kefir Nedir, Faydaları Nelerdir? Hayrete Düşeceğiniz 11 Şifalı Özelliği

kefir

Mide Mikrobu Olanlar Ne Yememeli?

Mide sorunlarında ne yenilip ne yenilmemesi gerektiği uzman desteği ve kişinin kendini dinlemesiyle en iyi şekilde karar verilebilecek bir konudur. Mide mikrobu olan ne yememeli sorusunun herkes için cevabı aynı olmayabilir.

Genel olarak mide problemi yaşayan kişilerin acılı baharatlardan, kızartmalardan, portakal gibi mide ekşimesi yapabilen meyvelerden, özellikle çiğ domates ve soğandan uzak durmaları önerilmektedir.

mide mikrobuna ne iyi gelir

Mide Mikrobu Neden Olur?

Mide mikrobunun bulaşma şekli yaygın olarak ağız yoluyla alınmasıyla olmaktadır. Herhangi bir ekmeğin üzerinde bile olabilen bu mikrobu farkında olmadan vücudunuza alabilirsiniz. Vücuda girdikten sonra hiçbir rahatsızlığa neden olmayabileceği gibi ciddi sorunlara da neden olabilmektedir.

Olumsuz ilerleyişin hangi koşullarda olduğuna dair birçok parametre olduğu için net bir açıklama bulunmamaktadır. Mutlaka doktor desteği almalısınız. Özetle yiyecek ve içecek yoluyla ya da kişiden kişiye tükürük yoluyla bulaşabilir.

mide mikrobu

Mide Mikrobu Zayıflatır Mı?

Mide mikrobu ciddi bir sorun yaratmayabildiği gibi bazı kişilerde ise gastrit ve daha ciddi mide problemlerini de tetikleyebilmektedir. Oluşan bu tip problemler de kişilerde zayıflamaya da sebebiyet verebilmektedir. Kişi iştah kaybı yaşayabilir veya çabuk doyabilir. Bu da istenmeyen kilo kayıplarına neden olabilir.

Ayrıca sindirim sistemi sorunları dışında kalp sorunları, cilt hastalıkları, tiroit ve alerji gibi birçok farklı hastalığın da bir sebebinin bu bakteri olabileceğine dair araştırmalar sürmektedir.

mide mikrobu neden olur

Mide Mikrobu Bulaşıcı Mıdır?

Mide mikrobunun ağız yoluyla bulaştığı bilinse de nereden ve nasıl bulaştığına dair kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak dışkı yoluyla, ağızdan ağza, cinsel yollarla ya da gıdalarla bulaşabildiği düşünülmektedir.

Az miktardaki bakteri bile insanlara bulaşabildiği için ortalama 30-37 derece sıcaklıkta gelişebilen helicobacter pilori birçok kişide yaşamını sürdürebilmektedir.

Midede Mikrop Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Mide mikrobu bazı kişilerde mide sorunları gibi belirtiler gösterse de bazı kişilerde hiçbir belirti vermeyebilir. Uzmanlar tanı koymak için endoskopi, nefes testi gibi yöntemler kullanmayı tercih edebilmektedir. Ancak açken çok yoğun karın ağrısı yaşıyorsanız, karnınızda genel bir şişkinlik varsa ya da istenmeyen kilo kayıpları yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz.

İbrahim Saraçoğlu Mide Mikrobuna Ne Öneriyor?

Mide mikrobu nasıl geçer diyenler uzmanların önerilerine de kulak verirler. Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı İbrahim Saraçoğlu mide mikrobu için brokoliyi önermektedir. Saraçoğlu kürüne göre sıcak suda 5 dakika kaynattığınız brokolinin suyunu sabah ve akşam aç karnına içebilirsiniz.

Haşladığınız brokoliyi de damak tadınıza göre farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda karnabahar ve lahana da önerilir. Bu besinlerin içinde U Vitamini yer aldığı için mide mikrobuna bitkisel destek olabilir. Bu sebzelerin esas makbul olanı en dış yapraklarıdır; atmayınız.

Mide Mikrobu Kendiliğinden Geçer Mi?

Mide mikrobu kendiliğinden geçmesi zor bir mikrop olsa da bazı durumlarda olumsuz bir etki oluşturmadan ve kendini belli etmeden yıllarca vücutta kalabilmektedir. En güvenli yöntem her zaman için doktor tedavisi ve sağlıklı beslenmedir.

mide mikrobuna ne iyi gelir

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Midenizi Koruyacak 10 Sağlıklı Besin

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Sizi Rahatlatacak 10 Yiyecek

Mide Gazına Ne İyi Gelir? Midenizi Anında Rahatlatacak 10 Çözüm

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde 10 Çözüm

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri