Nohut Nasıl Haşlanır? Lezzeti Etkileyen 7 Püf Noktası

Nohut Nasıl Haşlanır? Lezzeti Etkileyen 7 Püf Noktası Tarifi

En Çabuk Nohut Haşlamanın Püf Noktaları

Dünya genelinde kırmızı, yeşil ve siyah nohutlar yetiştirilmektedir. Bu türler arasından Türk yemeklerini lezzetlendiren krem ve bej rengindeki klasik nohut Türkiye’de severek tüketilen yemeklerde yer alır. Besin değerinin yüksek olması sevilmesinin nedenleri arasındadır.

Nohut Nasıl Haşlanır?

  • Nohutları Yıkayın
  • Bekleme Suyuna Karbonat Ekleyin
  • Tencereye Limon Suyu Ekleyin
  • Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın
  • Kısık Ateşte 1 Saat Haşlayın
  • Haşlanan Nohutları Suyla Durulayın
  • Kabukları Ayıklayın

Tarif için: Nohut Yemeği Tarifi

Kalsiyum, K vitamini, fosfor ve çeşitli mineralleri bolca bulunduran nohutun sağlığa olan faydaları da birçok kişiyi yakından ilgilendirmekte. Lif içermesinden dolayı bağırsak florasını düzenler ve diyabete karşı bir koruyucudur. Etli nohut, etsiz nohut, nohut salatası, nohutlu mezeler hazırlamak için sert yapıdaki nohutu iyi derecede haşlamak gerekir.

Yemeklerinizi kısa sürede hazırlamanız adına sizlere nohut haşlama püf noktası listesi hazırladık. Hızlı nohut haşlama bilgilerini öğrendikten sonra daha lezzetli ve sindirimi kolay nohut yemekleri sunabilirsiniz. İşte mutfakta işinizi kolaylaştıracak nohut haşlama bilgileri!

Tarif için: Humus Tarifi (Videolu)

Humus Tarifi (Videolu)

Nohut En Çabuk Nasıl Haşlanır?

1) Nohutları Yıkayın

Nohutları haşlamaya başlamadan önce güzelce temizlenmiş olmalı. Nohutların üzerinde bulunan toz ve otlar pişirme süresini etkilediği gibi lezzetini de etkileyecektir. Tüm nohutları temizledikten sonra ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Yıkarken gözünüze çarpan kararmış nohutlar olabilir. Siyah ve çürük nohutları atarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kuru Fasulye Püf Noktaları – Her Pişirmede Nefis Sonuçlar! 8 İpucu

nohut haşlama süresi

2) Bekleme Suyuna Karbonat Ekleyin

Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır.

Karbonatın sindirim sistemi için de etkisi bulunuyor. Nohutta bulunan gaz, karbonat sayesinde açığa çıkıyor ve suya eklenen karbonat ile yemeklere karışmıyor. Böylece nohutla yapılan yemekleri tükettikten sonra sindirim problemi yaşamazsınız. Nohutu su içine koyduğunuzda suyun nohutu 2-3 parmak kadar geçmesi iyi olur bu miktar haşlama için de geçerlidir.

Nohut ıslatma suyu sıcak mı soğuk mu olmalı derseniz soğuk su tavsiye edilmektedir. Nohut en az kaç saat suda bekletilmeli derseniz 2-3 saati ayırmanız iyi olur ve mümkünse 1 gece bekletilmesi daha da kolay pişmesini sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Karbonat Nedir? Faydaları Nelerdir?

karbonat

3) Tencereye Limon Suyu Ekleyin

Pamuk gibi nohut nasıl pişirilir? Tanelerin yumuşacık olmasını kolaylaştırmak için nohut haşlanırken suyuna ne konur sorusunun cevabı limon suyudur.

Nohut haşlanan tencereye birkaç damla limon suyu ekleyerek daha yumuşak sonuçlar elde edebilirsiniz. Limon suyu, nohutların lezzetini ikiye katlayan bir pişirme sırrıdır. İsterseniz ince bir limon dilimini nohutların beklediği suyun içine atabilirsiniz. Limonun suyunu alan nohutlar, daha iyi ve hızlı pişecektir.

limon suyu

4) Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın

Eğer nohutları suda bekletmeden pişirecekseniz düdüklü tencerede 25 dakikada haşlayabilirsiniz. Düdüklü tencereniz varsa nohutları çok kısa sürede istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek.

Düdüklüde haşlanan nohut ile birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Nohutu bekletmeden haşlamak istediğinizde de en iyi sonucu almak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Kullanacağınız miktardaki nohutları iyi şekilde yıkayın ve düdüklü tencere içine ekleyin. 25 dakika sonra nohutlar hazır!

Düdüklü tencere kullanırken dikkatli olmanızda fayda var. Eğer nohutlar çok fazla miktardaysa, piştikten sonra ebatları ikiye çıkacağı için ölçülü pişirmeniz önerilir. Düdüklü tencerenin sınır çizgisine kadar nohut eklemeniz daha iyi olacaktır.

İlginizi çekebilir: Aquafaba Nedir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

nohut haşlama süresi

5) Kısık Ateşte 1 Saat Haşlayın

Nohut haşlarken düdüklü tencereniz yoksa klasik tencere kullanabilirsiniz. Nohut piştikten sonra şişeceği için tencereyi daha geniş tercih etmelisiniz. Ayrıca tencerede pişireceğiniz zaman nohut haşlama süresi bir miktar daha uzun olacaktır.

Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişen nohut, tam kıvamında olacaktır. Aynı işlemi düdüklü tencere için de deneyebilirsiniz. Kısık ateşte düdüklü tencerede haşlanan nohutların yanma riski çok düşüktür. Tam kıvamında pişirim için kısık ateş kuralını unutmayınız.

Aynı işlemi düdüklü tencere için de deneyebilirsiniz. Kısık ateşte düdüklü tencerede haşlanan nohutların yanma riski çok düşüktür. Tam kıvamında pişirim için kısık ateş kuralını unutmayınız.

Tarif için: Haşlanmış Nohut

Haşlanmış Nohut

6) Haşlanan Nohutları Suyla Durulayın

Humus, nohutlu salata, nohut yemeği ya da falafel hazırlamak istediğinizde iyi şekilde haşlanmış lezzetli nohutlara ihtiyaç duyarsınız. Bunun için izlemeniz gereken adımları birkaç satır yukarıda listeledik.

Tüm uygulamalardan sonra yapacağınız son dokunuş; haşlanan nohutları soğuk su ile durulamak oluyor. Bu işlem ile nohutların üzerine biriken köpükleri temizleyebilirsiniz. Ayrıca haşlama suyunun tadını da yok edebilirsiniz. Durulanan nohutları dondurucu poşetine koyup dondurucuda daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

nohut haşlama

7) Kabukları Ayıklayın

Haşlanan nohutların kabukları ayrılmaya başlayacaktır. Bu kabukları ayırıp alırsanız, nohut daha iyi ve hızlı pişecektir. Kabuklar nohutların pişme süresini uzatır. Suyun yüzeyine çıkan nohut kabuklarını alarak işleme devam edebilirsiniz.

Dilerseniz kabukları ayırmak zorunda değilsiniz. Ancak leziz bir humus yapmak için kabukların ayrılmasının daha iyi olacağını ifade edebiliriz. Kabukları ayrılan nohutları haşladıktan sonra rahatça tüketebilirsiniz ve tariflere ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nohut Suyunun Faydaları – Düzenli İçmeniz İçin 7 Süper Neden

nohut nasıl haşlanır

Nohut Unu ile Kolay ve Sağlıklı 14 Tarif

Nohut Kaç Kalori? Salatası, Çorbası, Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Mayası Nasıl Yapılır? 6 Adımda Fotoğraflı Anlatım

Nohut Yemekleri: Bereketli, Doyurucu ve Sağlıklı 20 Tarif

Nohut Unu Nasıl Yapılır? Bilmediğiniz Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Acur Oymanın Püf Noktası Tarifi

Acur Oymanın Püf Noktası

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yumuşacık Et Nasıl Haşlanır? (videolu) Tarifi

Yumuşacık Et Nasıl Haşlanır? (videolu)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Dolmalık Beyaz Lahana Nasıl Haşlanır Tarifi

Dolmalık Beyaz Lahana Nasıl Haşlanır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Nane Kurutma ( Püf Noktası İle) Tarifi

Nane Kurutma ( Püf Noktası İle)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Nane Kurutma (Püf Noktası İle) Tarifi

Nane Kurutma (Püf Noktası İle)

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Gobit Baloncuklarım (Püf Noktası İle) Tarifi

Gobit Baloncuklarım (Püf Noktası İle)

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 10dk Pişirme
Mücver Yapımı Ve Püf Noktası Tarifi

Mücver Yapımı Ve Püf Noktası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kabak Yemeği ( Püf Noktası İle) Tarifi

Kabak Yemeği ( Püf Noktası İle)

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Nohut Tarifi - Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Nohut Tarifi - Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri