Yumurtanın Sarısını mı Beyazını mı Daha Çok Tüketmeli?
Günlük hayatta sıkça tüketilen bir gıda: yumurta. Hayatımızın içine öyle işlemiş ki birçok yemek çeşidine hemen ayak uydurabiliyor. Sağlıklı yaşam ve spor açısından da epey popüler olan yumurtanın en büyük tartışma konusu şu soru üzerinden oluyor: yumurtanın sarısı mı daha faydalı beyazı mı? Kimler, hangi amaçla akını ya da sarısını tüketmeli? Yumurtanın sarısı protein değeri ne kadar? Yumurtanın beyazı ve yumurtanın sarısı faydaları nelerdir? Bu sorular bir yana dursun, kısımlardan birinin zararlı olup olmadığını bile merak ediyor olabilirsiniz.
Bu yazımızda, yumurtanın sarısının faydası ve beyazının faydası hakkında bazı bilgiler paylaşacağız. Bu şekilde aradaki farkı daha net anlayabilir, sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz. Ama tüm bunlardan önce, yumurtanın genel özelliklerinden bahsetmekte fayda var. İşte yumurtayla alakalı birkaç bilgi!
Aslında birçok hayvanın yumurtası, yenebilecek değerleri taşır fakat halk arasında en sık tüketileni, dolayısıyla da ilk akla geleni tavuk yumurtası. Bir haşlanmış yumurtanın kalori değeri 155’tir. Yağ oranı ise toplamda 11 gramdır. Halihazırda protein açısından zengin olarak bildiğimiz haşlanmış yumurtada, tam 13 gram protein bulunur. Bunun yanında 1,1 gram ölçütünde karbonhidrat da içermektedir. Bunlara ek olarak birçok vitamini de haşlanmış yumurta yiyerek vücudunuza alabilirsiniz.
Özellikle de kahvaltılarda sıkça tercih edilen yumurtalı yiyecekler, daha uzun bir süre tok kalmanıza yardımcı oluyor. Bu nedenle yumurta, Ramazan ayının da aranılan gıdalarından biri. Son olarak, satın aldığınız taze yumurtayı paketleme tarihinden itibaren 4-5 hafta içerisinde tüketmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Şimdi sıra geldi yumurtanın iki kısmını ayrı ayrı incelemeye!

1) Yumurtanın Beyazı Yağ İçermiyor, Peki ya Sarısı?
Yumurtanın akında hiç yağ olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle genelde sporcular ve kilo vermek isteyenler yumurtanın sadece beyazını tüketmeyi tercih ediyor. Böyle düşünülmesinin bir diğer nedeni de kalori değeri:
- Çiğ yumurta akı kalori değeri: 51,6 kcal
- Çiğ yumurta sarısı kalori değer: 321,7 kcal
Detaylı bilgi için: Yumurta Kaç Kalori?
Görüldüğü üzere iki kısım arasında kalori açısından büyük bir fark var. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, yumurtayı pişirme yöntemi. Eğer yağ ile pişirilirse bu fark ortadan yok olabilir. Yumurtanın sarısına gelecek olursak… Sarı kısmı yağ açısından oldukça zengin. Fakat bu yağ değerinin içerisinde hem doymuş yani faydasız olanları, hem de doymamış yani vücuda yararı olan yağları barındırır. Bu nedenle tüketmek bir yandan da yararlı olacaktır.
2) Hangi Kısmı Vitamin Açısından Daha Zengin?
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Detaylı bilgi için: Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri
3) Yumurtanın Sarısı Alzheimer ile Savaşabilir!
Yumurtanın sarısının beyaza oranla bir diğer farkı da içeriğinde “kolin” adı verilen bir madde bulundurması. Kolin sayesinde, yumurta ile beslenen kişiler Alzheimer gibi beyin sağlığını tehdit eden hastalıklarla savaşabiliyor. Kısacası bu madde, beyinle ilgili fonksiyonların olması gerektiği gibi çalışmasına yardım ediyor. Hafızanızı kuvvetlendirmek istiyorsanız, yumurta sarısını mutlaka tüketmelisiniz. Yumurtanın hafıza ve konsantrasyon konusunda faydalı bir diğer maddesi ise “lesitin”. Bu madde, yanı sıra kemik iliğine, karaciğere, sinir sistemine ve kalp rahatsızlıklarına da fayda sağlayabiliyor.
4) Kilo Vermek İsteyenler Hangisini Tercih Etmeli?
Görüldüğü üzere içerikleri bakımından yumurtanın sarısıyla beyazı farklı faydalara sahip. Yalnızca yumurtanın sarısında bulunan faydasız yağ oranı akıllarda soru işareti oluşturabilir. Fakat o da faydalı olan yağlara karşı çok düşük bir rakamdır. Bu sebeple ikisini ayırmadan, beraberce tüketmek makbul olacaktır. Hem içerdiği vitamin ve mineraller hem de tok tutucu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı olabilir. Tabii tüm yemek listenizi bu hedefe yönelik düzenlemeniz ve spor yapmanızla beraber!
Detaylı bilgi için: Haşlanmış Yumurta Diyeti ile Kolay ve Çabuk Zayıflama
5) Yumurtanın Beyazı Gizli Güzellik Sırrınız Olabilir!
Yumurta beyazının vücut sağlığına yararı haricinde kullanıldığı bir başka alan daha var: cilt güzelliği. Beyaz kısmıyla birçok ev yapımı maskeye malzeme olabiliyor yumurta. İçine katıldığı bu cilt bakım maskelerinde etkisi ise gözle görülür derecede oluyor. Kısa vadede cildi yumuşatıyor veya tahrişleri azaltıyor, uzun vadede ise kırışıklıkları azaltabiliyor. Düzenli bir şekilde yumurta akı maskesi kullanırsanız daha canlı ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.
Detaylı bilgi için: Yumurta Akı Maskesi ile Cilt ve Saç Bakımı Önerileri

Yumurta Yemekleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Bıldırcın Yumurtasının Faydaları ve Besin Değerleri: Tam Bir Mucize!
Bıldırcın Yumurtası Nasıl Pişirilir? En Leziz Pratik İpuçları
Kaz Yumurtasının Faydaları Nelerdir? Yenir Mi?
Ördek Yumurtası Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?
Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri, İçeriğindeki Vitaminler
Deve Kuşu Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Faydaları, Ne İşe Yarar?
Hindi Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Faydaları, Besin Değerleri ve Özellikleri
Çift Sarılı Yumurta Nasıl Olur? Nasıl Anlaşılır? Doğal Mı?
Yumurta Kaç Kalori? Sarısı, Beyazı Kaç Kalori?
Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.