Kışlık Yaprak Saklama ( Derin Dondurucuda)

  • TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 12-14 Kişilik
  • 5dk Hazırlık, Pişirme yok

Kışlık Yaprak Saklama ( Derin Dondurucuda) Tarifi İçin Malzemeler

  • İstenilen miktarda taze asma yaprağı
  • Haşlamak için kaynar su
  • Makas
Deneyen Fotoğrafları
4 Deneyen Fotoğrafı

Kışlık Yaprak Saklama ( Derin Dondurucuda) Tarifi Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

Kış için taze asma yaprağı saklamak isterseniz anlattığım yöntemi deneyin derim. Basma, salamura  yöntemi ile yapılan dışarıdan alınan yapraklar çok tuzlu oluyor hem de o yaprakların renkleri de daha bir  kara oluyor hatta bidonun dibinde ki  biriken su nerede ise çamur gibi oluyor… O yapraklar bende pismiş, yıkanmamış hissi doğuruyor…. Anlatacağım yöntem kolay bir yöntem…. Hadi başlayalım….

  1. Pazardan arzu ettiğiniz kadar yaprak alın. Bence yaprak ya tezgahlara ilk çıktığında ya da tam tezgahlardan kalkmasına yakın alınmalı ..arada alınan yapraklar sert ve çok büyük olur…  ..güzel yaprakları  mevsim başında ve mevsim  sonuna yakın daha kolay bulursunuz.. kısaca mevsim ortasında ki büyük büyük yaprakları almayın…..ince, açık renkli, tüysüz, ince damarlı ve çok derin yırtıkları olmayan yapraklar güzel yapraklardır…Tokat narince , Manisa sultani  çekirdeksiz üzüm yaprağı, Trakya yapıncak yaprakları sarmalık  en güzel yapraklardandır. Resimlerini gördüğünüz yaprağı ben pazardan yeni aldım oldukça da güzel bir yapraktı…
  2. Yaprakları saplarını 1-2 cm kalacak şekilde kısaltın. Hem sap  kısaltma işlemini yapın hem de bunu yaparken   yaprakları büyüklüklerine göre göz kararı boyutlandırın. Küçükler bir arada ,büyükler bir arada gibi. Etli dolma için  küçük, zeytinyağlı dolma için büyük yapraklar şeklinde :))))) Hem bu sayede yapraklar tek tek elinizden geçerse  gereksiz canlıları, yaprak üstünde ki  kozaları vs. de ayıklamış olursunuz.
  3. Yaprakların saplarını kısalttınız boylarına göre de ayırıp istiflediniz. Şimdi bir mutfak leğenine bolca su doldurun ve yaprakları bu suya bastırın… (yaprakları boyutlarına göre  suya bastırın bu işlemi 3-4 aşamada yapabilirsiniz)
  4. Leğenin içinde ki yapraklara elinizle  3- 4 kere suya bastırdınız bıraktınız, bastırdınız bıraktınız  ( kalp masajı yapar gibi) yani yaprakları leğenden dışarı çıkartmadan suya batırıp serbest bırakarak her yaprağın arasına su girmesini sağladınız. . . . şimdi 5-10  dakika yapraklar bu suda beklesin…..5-10 dakika sonunda yaprakları üstten ala ala leğenden süzgeçe çıkartın ve leğende ki suyu dökün leğenin dibine nasıl kum  çıkacak görün bakın.
  5. Leğene yine su koyup yaprakları tekrar suya bastırın yine yapraklara pres yapın. Bir 5 dakika daha yaprakları suda bekletin. Yapraklar suda beklerken siz genişçe ve derince bir tencere de su kaynatın (SUYA KESİNLİKLE TUZ ATMAYIN HİÇ GEREK YOK  )..
  6. Süzgecinizi bir  tencereye ya da  tepsi içine oturtarak hazır halde bekletin…
  7. Sıcak su kaynayınca soğuk suda bekleyen yapraklardan kalınca bir tutam alın ve delikli kepçe yardımı ile yaprakları kaynayan suya batırın, bastırın kepçeyi hafif kaldırın ama sudan da dışarı çıkartmayın yapraklar dağılmasın. Kepçeyi hafif kaldırın ki yaprakların aralarına da kaynamış su girsin içinizden 30” a  35 ‘ e kadar sayın ..suda ki altta ki yapraklar renk değiştirdi sarardı şimdi kepçe yardımı ile yaprakları ters yüz edin yine 30′ a 35’ e kadar sayın. Yapraklar haşlandı hepsi sap sarı sarardı…şimdi  haşlanan yaprakları hemen süzgeçe çıkartın.
  8. Ben her ne kadar  haşlanma süresi verdiysem de  bu haşlama süresi sizin yaprağınızın cinsine, haşladığınız yaprak miktarına   göre değişir. Yapraklar en fazla 1 dakika da en fazla 1,5 dakika da haşlanır ama süreye siz karar verin…yapraklar sarardı işlem tamamdır..
  9. Tüm yapraklarınız  bitene kadar yaprakları yıkama, suya bastırma, haşlama, süzdürme işlemine devam edin.
  10. Haşlanan yapraklar bir süre süzülsünler şimdi yaprakları hafif dik konuma alın tüm suları aşağıya iyice  süzülsün. 6-7 saat sonra tüm yapraklar iyice ama iyice süzüldü. ..şimdi yaprakları bir  yemek yapımı olacak şekilde buzdolabı poşetlerine eğmeden, bükmeden ,düz açık yaprak şeklinde koyun ve torbanın havasını alarak (torbada hava kalmasın)  torbaların ağzını kapatın..
  11. Tüm yaprakları üst üste koysanız da derin dondurucuda  çok yer kaplamayacak korkmayın 10 poşet üst üste konulsa da sorun yok.
  12. Kış gelince yaprak dolması yapacaksınız ,o zaman geceden poşeti derin dondurucudan çıkartıp bir tabağa alın ..tabağı tezgah üstüne koyun  sabaha kadar beklesin… Sabaha yapraklarınız sarma yapmak için  hazır….Yaprak buzdolabından çıkartıldıktan tezgaha konduktan sonra bir kaç saat içinde kendiliğinden açılır…hiç tezgahta bekletmeden su içinde açanlarda var..su içinde bekletilen yapraklar birbirinden daha kolay ayrılır daha kısa sürede daha  kolay açılır…tercih sizin…
  13. Bu şekilde saklanan yapraklar sarılınca tencere de  hemencecik pişer size hiç sorun çıkartmaz yaprak tuzlanmadığı tuz ile haşlanmadığı içinde yemeğe istediğiniz miktarda  tuz da koyabilirsiniz “yaprak tuzlu idi yemek de tuzlu olur mu acaba?” diye hiç korkmazsınız.
  14. Bu yöntemle saklanmış yaprak ile pişen dolmanın suyu da duru olur çamur gibi simsiyah olmaz.
  15. Şu anda taze yapraktan dolma yapacak dahi olsam bir gün önce yaprağı haşlıyor süzdürüyor bir gece dondurucu da  bekletiyorum sabah tezgaha alıyor yaprağı çözdürüyor sonra sarıyorum.
  16. Taze  yaprak bu sayede hemencecik  pişiyor yoksa taze yapraktan yapılan dolma çok zor pişiyor ,kişiyi zorluyor …. . Size de taze yaprağı bu şekilde kullanmanızı dolmayı bu yöntemle pişirmenizi  tavsiye derim. .

Afiyetler olsun.

Not: Yaprakları yıkadığınız suyu sık sık değiştirin ve lütfen “yapraklar nasılsa haşlanacak yıkamaya hiç gerek yok” demeyin yapraklardan suya resmen kum çıkıyor. Resmini paylaştım bakabilirsiniz.

Haşlama suyuna tuz atmayın. Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. .

“Yaprakları dondurduk bu yapraklar donduktan sonra  kırılmaz mı?” diye merak eden olursa ” kırılmaz” eğer resimlerde ki gibi tam açık şekilde poşetlediniz ise bir şey olmaz….Tabii dolaptan donmuş yaprağı alıp avucunuzda sıkıştırmaz, bükmez, kırmaz iseniz …:)))))

Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç  gerek yok…

Buzdolapların da derin dondurucusu olmayan arkadaşların   haşlanmış her yaprağın arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz sermesinde  ,yaprakları topluca sarmasında, rulo yapmasında sonrasında buzdolabı poşetine koyup  o şekilde  buzlukta saklamasında yarar var..normal buzdolabı buzluğunda saklanan  yapraklar tuzlanmaz ise eriyebilir…

Yaprakların saplarını sakın tam dibinden kesmeyin. Yaprakların üstünde 1-2 cm lik sap kalsın…birazcık sap bırakırsanız sarmak için  yaprakları açarken zorlanmazsınız ..dibinden keserseniz yaprakları açarken zorlanırsınız…

Buzlukta bekleyecek yaprakları üst üste istifleyebilirsiniz.

Mevsiminde ilk çıkan yaprakların uç ya da üç yaprak  denilen mahsulünü alamadınız ise yaprağın tezgahtan kalkmasına yakın toplanan yapraklarını almaya özen gösterin…bağ yaprakları ilk toplamadan son toplamaya kadar büyükten küçüğe doğru şekil alır…o nedenle mevsim sonuna doğru  alınan yapraklarda küçük yapraklar olabiliyor :)))… resimlerini gördüğünüz yaprakları ben bu hafta pazardan aldım oldukça güzel ve düzgün yapraklardı :)))

Uç yaprak ya da üç yaprak ne demek biliyor musunuz? “asma filizinin  en başında ki yapraktan aşağı doğru üç tane say ilk üçünü alma…3 yapraktan sonra olan yaprakları topla ” demek oluyor. İlk mahsuller o üç yaprağın altında ki ürün oluyor pazarcılar da makbul olan bu ürünü  “uç yaprak geldi” diye bağıra bağıra satıyor. Siz de bir asma görür ve yaprağını toplamak isterseniz 3 yaprak sayın alttaki bir kaç tane makbul yaprağı toplayın :))))

Bu derin dondurucu da yaprak saklama tekniği bana yıllar yıllar önce Kayseri’li komşum büyüğüm Fatma hanım öğretmişti. Ben birçok şeyi ondan öğrendim. Allah razı olsun bende hakkı çoktur. Fatma hanıma da buradan selam olsun.

Hoşça kalın

Kışlık Yaprak Saklama ( Derin Dondurucuda) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

Deneyebileceğiniz Yaprak Sarması Tarifleri

  • İlk kez sarma yapmayı deneyenlerin bile zorlanmadan yapabileceği soslu yaprak sarma tarif videosunu mutlaka izlemelisiniz.
  • Pişirilerek hazırlanan güzel bir sarma içi tarifi için linke tıklayabilirsiniz.

 

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Kışlık Yaprak Saklama ( Derin Dondurucuda) 18.06.2016 11:14 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 24.01.2022 15:33 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kavanozda Kuru Yaprak Salamura Tüm Detaylarıyla Tarifi

Kavanozda Kuru Yaprak Salamura Tüm Detaylarıyla

12-14 kişilik, 3 saat Hazırlık, 5dk Pişirme
Salamura Yaprak Basımı Tarifi

Salamura Yaprak Basımı

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Kaynar Suyla Yaprak Salamura Tarifi

Kaynar Suyla Yaprak Salamura

16 Kişi ve üstü kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Yaprak Salamura Tarifi

Yaprak Salamura

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salamura Yaprak Basımı Tarifi

Salamura Yaprak Basımı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Susuz Asma Ve Dut Yaprağı Basma Tarifi

Susuz Asma Ve Dut Yaprağı Basma

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Çiriş Otu Yemeği (Videolu) Tarifi

Çiriş Otu Yemeği (Videolu)

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Doğrama (Antep Şivesiyle Dorgama) Tarifi

Doğrama (Antep Şivesiyle Dorgama)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Burma Baklava Tarifi

Burma Baklava

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Enginar Çorbası Tarifi

Enginar Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Besinler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır? Tarifi
Besinler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Pratik Tarifler Eşliğinde Derin Dondurucu Kullanımı İpuçları Karpuzu yaz sıcağında, portakalı kış akşamlarında yemeyi seven,…

Hangi Besin Derin Dondurucuda Ne Kadar Saklanır? Tarifi
Hangi Besin Derin Dondurucuda Ne Kadar Saklanır?

Besin Grupları Derin Dondurucuda Saklama Süreleri Artan yemekleri muhafaza etmek, besinleri daha sonra tüketmek için…

Buzlukta Kurban Eti Saklama Tarifleri Tarifi
Buzlukta Kurban Eti Saklama Tarifleri

Nefis Yemek Tarifleri ailesi olarak en içten Kurban Bayramı dileklerimiz sizlerle! Kesilen kurbanlarınızın kabul olmasını,…

Anne Sütü Saklama Koşulları, Nasıl Isıtılır, Kullanılır? Tarifi
Anne Sütü Saklama Koşulları, Nasıl Isıtılır, Kullanılır?

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır? Anne sütü nasıl saklanır? Çalışan annelerin ve tüm annelerin aklını…

Kışlık Domates Nasıl Saklanır? Tarifi
Kışlık Domates Nasıl Saklanır?

Domates hem çok faydalı ve hem de girdiği her yemeği lezzetlendiren bir sebze! Havalar ısınınca…

Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası Tarifi
Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası

Yaprak Sarması Pişirmenin Püf Noktaları Yaprak sarmanın girdiği eve neşe getirmediği yoktur. Anne eli değmiş…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Tarifler Geri
Videolar Geri