Bir dakikalığına sevdiğiniz, iştahınızı kabartan, gördüğünüzde asla hayır diyemeyeceğiniz yiyecekleri ya da tatlıları düşünmenizi rica ediyoruz… Bizim aklımıza hemen; pizzalar, wafflelar, lahmacunlar, mantılar, baklavalar geliyor… Fark ediyoruz ki çok sevilen çoğu tarifin arkasında hamurun izleri var. Klasik hamur malzemelerinin bir araya geliş tarzlarından çeşit çeşit hamur çıkabileceğini görmemiz ise bu listeyi oluşturmamıza ilham oluyor!
Günün her saat aralığına özel oluşturabileceğiniz öğünlere uyarlanabilecek tam 18 farklı tarifi bir araya getirdik. Pizza hamuru, waffle hamuru, mantı hamuru, baklava hamuru, pide hamuru, lahmacun hamuru gibi mutlaka işinize yarayacak tarifleri püf noktalarıyla beraber beğeninize sunduk. Bizce, mutlaka her tarif defterinde yer alması gereken klasik tarifler kendileri.
İtalyan mutfağının en lezzeti tariflerinden biridir pizza. Kutlamaların ya da dostlarla eğlenceli bir akşamın vazgeçilmez yiyeceklerinden olan pizzaya biraz daha eğlence katacak şey ise, onu evde hazırlamaktır. Pizzayı pizza yapan incecik, kenarları kıtır, içi yumuşacık hamurunun sırrı ise işte bu tarifte saklıdır!
Konu “hamur” olunca, akla gelen en zorlayıcı tarif mantı oluveriyor. Tüm zamanların, hamaratlığı kanıtlamaya en uygun tarifi olarak bilinen mantı, sofraya konulduğu an karınlara zil çaldıracak en leziz tariflerden. Neyse ki hem kıvam hem ölçü hem de lezzet konusunda mantı hamurunda olması gerekenler için doğru yerdesiniz!
Arasını açıp bolca krema dolduracağınız, dışı kıtır kıtır profiteroller nasıl yapılıyor? Şöyle bir bakalım. Hamuru yumurta kokmasın diye dikkat etmeniz gereken tüm püf noktalarının yer aldığı bu tarifine buyurun!
Bazen fırından alıp pişi, pizza, poğaça yapımında kullandığımız bazen de evde hazırlanan enfes ekmeklerin ön hazırlığı, puf puf ekmek hamuru! Tüm ayrıntılarına bu tariften ulaşabileceğiniz pürüzsüz mayalı ekmek hamurunun yapım aşamaları hemen parmağınızın ucunda!
Tatlı krizlerini ancak yoğun çikolatalı tariflerle dindirenlerin ilacı: waffle. Meyve ve çikolatanın lezzeti önderliğinde çok zengin malzeme listesine sahip olabilen bu tatlı, sadece adı geçtiğinde bile ağızları sulandırabiliyor. Üzerine eklenecek malzemeler kolay, peki ya waffle hamurunu nasıl yapacağız? İşte tarifi!
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri de, içi yumuşacık poğaçalardır. Damak zevkinize göre kaşarlı, peynirli, sucuklu, sosisli ve daha birçok çeşitte hazırlanabilecek poğaçanın kabarmış olanı makbul biliyorsunuz ki… İşte poğaçanızın puf puf olmasını sağlayacak, mayalı hamur tarifi!
Günümüzde her ne kadar hazır baklava yufkaları pek bir revaçta olsa da, hiçbiri el açması baklava yufkasının yerini tutamaz. İşte bu konuda kendini geliştirerek en güzel baklavasına imza atmak isteyenler için tüm püf noktalarıyla baklava hamuru tarifi. İster bayram-seyran olsun ister sadece canınız çeksin, bu tarifi denemeye değeceği kesin!
Türk mutfağının can damarlarından birine geldi sıra, pide. Kaşarlısından kıymalısına, beyaz peynirlisinden patateslisine, çok farklı çeşitlerde karşımıza çıkan pideyi sevmeyen neredeyse yoktur. Kendisi kahvaltı da olur, öğle yemeği de, atıştırmalık da. Peki her damağa uygun pidenin hamuru nasıl yapılır? İşte evde pide yapmanın yolu!
Mayalı mı olur, mayasız mı olur? Sorularını bir kenara atmanızı sağlayacak gözleme hamuru tarifi! Anadolu'nun farklı yörelerinde ıspanak, peynir, kavurma, soğan ve hatta ısırgan otuyla bile tarifleri denenen gözlemeleri bu hamur sayesinde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Lezzeti tescillenmiş lahmacunu, “Türk usulü pizza” olarak adlandırsak çok da yanlış olmaz. Her ne kadar fikir olarak epey benzeseler de, hamurlarının pek de birbirine benzemediğini söylemek gerek. O incecik, kıtır mı kıtır nefis lahmacun hamurunun tüm sırlarını tarifte açıkladık!
Makarna hamurunda sadece yumurta ve un kullanıldığı biliyor muydunuz? Bu sebepten de epey sert bir hamur ve yoğurması biraz zahmetli. Piştikten sonraki lezzeti ise tadan herkese tüm yorgunluğunu unutturacağa benziyor.
Ününü pratikliğinden alan milföy hamurları, zahmetsiz lezzetlerin birincil malzemesi. Her an karşılaşabileceğimiz acil durumlara karşı, dolaplarımızda paket paket sakladığımız milföyleri bugün ev usulü yapma vakti! Kendi milföy hamurunuzu kendiniz hazırlayın, ister hemen kullanın ister dolabınızda depolayın. İşte tarifi!
Yapımı konusunda çeşit çeşit tariflerin olduğu hamurlardan biri de pişi hamuru! Mayalı, mayasız, kabartma tozuyla veya yoğurtla... Hangisini denemek istediğiniz tamamen damak zevkine göre değişebiliyor. Bu tarifinde ise sizlere içi çiğ kalmayan, puf puf kabarmış bir pişi hamuru sunuyoruz. Mutlaka denemelisiniz.
Çay ya da kahvenin yanına mükemmel gidecek bir tatlı tarifi desek aklınıza neler gelir? Bizim aklımıza, kıtır kenarlarıyla bir lezzet harikası olan tart geliyor. Dilediğiniz malzemeyle süsleyebileceğiniz tartın, en zahmetli kısmı hamuru biliyorsunuz ki. Bu işte amatör olsanız dahi harikalar yaratmanızı sağlayacak tart hamuru için bu tarifi kaçırmayın!
Biraz da hamurun hafif ama leziz örneklerinden birine yer verelim dedik. Bunun için hızlı ve pratik bir kahvaltı tabağının olmazsa olmazlarından krep hamurunu seçtik. Arasına kahvaltılık çikolata sürerek tatlı hale getirebilir veya peynir dilimleri dizerek tam bir kahvaltı klasiği yapabilirsiniz. Bize göre, herkesin mutlaka bilmesi gereken krep tarifine uğramadan geçmeyin!
“Hamur” denilince akla ilk gelen, en sıradan tarif ekmektir aslında. Biz bu liste için bir ekmek türü olan bazlama hamurunu seçtik. Günün her öğününe uyarlayabileceğiniz bazlamayı her ne kadar marketlerde kolayca bulabilsek de, ev fırınında pişen kadar lezizini bulamıyoruz. O halde önlükler takılsın, hamurlar yoğurulsun, tarif geliyor!
El emeği göz nuru bir eriştenin, yani kesme makarnanın, yerine ne alabilir? Dilediğiniz sos çeşidiyle lezzetlendirip bir öğünü bu tarifle geçirebilir ya da ana yemeğinize eşlik etmesi için kendisini onurlandırabilirsiniz. Çoğunuzun şu zamana kadar erişteyi marketlerden satın aldığını biliyoruz, gelin bu sefer erişte hamurunu kendimiz hazırlayalım!
Aynen makarna gibi sadece un ve yumurtayla yoğrulan lazanya hamurunun, makarnadan tek farkı kesim şeklidir. Bu sefer pişireceğiniz lazanyayı hazır değil de ev yapımı lazanya hamuru ile denemek isterseniz videolu bu tarifini kaçırmamalısınız.
Hamur çeşitleri listesi, pizza hamurundan, mantı hamuruna hatta profiterol ve waffle hamuru gibi tatlı hamuru tariflerine kadar uzanan çok bilgilendirici bir liste oldu. Milföy hamuru gibi belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz bir tarif, listedeki yerini çoktan aldı bile! Birbirine çok yakın tariflere sahip olsa da farklı tarifler için kullanılan hamur çeşitlerinin arasındaki ufak farklılıklar ele alınmış oldu.
Aslında birbirinin aynısı gibi görünen pide hamuru ile pizza hamuru arasındaki farka değinerek bu çok faydalı listeyi sonlandıralım. Her ikisi de mayalı hamurla yapılan bu iki tariften, pizza hamuruna zeytinyağı eklemenin bu tarifin en belirgin yanı olduğunu vurgulamak gerekir. Pide hamuru ise genellikle piştikten sonra kenarlarına tereyağı sürüldüğü için hamurunda sıvı yağ veya katı yağ kullanılmaz. Pide hamuru tercihe bağlı olarak yoğurt ilavesi ile yoğrulabilir fakat pizza hamurunda yoğurt kullanılmaz. Her iki hamurun ortak özelliği ise mayalı olması ve kolay mayalanabilmesi için ılık suyla yoğrulmasıdır.
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
benim gibi hamur fazla bilmeyenler için,çok faydalı.hepsini denerim inşallah
Sevgiler :)