Dikkat Eksikliği Tedavisi Mümkün Mü?
Son dönemlerde çocukların çok hareketli olması bazı aileleri mutlu ederken bazı aileleri de endişelendirmektedir. Çocuk gelişiminin bir parçası olarak kabul edilen hareketli ve aktif çocuk, bazı durumlarda gelişimsel problem olabilir. Bu durumda akıllara hemen dikkat eksikliği gelir.
Dikkat Eksikliğine Ne İyi Gelir?
- Ceviz
- Tahin Helvası
- Fındık
- Ispanak
- Kırmızı Et
- Havuç
- Ginkgo Biloba
- Melisa Çayı
- Bal
- Yeşil Zeytin
- Beyaz Peynir
- Balık
Derse odaklanma, verilen görevi yerine getirme konusunda yaşanan aksilikler dikkat eksikliğinin bir sonucu olabilir. Sadece çocuklarda görülmeyen bu durum yetişkinleri de yakından etkilemektedir.
Dikkat eksikliği ne iyi gelir sorusu, pek çok kişinin aklında yer edinmiştir. Dikkat eksikliği nasıl giderilir konusuna değindiğimiz bu yazımızda, dikkat eksikliği için şifalı bitkiler önerdik ve bu durumun detaylarını sizinle paylaştık. Şimdi dikkat eksikliği bitkisel tedavi yöntemlerine ve dikkat eksikliğinin nedenlerine göz atalım.
Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Dikkat Eksikliği Nedir?
Dikkat eksikliği, hiperaktivite durumunun bir alt türüdür. Her yaştan kişide görülme ihtimali oldukça yüksektir. Sosyal hayat ve ekonomik koşullar bu durumu meydana getirme konusunda bir etken olabilir. Günümüzde genetik geçişli, biyolojik bir rahatsızlık olduğu kabul edilmiştir.
Uzun yıllarca yapılan araştırmalara göre; dikkat eksikliği bir hastalık olarak kabul edilmemiştir. Ancak son yıllarda izlenilen vakalar ve yapılan çalışmalar dikkat eksikliğinin bir rahatsızlık olduğunu ifade etmektedir.
Günümüzde Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan ve zihinsel hastalıklara tanı koymak için ölçütleri belirleyen mental bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabı olarak tanımlanan DSM-5’e göre kriterler belirlenmiş, DEB de DEHB’nin bir alt tipi olarak tanımlanmıştır.
Genetik kodlama ve biyolojik etkenlerden dolayı yaşanan dikkat eksikliği, günümüzde pek çok kişide görülmektedir. Dikkat eksikliği tanısı konulan kişilerin sosyal ve mesleki hayatı etkilenmektedir. Odaklanma, iş bitirme becerilerinde düşüş yaşayan bu kişiler durumun farkındaysa stres ve kaygı gibi sorunlarla da uğraşmaktadır.
Yapılan çalışmalar, dikkat eksikliğinin erkek çocuklarda daha çok yaşandığını ifade eder. Yaş ilerledikçe kadınlarda görülme riski daha yüksek olur. Bir kişide dikkat eksikliğinin oluşması için travma yaşaması, ağır stres ve kaygı içinde olması, tiroid bezi hastalığının yaşanması ve kurşun zehirlenmesi etkili olacaktır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olduğunuz sürece, stresten uzak kaldıkça dikkat eksikliği hastalığına yakalanma riskiniz azalacaktır.
Dikkat eksikliği tanı ve tedavisi hakkında en doğru sonuçlar için lütfen doktorunuza başvurunuz.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr
Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?
Omega 3 yağ asitleri, beyin ve sinir sistemi için önemli bir role sahip olan besin öğeleridir. Bu değerli yağ asitleri, beyin işlevlerinin tamamı için gereklidir. Omega 3 yağ asidi içeren gıdalar arasında balıklar en yüksek oranda bulunur. Ancak, omega 3 alımını artırmak için başka seçenekler de vardır.
Beyin ve sinir sistemi sağlığı için önemli olan omega 3 yağ asitlerini sağlayan diğer gıdalar arasında ceviz, kanola yağı, keten tohumu da bulunmaktadır. Bu besinler, vücuda omega 3 yağ asitlerini sağlar ve beyin fonksiyonlarının optimum düzeyde çalışmasına yardımcı olur.
Ayrıca, beyin sağlığını destekleyen bir diğer mineral olan çinko da önemlidir. Çinko, nörotransmitter üretimini artırarak beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeği gibi gıdalar çinko bakımından zengindir ve beyin sağlığı için faydalıdır.
Omega 3 yağ asidi ve çinko içeren gıdalar, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekleyerek kognitif fonksiyonları ve zihinsel performansı iyileştirebilir. Bu nedenle, bu gıdaları beslenmenize dahil etmek, beyin sağlığı için önemli bir adımdır.
İlginizi çekebilir: Omega 3 Nelerde Var? 8 Süper Besin
Dikkat Eksikliğine Ne İyi Gelir? 12 Bitkisel Tedavi
Uygulama ve kullanım öncesi doktor görüşü alınız.
1) Ceviz
Dikkat eksikliği nasıl giderilir bitkisel çözüm önerileri nelerdir diyenler, evinden cevizi eksik etmesin. Ceviz omega yağlarını içerir ve beyin gelişimini destekler. Sinir uçlarını uyararak dikkat eksikliğinin etkilerini iyileştirir.
Cevizin peynirle beraber tüketilmesi, dikkat eksikliğini giderme durumunda önerilmektedir. Her sabah ceviz tüketmeye özen göstermelisiniz. Özellikle de hamilelerin ceviz tüketmesi, bebeğin zihin gelişimi için önemli olacaktır.
İlginizi çekebilir: Cevizin Faydaları Nelerdir? Cevizin Tüm Faydaları Bu Yazıda!
2) Tahin Helvası
Tahin helvası, vücuda enerji veren bir besin kaynağıdır. Dikkat eksikliğini gidermek için kahvaltıda ölçülü tahin helvası tüketilmelidir.
Tahin helvasında bulunan B vitamini ve mineraller, algının açılmasını ve dikkat eksikliğinin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Ölçülü tüketilen tahin helvası çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliğine iyi gelecektir.
Tarif için: Kahvaltılık Tahin Helvası Orijinal (Videolu)
3) Fındık
Dikkat eksikliği için vitamin desteği fındıktan alınır. Fındıkta yer alan A vitamini, beyin hücrelerini korur ve dikkat eksikliğinin oluşmasına engel olur.
Çocuklarda ve yetişkinlerde meydana gelen dikkat eksikliğini gidermek için günde 1 avuç çiğ fındık tüketilmelidir. Okulda başarı, iş yerinde yüksek verim almak için fındık tüketimine özen göstermelisiniz.
İlginizi çekebilir: Fındığın Faydaları: Her Gün 1 Avuç Fındık! Peki Neden?
4) Ispanak
Dikkat eksikliği hangi vitamin eksikliğinden olur diye merak edenler öncelikle bu durumun demir eksikliğinden dolayı oluştuğunu bilmelidir. Demir eksikliğini gidermenin sağlıklı yollarından biri de ıspanak tüketmek olacaktır.
Ispanak tüketimi sayesinde dikkat eksikliği doğal yollarla önlenir. Ispanağı yemek, salata ve detoks içeceği halinde tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği
5) Kırmızı Et
Demir ve B vitamini ihtiyacını karşılayan kırmızı et, dikkat eksikliği yaşayanların ilacı oluyor. Düzenli ve ölçülü tüketilen kırmızı et, beyin hücrelerini korur ve davranış bozukluğunu önler. Kırmızı eti ölçülü miktarda yemek için, hazırlanan yemeklere eklenmesi önerilir. Dikkat eksikliğinden dolayı oluşan stres, kaygı ve odaklanma sorununu kırmızı et tüketerek çözebilirsiniz.
6) Havuç
C vitamini yeterli oranda alınmadığında, dikkat eksikliği meydana gelir. Dikkat eksikliğini bitkisel ve doğal yollarla çözmek için havuç tüketimi önerilir. Her mevsim havuç tüketerek, dikkat eksikliğinin oluşmasına engel olabilirsiniz. Özellikle de havuç suyu, bu rahatsızlık için çok etkili olacaktır.
İlginizi çekebilir: Havucun Faydaları Nelerdir?
7) Ginkgo Biloba
A ve C vitamini içeren ginkgo biloba çayı, dikkat eksikliği yaşayanlara önerilmektedir. İş yerinde ya da okul ortamında içebileceğiniz bu çay sayesinde odaklanma sorununu çözebilirsiniz. Dikkat eksikliğine imkan vermemek için gün içinde 2 fincan ginkgo biloba çayı içmeniz önerilir. Fazla miktarda tüketmekten kaçınınız.
İlginizi çekebilir: Ginkgo Biloba Çayının 10 Harika Faydası
8) Melisa Çayı
Melisa çayı vücudu sakinleştirici özelliği olan bir çaydır. Eğer dikkat dağınıklığı için melisa çayı içerseniz kendinizi daha sakin hissedersiniz.
Kasların gevşemesine yardım ederek kendinizi iyi hissetmenize yardım eder. Hamilelik döneminde doktora danışmanızı öneriyoruz. Dikkat dağınıklığını bitki çaylarıyla iyileştirmek isteyenler, günde 1 fincan melisa çayı içmelidir.
İlginizi çekebilir: Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne Zaman İçilir?
9) Bal
Zihin gelişimine destek olan bal, dikkat dağınıklığı durumunda mucize bir destek olmaktadır. Düzenli olarak organik bal tüketenlerin, odaklanma ve iş bitirme becerisi daha yüksek izlenmektedir. 2 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bal tüketimi, dikkat eksikliğini doğal yolla iyileştirecektir.
İlginizi çekebilir: Balın Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, İyisi Nasıl Anlaşılır?
10) Yeşil Zeytin
Dikkat eksikliğini iyileştirmek için omega 3 yağlarına ihtiyacınız vardır. Bu yağı her sabah yeşil zeytinden alabilirsiniz.
Yeşil zeytinde yer alan vitamin ve mineraller, algının güçlenmesine destek olur ve okul çağındaki çocukların dikkat eksikliğinden uzak kalmasına yardım eder. Yetişkinlerde oluşan dikkat eksikliğine de iyi gelen yeşil zeytin, kişilerin daha huzurlu olmasına destek olacaktır.
İlginizi çekebilir: Zeytini Düzenli Yemenin 7 Mucizevi Faydası
11) Beyaz Peynir
Süt ve süt ürünlerinin dikkat eksikliği tedavisinde yeri büyüktür. Protein ve kalsiyum oranı yüksek olan beyaz peynir, dikkat eksikliği sorunu için tüketilmelidir. Her sabah düzenli ve ölçülü miktarda tüketilen beyaz peynir, kişilerde oluşacak dikkat eksikliğini önleyecektir.
İlginizi çekebilir: Beyaz Peynir Nedir? Besleyici 7 Muhteşem Faydası
12) Balık
Balık tüketenlerin, tüketmeyenlere göre dikkat eksikliğine yakalanma riski çok düşüktür. Balıkta bulunan omega ve fosfor, dikkat eksikliğini oluşmasına engel olmaktadır.
Haftada 2 defa balık tüketerek kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz. Odaklanma, algı ve dikkat sorunlarını da balık tüketerek yenebilirsiniz. Balıktan tam verim alabilmek için fırın ya da ızgara halinde pişirmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Somon Balığı Yemenin 13 Önemli Faydası
Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliğinin, kendine has bazı belirtileri vardır. Bir kişiye dikkat eksikliği tanısının yapılması için listede yer alan belirtilerden birden fazlasının bulunması gerekir. Şimdi dikkat eksikliği belirtilerine göz atalım.
Eğer bu belirtilerden birden fazlası sizde ya da çocuğunuzda yer alıyorsa, psikolojik destek almanız önerilir. Birkaç seans terapi ve eğitimden sonra dikkat eksikliğini ortadan kaldırabilirsiniz. Tedavi için size en yakın uzman psikologlarla iletişime geçebilirsiniz. Yaşa ve duruma bağlı olarak kişisel terapiler uygulanacaktır.
- Çocuklarda okul başarısının düşmesi
- Organizasyon ve ders durumunda odaklanma problemi
- Verilen görevi yerine getirirken gecikme ve aksatma
- Komutlara uymama
- Bir başkası konuşurken dinlememe ve acele etme
- Çok sık dalgınlık halinde olma, hayallere dalma
- Çocukların sıkça koşması ve yoğun şekilde konuşması
- Bir başka çocukla oyun oynarken oyuncak paylaşmama, farklı aktiviteye yönelme
- Sıra beklememe ve tahammül edememe gibi eylemler dikkat eksikliğinin belirtilerindendir.
Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve
Aşırı Terlemeye İyi Gelen 6 Doğal Tedavi
Endorfin Hormonunu Yükselten 10 Besin
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.