Denizli Katmeri (Mayasız, Anne Elinden,Yiyipte Beğenmeyen Olmadı)

  • TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 4-6 Kişilik
  • 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme

Denizli Katmeri (Mayasız, Anne Elinden,Yiyipte Beğenmeyen Olmadı) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 5 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • (kullanılan bardak 200 ml’lik. )

Arasını ve üzerini yağlamak için ;

  • 1. 5 su bardağı kadar sıvı yağ( azaltabilir veya artırabilirsiniz. )

Denizli Katmeri (Mayasız, Anne Elinden,Yiyipte Beğenmeyen Olmadı) Tarifi Nasıl Yapılır?

Selam sevgili dostlar,
80’li yılların sonu. Çocukluğumun en güzel yılları. Sokaklarda akşam ezanına kadar koşar, oynar, ezan okunmaya başladığı anda da her şeyi bırakır annemiz, babamız kızmasın diye bütün gücümüzle de eve koşardık. Evden çok uzaklasmışsak, annemiz bizi bakışlarıyla sesiyle uyaramayacak kadar uzaklasmışsak, mutlaka gecikir, eve utana sıkıla suçluluk duygusu ile girer, elimizi yüzümüzü hemen yıkar, bir daha olmasın bakışları ile karşılaşmamak için başımızı kaldırmadan sofraya otururduk. Yemeğimizi yerken derin sessizlik olmadan aile bireyleri günün nasıl geçtiğinden bahsediyorsa da suçluluk duygusundan kurtulur, hoş muhabbeti ödül almışcasına dinlerdik. Hey gidi günler. çocukluğunu sonuna kadar ağaç tepelerine çıkarak bütün meyveleri dalından yeme zevkine erişerek geçiren; sokaklarda özgürce organ mafyası, uyuşturucu tuzağı, trafik terörü korkusu olmadan koşarak yaşayan son neslin kısmetli çocuklarıyız biz. O zamanlar eş, dost, akraba ev-araba alacaksa, düğün yapacaksa bankalardan kredi çekilmez el birliği ile yapılır, alınır; kazandıkça da ödenirdi. Ramazan ayı geldiğinde kimin oruç tutup tutmadığını anlayamazdınız ortalıkta bir şey yenmez, tutan tutmayana; tutmayan tutana saygı gösterirdi. Babam her cuma anneme lokma döktürür, iş yerine koyar gelene geçene dağıtır, yetmez etraftaki esnafa götürür o da yetmez, yol ağzında bekler gelene geçene ikram ederdi. Yiyecigiyle birlikte insanlığın bereketli olduğu dönemlerdi.
Fırınların her yerde olmadığı, mayalı somun ekmeklerin köy yufkalarının arasına katıkmış gibi dürüm yapılıp yenildiği, televizyonun yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde annelerimiz dizi başlarında değil; memleketimin her sokağında kendi ekmeğini yufka açarak üreten kadınların bulunduğu oklava seslerinin çıtır çıtır yanan odun ateşine karıştığı ekmek evlerinin baş köşelerinde bulurdunuz.
işte bu tarif o dönemlerden kalma olduğu için çok anlamlı benim nazarımda. Ramazan ayı boyunca oruç tutan annelerimiz mahallede bir araya gelir, çuval çuval hamurlar yoğurulur, oruç olmalarına rağmen sabahtan akşama kadar katmer yapılır, bir kısmı bayramda gelecek olan misafirler için ayrılır; diğer kısmı da sokak sokak başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere biz çocuklara dağittırılirdi. Gün doğumuyla beraber etrafı sarmış mis gibi kızarmış katmer kokusu bayramın ne kadar güzel geçeceğini müjdelerdi.

Kusura bakmayın buraya kadar dayanıp okuduysanız teşekkür ederim, hakkınızı helal ediniz, zamanınızı aldım; ama insanlığı bereketli o yalın günleri çok ama çok özledim sevgili dostlar.

Eğer hala okumak isterseniz buyrun tarife geçelim:

  1. Öncelikle hamuru yoğuruyoruz. Oluşan hamuru 6 ya bölüp yuvarlıyoruz.
  2.  Pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz ve üzerini yağlıyoruz, daireyi yarım daire olacak şekilde katlıyoruz ve katladiığımız yeri de yağlıyoruz ve tekrar üçgen olacak şekilde katlayıp en üstü yağlamadan altını üstünü unlayarak açıyoruz. (yaklaşık 3 milim kalınlığında)
  3.  Sonra önceden ısıtılmış sac ya da yapışmaz tavaya atıyoruz.
  4.  Hamurun yüzeyi sıcağı çeker çekmez şeffaflaşacak, o zaman hemen diğer yüzünü çeviriyoruz ve çevirdiğimiz yüzü kaplayacak şekilde yağ döküp fırçayla her yerine dağıtıyoruz.
  5. Pişirirken ateşin dengeli yayılmasına dikkat ediyoruz ki her yeri aynı pişsin, ateşi az olan taraf hamur kalmasın. !!! iyi pişen katmer bir hafta 10 gün bozulmaz. tabi buzdolabında ağzı kapalı saklanırsa. aylarca derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
  6. Sonra tekrar diğer yüzünü çevirip yağlıyoruz. Her iki yüzü 2 ser defa yağlayıp, piştikten sonra ateşten alıyoruz.
  7. Hamur bitene kadar işlemleri tekrarlıyoruz. Aşağıya aşamalı fotoğrafları ekliyorum ve püf noktalarını yazıyorum.
  8. Hamuru öyle ustalık isteyen bir iş değil, yufka açmıyoruz oklava ya da merdane tutan herkes yapabilir.
  9. Hamur hem kalın hem de küçük olduğu için inanın hiç zor olmuyor.
  10. İllk yapış da tarifi anlar beğenirseniz yaptıkça özümser sonra kendinize göre ayarlarsanız.

3 tane önemli püf noktası var bu katmerin:
1. Hamur kulak memesinden daha sert olacak, ama çok çok katı da olmayacak. pasta böreklik unlar bu katmerde biraz sert oluyor mayasız olduğu için, tam buğday unu daha güzel oluyor. İki unu yarı yarıya karıştırmak da güzel sonuç veriyor. Bir de hamuru dinlendirmiyoruz kesinlikle, çünkü bekledikçe yumuşuyor işlemesi zorlaşıyor. Ne kadar çabuk yaparsanız o kadar iyi. Biz genelde 2 kişi yapıyoruz, biri açarken diğeri pişiriyor.
2. İkinci önemli nokta ise açma kalınlığı, çok ince olmamalı hatta biraz kalınca olmalı ki piştikten sonra yumuşak kalsın.
3. Üçüncü püf nokta ise pişirme: katmeri tavaya ( ya da saca) attıktan sonra hamur biraz şeffaflaşır gibi olduğunda yani kızarmadan hemen diğer tarafını çevireceğiz ve çevirdiğimiz tarafı yağlayacağız( yaklaşık 45 saniye 1. buçuk dakika arası(hamurun kalınlığına ve alttaki ateşin açıklığı-dağılımına göre değişebilir))

Bir de ateş kısık olmamalı açık olmalı ki pişerken sertleşmesin.

Sevgi, afiyet ve muhabbetle.

Denizli Katmeri (Mayasız, Anne Elinden,Yiyipte Beğenmeyen Olmadı) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Denizli Katmeri (Mayasız, Anne Elinden,Yiyipte Beğenmeyen Olmadı) 30.03.2018 10:52 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 30.03.2018 10:52 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
Yorumlar (15)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Merhabalar bugün katmer yapayım dedim bildiğim bi tarif görmek hoşuma gitti. Ben de Bekilliliyim. Yazdıklarınızı aynı şekilde, aynı topraklarda yaşamak çok duygulandırdı beni. Sonsuz teşekkürler 💕 Yapınca fotoğrafını göndereceğim 😊

  • Profil fotoğrafı

    Çok sevdiğim bir kitapta rast gelmiştim, ellerinize sağlık. Sıcak olarak mı tüketilmeli yoksa soğuk olarak da tüketiliyor mu acaba ☺️

  • SERPİL KARA ALBAYRAK

    Merhaba bu olcuden kac adet çıkıyor

  • elif u.

    merhabalar,
    ne güzel anlatmissiniz öyle resmen tuylerim urperdi siz anlatırken ben de doksanlarda çocuktum sizin anlattiginiz kadar değildi belki ama hissiyat daha bozulmamisti bu kadar. en azından samimiyet ve gerçek dostluklar hala vardı. selamlar.

    • iki kız annesi

      Teşekkür ederim,sevgiler😊

    • iki kız annesi

      Seksenlerin sonu doksanların başıydı benim çocukluğum da, doksanlar da iyiydi, siz de kısmetliymissiniz, 2000lerden sonra daha hızlı oldu olumsuz değişimler.. Belki komik gelecek ama hele GDO’nun 26 ekim 2009da ilk defa yasallaşması ile sağlığımızın değişmesi bence kafa yapılarımızı, hissiyatimizi doğrudan etkiledi. sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye boşuna söylememiş atalarımiź..

  • GaziAntepli GençAnneler

    Ellerinize sağlık ya bu ne güzel içten gelenleri anlatıs seklıdır hıc ama hıc sıkılmadan okudum devamı dahada olsa okurdum ahhh malesef kı simdiki çocuklar robot gibi yaşıyorlar hayatı hıc şanslı degıller gittikçe olmayacaklarda yıyenlere afıyet olsun defterıme eklensın umarım bigun deneme fırsatı bulurum sevgiyle kalın😘😘😘😘

    • iki kız annesi

      Çok teşekkür ederim 😊 kızlarimı

    • iki kız annesi

      Kizlarimi büyütürken hep kendi çocukluğuma dönüyor o günlerin kıymetini bilmeyisimize hayıflanıyor, kızlarımın da dört duvar arasında geçen çocukluklarina çok üzülüyorum… O zamanki samimiyet, içtenlik, doğallık hicbir yerde yok maalesef bu katmer yokluk dönemlerinde nasılda özel ve lezzetli bir yiyecekti herkes yapamazdı büyük ihtimal ki arefe günleri yapılıp dağıtılırdı.. belki burada malzemesi az bulanacak, tadını beğenmeyenler olacak ama o dönemlerde nasıl da kıymetliydi kim bilir.. Her şeyi tüketiyoruz sadece yiyecekleri değil duyguları, hayatı, sevdigimiz her seyi fast food tüketiyoruz maalesef.. güzel yorumunuz ve farkındalığına için ben tessekkür ederim😊 denerseniz fotoğraf bekliyorum, umarım beğenir sevdiklerinizle paylaşırsınız Sevgi, afiyet ve muhabbetle kalın 😊

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Katmer Poğaça Tarifi Videosu

Katmer Poğaça Tarifi Videosu

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mayasız Poğaça Nasıl Yapılır? (videolu)

Mayasız Poğaça Nasıl Yapılır? (videolu)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mayasız Dereotlu Poğaça Tarifi (Videolu)

Mayasız Dereotlu Poğaça Tarifi (Videolu)

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
El Açması Ispanaklı Çıtır Börek Tarifi

El Açması Ispanaklı Çıtır Börek

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Katmer Poğaça Tarifi

Patatesli Katmer Poğaça

6-8 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Saya Çöreği Tarifi (Mayasız Hamurdan, videolu)

Saya Çöreği Tarifi (Mayasız Hamurdan, videolu)

2-4 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Kolay Kesme Börek  Mantısı Tarifi

Kolay Kesme Börek Mantısı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enginar Sıyırma Tarifi

Enginar Sıyırma

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakaolu Yulaf Lapası Tarifi

Kakaolu Yulaf Lapası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Asma Yaprağı Dondurucuya Koyma Tarifi

Asma Yaprağı Dondurucuya Koyma

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Denizli’de Ne Yenir? En Meşhur 11 Yöresel Restoran Tarifi
Denizli’de Ne Yenir? En Meşhur 11 Yöresel Restoran

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Denizli Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak sizleri evinizin mutfağından…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Gününde Annenize Alabileceğiniz 20 Mutfak Ürünü Tarifi
Anneler Gününde Annenize Alabileceğiniz 20 Mutfak Ürünü

Anneler Günü İçin En İyi Mutfak Ürünleri Anneler Günü yaklaşırken, evlere heyecanlı ve telaşlı bir…

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir? Tarifi
Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Beslenmeye Başlar? Gebelik sürecinde olanların ve bu döneme hazırlık yapanların…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

İstanbul’da Katmer Tatlısı Yiyebileceğiniz Damak Çatlatan 10 Mekan Tarifi
İstanbul’da Katmer Tatlısı Yiyebileceğiniz Damak Çatlatan 10 Mekan

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi En Lezzetli Katmercileri Keşfettik! Gaziantep yöresinin en meşhur lezzetlerinden…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Tarifler Geri
Videolar Geri