Güneydoğu şehirlerimizden, coğrafyası, tarihi ve kültür çeşitliliği ile zengin Mardin’in, yemeklerini ve leziz mutfağını konu alıyoruz. Mardin mutfağı, bu yörede pişen neredeyse tüm ana yemeklerde kırmızı etin kesinlikle yer aldığı bir mutfak!
Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin’den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir tatlı zevki sunan harire ve daha fazla tarifi bu listede bulabileceksiniz.
Mardinli olanların yakından bildiği bu tarifleri, kendi yöresinden yemeklere benzetenler de mutlaka olacaktır. Coğrafya aynı olunca mutfak kültürleri de her daim alışveriş halinde oluyor. Bu da her yöreden mutfağa güzel bir çeşitlilik katıyor. Listeyi incelerken kendinizi bu sefer akşam yemeğini “Mardin usulü” tarifiyle pişireyim derken bulabilirsiniz. Buyurun Mardin yemeklerini daha yakından tanıyalım.
Birçok yörede en nefis tariflerle hazırlanan soğan dolması bu kez Mardin usulü hazırlanıyor. Tarifin can alıcı noktası dolma hazırlığına başlarken tane sumağı suya ıslamak çünkü dolmalar lezzetini ekşiliğinden alıyor. Sonraki aşamada haşlanıp yaprak yaprak ayrılan soğanlar, pişirilmiş iç harçla dolduruluyor. Yanına Mardin yöresinden mehir çorbası ile harika gider.
Mardin'de yapılan yemeklerin, içli köftelerin en güzel tamamlayıcısı mehir çorbası! Ayran aşının sıcak olarak servis edilen halidir. Dövme ve bolca yoğurtla yapıldığı için besleyici ve doyurucu bir çorbadır. Ferah bir tadı olduğu için de her türlü yemeğe çok güzel eşlik eder. Bol bol pişirip, afiyetle içebilirsiniz.
Mardin, Diyarbakır ve Güneydoğu bölgesinin birçok ilinde işkembe dolması kibe dolması ismiyle bilinir. Dolma yapımına işkembeler tertemiz olana kadar yıkanarak başlanır. Ardından leziz dolma harcı ile doldurulur ve dikilir. Uzun pişme süresinin ardından emeğine değecek lezzette dolmalar hazır!
Lahmacun içi ile hazırlanan kapalı bir börek tarifi! Mardin'de semsek, sembusek gibi söylenişlerine de denk gelebilirsiniz. Mayasız hamurdan açılan bu böreğin ev yapımı veya lokanta usulü versiyonlarını tatmak mümkün. Mardin'e gidemeyenler için kendi mutfaklarında kolayca yapacakları tarifini buraya ekliyoruz.
Farklı şekli ve sadece haşlanarak pişirilmesi özelliği ile kitel, Mardin'in içli köftesidir. Daha önce kendi mutfağında hiç içli köfte pişirmemiş birinin bile tarifine bakarak, kolayca yoğurup zorlanmadan şekil vereceği bir yapılışı var. Mardin'in meşhur yemeklerinden kitel tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Bu lezzete hem Antep hem de Mardin mutfağında rastlamak mümkün. Genelde arpacık soğanla yapılan bu kebap, karamelize olmuş lezzeti yanına eklenen domates ve biberin köz tadıyla çok güzel bir yemektir. Pirinç pilavı, lavaş ve ayranla güzel bir menü hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Belki de en leziz halini sadece Mardin mutfağında tadabileceğiniz kaburga dolması tarifi! Enfes iç pilavı, kırmızı etin fevkalade leziz yanı olan kaburgaya sarılarak hazırlanır. Uzun uzun pişirilir. Sonucunda ise tadına doyulmaz lezzette kaburga dolması çıkar ortaya!
Mardin içli köftesinin bir diğer adı da ıkbebet! Yapılış şekli olarak kitele benzese de Mardin yemek isimleri arasında adı geçtiği için listede muhakkak yer vermek gerekti. Tüm aşamalarının fotoğraflarla anlatıldığı bu tarifi denemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Yeşil erik yahnisi: alluciye! Mardin'de baharın gelmesiyle sofralarda görülen bir yemektir. Bol kırmızı et kullanılarak pişirilir. Meyve ve kırmızı eti aynı tarifte harmanlamak sizlere ilginç gelse de bu tarifi denedikten sonra lezzetini çok beğeneceksiniz.
Mardin usulü içli köftenin kızartılmış hali, ığrok veya irok! Mardin'de çok meşhur bir yemektir yanına hazırlanan çorbalar eşliğinde afiyetle yenir. Haşlama tarifi olan kitele kıyasla daha yağlı olsa da arada bir kaçamak yapmaya değer! Nasıl yapıldığının lezzetli bir tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Az malzemeli, çok lezzetli pekmezli harire tatlısını hiç denediniz mi? Bu kadar pratik hazırlanan bir tatlının sunduğu lezzete bayılacaksınız. Bol pekmez içerdiği için de diğer tatlılara kıyasla daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Mardin'deki ekmek fırınlarda ve pastanelerde yapılan en leziz çöreklerdendir. Evde yapılan halleri de dışarıda satılanlar kadar leziz olur. Hamurunda bolca baharat içerdiği için de her ısırıkta damağınızda bıraktığı tada hayran kalırsınız. İşte kiliçenin tam ölçülü, leziz bir tarifi!
Kaşık dökmesi kadar kolay hazırlanan tarifi ile canınız tatlı bir şeyler çektiğinde hiç üşenmeden yapacağınız zingil tatlısı! Tavada arkalı önlü iyice kızarana kadar pişirilen tatlı hamuru, sonrasında şerbetle buluşturulur. Fırına gerek duymadan hazırlandığı için de dakikalar içinde pişirebileceğiniz pratik bir tarife sahip!
Orta Doğu mutfağından bizlere armağan, içi hurma dolgulu: mamul! Mardin'de bayram kurabiyesi olarak mutlaka yapılır. Dışının kıyır kıyırlığına içinin yumuşaklığına bayılacağınız bir tarifi var. Yapılışı için buraya bakabilirsiniz.
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
Çok Kıymetli bir arşiv çalışması olmuş. Seçilen tüm yemekler keyifle yapıp yediğimiz ürünler. Teşekkürler ❤