Bulgurlu, etli yemekler ve reyhan kokusuna alışık olanların yakından tanıdığı tarifler listesindesiniz: Malatya yemekleri! Malatya’da reyhanın tazesi ve kurusu, kayısı kadar önemli bir yere sahiptir desek pek de abartmış sayılmayız. Bu haliyle de çoğu yemeğin rayihasına mis gibi reyhan siner ve çok sevilir.
Bulgur yemeklerinin ve köftelerinin çok fazla olduğu bu mutfakta aynı zamanda hamur işlerinden Malatya kömbesi ve tüm ülkece bilinen, afiyetle yenen Geleli kebabı da çok meşhurdur. Belki listeyi inceleyenlerin ilk kez duyacağı kiraz yaprağı sarması da yine Malatya’ya özgü bir yemektir ve farklı bir yörede yemeniz pek de mümkün değildir. Ispanağa ise Malatya mutfağında çok sık yer verilir. Kömbeye, dolma köfteye ve ekşili köfteye mutlaka eklenir.
O halde dikkat! Bulgurlu yemeklerin ezici çoğunluğa sahip olduğu Malatya yemekleri listesi başlıyor. Listenin sonunda bonus tarif ise Arapgir pişisi. Afiyetle yenen meşhur Malatya yemekleri sonrası çayın yanına hazırlamanız ısrarla tavsiye edilir.
Malatya'da her evde pişen bir ana yemektir Geleli kebabı! Közlenmiş patlıcanın, kuşbaşı et ve bol domatesle fırınlanmasıyla hazırlanır. Aynı zamanda evde pişirilebilen en güzel kebap çeşitlerinden de biridir. Malatya yemeklerine ilginiz varsa ve mutfağını keşfetmek istiyorsanız Malatya'nın ünlü yemeklerinden bu tarifle işe başlayabilirsiniz.
Üzüm yaprağı, pazı ve lahana sarması derken Malatya'da sarma, kiraz yaprağına bile sarılır. Bildiğimiz dolma harcından farklı bir harcı var. Tek farklı olan yanı ise harcı ve yaprağı değil, sunumu da bildiğiniz sarma tariflerine hiç benzemiyor. Yoğurtlu sos üzerine soğan pişirilip dökülerek servis edilen yöresel tarifine buradan bakabilirsiniz.
Görünüm ve lezzet olarak ekşili sulu köfteyi anımsatan bir tarif Malatya yöresel yemeklerinden, gırık! Köfte harcına Malatya'da en bol kullanılan baharatlardan reyhan ve ince bulgur ekleniyor. Güzelce yoğrulup yuvarlanan köfteleri, havuç ve patatesle afiyetle yenesi bir yemeğe dönüşüyor.
İçli köfteyi tam olarak bir yöreye atfedemesek de her yörede ayrı leziz yapılır, bu bir gerçek! Haşlayarak yapanlar, harcına farklı baharat katanlar ve ceviz ekleyenler, incecik açanlar, yuvarlak şekil verenler... Sırada ise Malatya usulü içli köfte var. Bakalım içli köfte Malatya'da nasıl yapılır?
Deneyenlerden çok güzel yorumlar almış, yüzlerce kişinin defterinde kayıtlı bir tarif: Malatya usulü ıspanaklı kömbe! Öncesinde hiç hazırlamamış olanların bile yapım aşaması fotoğraflarına ve anlatımına bakarak kolaylıkla hazırlayacağı tarifin detayları ise burada...
Tam da Malatya'ya özgü bir yemek olan yumurtalı kebap köftesinden bahsedelim. İnce bulgurla yoğrulan köfte harcına şekil verilmesi ile hazırlanıyor. Tarifinde hem bulgur hem yumurta olduğu için çok da doyurucu oluyor. Sulu yemeklerinizin yanına hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Malatya ve civarındaki birçok doğu ilimizde tarhana, dövme ve yoğurt ile hazırlanır. Kurutularak saklanan bu enfes yiyecekle kışın pratikçe çorbalar hazırlanır, afiyetle içilir. Yöresel marketlerde bulabileceğiniz Malatya tarhanasının nasıl yapılacağını bu tariften öğrenebilirsiniz.
Malatya usulü dolma köfte, et tüketmeyenlerin ve vejeteryanların bayılacağı bir tarif çünkü iç harcında ıspanak var. Aynen içli köfte gibi ince bulgurla yoğrulan hamuru bu sefer kıymalı harç yerine ıspanaklı leziz harç ile dolduruluyor. Sadece Malatyalılar'ın değil deneyen herkesin tadını seveceğini düşündüğümüz bir tarif olarak listedeki yerini çoktan aldı bile!
Malatya'ya özgü çok pratik bir yemek, çiğleme! Tereyağının ön planda olduğu bir tarifle hazırlanıyor. Yapımı için ise bulgur, tereyağı ve soğan yeterli. Dileyenler tarife salça ve maydanoz ekleyerek güzel bir lezzet yakalayabilirler.
Pirpirim, semiz otunun Malatya yöresel ağzındaki adıdır. Aslında doğuda birçok yerde semiz otuna pirpirim denir desek daha olur. Elinizdeki bir bağ semiz otu ile sağlıklı mı sağlıklı üstelik çok doyurucu bir yemek hazırlamak isterseniz pirpim aşı yemeğini Malatya'da yapılan hali ile deneyebilirsiniz.
Bulgur, kıyma, kuyruk yağı ve reyhanla yapıldığından tam da Malatya usulü bir yemek etli lahana sarması! Lahana sarmasını daha önce mutlaka denemişsinizdir bir kez de Malatya'ya özgü yapılışı ile denemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bulgurla yapılan yemeklerin bir hayli fazla olduğu Malatya yöresi tariflerine meşhur sıkma köftesini de ekleyelim. Top top yuvarlanan bulgur köftelerinin salçalı sosla karıştırılması ile hazırlanıyor. Yapım aşamaları açısından fellah köftesine benzese de sosu biraz değişik. Merak eden herkes tarifine buradan göz atabilir.
Ekşili köfte, Malatya yemeklerini bilenlerin mutlaka bir kez tatmış olduğu bir lezzettir. İçinde hem sebze hem bakliyat bulunduğu için de çok doyurucu her yönden besleyici bir yemektir. Suyunun lezzetine hayran kalacağınız tarifini mutlaka denemelisiniz.
Menünüzde Malatya yemekleri varsa başlangıcı bu çorba ile yapmalısınız: yoğurtlu çorba! Yoğurtla yapılan çorbaların mideleri hafifleten yanı ve bu tarife özgü Malatya usulü lezzeti ile denediğiniz için çok memnun kalacağınız bir çorba. Tarifini mutlaka denemelisiniz.
Malatya, Bitlis, Adana, Gaziantep ve daha birçok ilde meşhur olan analı kızlı yemeğini bir de Malatyalılar'dan dinleyin. Tam ölçülü malzeme listesi ve güzel tarif anlatımı sayesinde yapımı için hemen kolları sıvayacağınız tarifine buradan bakabilirsiniz.
Malatya yemekleri listesinin bonusu yöreye ait hamur işi olan Arapgir pişisi! Bilinen pişi hamurlarından biraz daha farklı malzemeler ile yapılıp, nişasta ile açılıyor. Hazırlayıp çayın yanında yemesi ise ayrı bir güzel oluyor, bizden tavsiye....
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.