Coğrafyamızın her bir yanı, bambaşka güzel lezzete ev sahipliği yapıyor. Dünya mutfakları arasında, bizimkinin altın kaplamalı bir yeri olduğu kesin. Hem yemek hem de sofra kültürümüz, gurur duyulası cinsten. Ülkenin her köşesinden kopup gelen yöresel yemeklerimiz, sofralarımızın baş tacı olmaya hak kazanıyor.
Öyle ki ülkemizin yöresel yemekleri, hem aile hem de arkadaş arasında paylaşılan, nesilden nesile aktarılan kıymetli tarifler oluveriyor. Özellikle de davetlerde, kutlamalarda, geleneksel törenlerde yöresel yemekler hazırlayıp sunmak, misafirlerin tam anlamıyla “özel” hissetmesini sağlıyor. Yanı sıra midelerin bayram etmesiyle gelen neşe de bonusu oluyor.
Bu yazımızda, birbirinden farklı tam 27 yöreye ait yöresel yemekler tarifi sunuyor olacağız. Önemli bir davetiniz var ise ya da sadece değişik bir akşam yemeği menüsü oluşturma amacındaysanız tariflerimiz işinize çok yarayacak! İşte 27 farklı yöresel yemekler, tarifleri ile sizlerle!
Şehriye ve kırmızı etin mükemmel uyumu: Ankara tava! Bu yöresel lezzeti tutturmak için tam ölçülü malzeme listesine ihtiyaç duyarsanız bu tarifi defterinize mutlaka eklemelisiniz.
Krebe sarılmış mis gibi harcı, üzerine dökülen bolca sosu ile fırınlanan Manisa bohça kebabı tarifindesiniz. Davetlere ana yemek olarak hazırlayabileceğiniz bu tarif deneyen herkese "bu hangi yörenin yemeğiydi?" diye sorduracak.
Ülkemizin dört bir yanında her yörede en leziz hallerinin yapıldığı yemek desek herkesin aklına şüphesiz keşkek gelir. Lezzetine, mis gibi tereyağı kokusuna dayanamayıp bir tabak daha isteyeceğiniz tarifine buradan bakabilirsiniz.
Hatay, Mardin, Siirt gibi yörelerle anılan dolmaların şahı unvanını hak etmiş bir tarifteyiz: şıhıl mahşi! İç harcı tahmin ettiğiniz dolma harçlarından farklı olarak bol kıymayla hazırlanan bu yemeğin, her çatalda doya doya tadına varacaksınız.
Bol sosla pişirilmiş poğaça görüntüsü, 1-2 tane yiyen herkesi tıka basa doyuran tarifi ile karşınızda Trakya dızmanası! Yapımı oldukça kolay! Videodaki detaylara dikkat ederek siz de bu yöresel lezzeti kendi mutfağınıza taşıyabilirsiniz.
Malatya'dan başka hiçbir yörede karşılaşmayacağınız tarifi ile kiraz yaprağı sarması tarifi veriyoruz. Farklı iç harcı, tarife özgü sunum şekli ile lezzetini merak etmemek elde değil. O halde buyurun bu eşsiz tarife!
Siirt yöresinde düğünlerle bütünleşmiş bir yemektir perde pilavı! Zengin malzeme listesi ve emek isteyen yapımına rağmen size daha ilk çatalda tüm yorgunluğunuzu unutturacak kadar lezzetli olur. Yapımının videolu anlatımına buradan bakabilirsiniz.
Erzurum mutfağının yoğurtla servis edilen bu nefis yemeğini de hemen listeye ekliyoruz. Üzerine kıymalı harç dökülerek sunulan bu tarif el açması hamur yoğrularak hazırlanıyor. Yöresel yemeklere ilgisi olan herkesi bu nefis tarifin yapımına davet ediyoruz.
Onlarca lezzetli yemeği Türk mutfağına kazandırmış Kayseri mutfağından şebit diğer adıyla yağlama tarifi! Kat kat açılan ekmeği, aralara leziz sosu dökülerek hazırlanır. Kayseri yağlamasının bu enfes tarifine buyurun!
Güney Doğu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgesindeki illerimizde ağızlara layık tarifleri ile denenen fellah köftesi yöre olarak Hatay'a aittir diyebiliriz. Yuvarlanan bulgur köftelerinin domatesli sarımsaklı sosla buluştuğu bu tarifi, bir kez denedikten sonra favoriniz olacak.
Nohutlu pirinç pilavının, kıymalı harçla sunulduğu çok şık tarifi: duvaklı pilav! Diyarbakır'ın yöresel yemekleri içinde yer alan bu tarif tek başına tüm öğüne doyuruculuk sağlıyor. Yanına salata ve ayranla afiyetle yiyebilirsiniz.
Hatay'da geleneksel olarak en leziz haliyle sunulan Belen tavanın tarifine yer veriyoruz. Etin, sebzelerle çok lezzetli bir şekilde pişirildiği tarifini mutlaka siz de kendi mutfağınızda denemelisiniz.
Adana ve Mersin'de en nefis hallerinin sunulduğu bir lezzettir peynirli sıkma! Hatta bu tarifi sadece peynirle sınırlandırmayalım patateslisi de çok güzel olur. Yanında köpüklü ayranla enfes gider. Bu yöresel lezzeti tarifine bakarak kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz.
Bu seferki, adını yöresinden alan sadık bir yemek tarifi Kilis tava. Dilim dilim tüketebileceğiniz kıymanın hemen altında patates hazinesi saklı. Alışılmışın dışında bir görünüme sahip olan bu tarifi, davet menülerinize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Tabii önce nasıl yapıldığına göz atmak gerekiyor. Onun için ise sizi tarife alalım...
Afyon'da haşhaşla yapılan nokul Karadeniz yöresinde tarçınlı, kuru üzümlü ve cevizli olarak hazırlanır. Her tarifiyle ayrı bir lezzetli olan nokulun videolu anlatımını seyretmesi inanılmaz keyifli!
Konya’nın bağrından kopup gelen bir lezzetle listemizi oluşturmaya devam edelim. Etin egemenliği altında olan bu tarif, tandır ekmeğinin eşsiz lezzetiyle birleşiyor. Sadece Konya’da değil farklı yörelerde de yapılan tiritte kullanılan etin kaz, ördek, tavuk, inek ya da koyun eti olarak değişiklik gösterdiğine rastlayabilirsiniz. Misler gibi domates ve biberlerin bu şölene eşlik ettiği tirit tarifi detayları için tıklayın!
İncecik kesilmiş ciğerler unlandıktan sonra kızgın yağ ile buluşturulur: Edirne ciğeri! Canı ciğer çekenleri bu tat uğruna Edirne yollarına düşürmüş bir lezzettir. Nasıl yapıldığının güzel bir tarifine buradan bakabilirsiniz.
Sırada, Antakya’dan gelen bir kızartma tarifi var. Yeşillikler, soğan, sarımsağa ve katılan yumurta ve unun verdiği kıvamla birlikte şekillenen köfteyi andıran bir tarif bu. Antakya haricinde, Gaziantep, Kilis ve Halep’te de oldukça popüler. Domates ve salatalıkla servis edildiğinde ferahlatıcı olan bu yemek, ara sıcak olarak rahatlıkla sofralarda yerini alabilir. Denemek için buyurun...
Kebap denilince ağzının suları akmayacak bir kişi tanımıyoruz! Ülkemizde bu denli sevilen, onlarca farklı tarifi olan kebabın bu liste almaması büyük ayıp olurdu herhalde. Gaziantep yöresine ait soğan kebabı sıradaki önerimiz! Klasik bir kebap tarifi yerine bu orijinal tarifi denemek isteyenler, üst düzey bir lezzet şölenine şahitlik edecek bizden söylemesi. İşte soğan kebabı tarifi!
Sıradaki tarifimiz, mantı severleri pek bir mutlu edecek. Sivas yöresine ait bir tarif olan Babuko, Doğu Anadolu’da, Doğu Karadeniz’de, İç Anadolu’nun doğu kesimlerinde de sıkça yapılan yemeklerden biri. Özellikle Tunceli ve Erzincan'da da en güzel tariflerine denk gelebilirsiniz. Kendisine içerisinde et barındırmayan bir mantı desek, yanlış olmaz. Görüntüsüyle de tadıyla da dağ gibi yükselen ve sofralara şenlik getirmesi garanti yemeklerden biri. Tarifin detayları için tıklamayı unutmayın!
Kahramanmaraş mutfağının son derece basit ama bir o kadar da enfes görünen eli böğründe tarifine ne dersiniz? Eti ana yemeklerinizde kullanmayı seviyorsanız, Maraş mutfağını sofralarınıza taşımanın tam zamanı! Domates, biber ve soğanla fırında buluşan etin leziz bir yemeğe dönüşmemesi zaten imkansız olurdu. Detayları keşfetmek için buyurun tarife...
İç pilav olarak da geçen bir tarifi sunuyoruz bu sefer. Biliyoruz ki pilav, sofralarımızın olmazsa olmazlarından. Ana yemeklerin yanında gözlerimizin aradığı tariflerden. Hal böyle olunca onu da en yöresel hale getirmek mantıklı olur diye düşündük. İşte karşınızda Mardin yöresine ait Haşu pilavı! Bu pilavın içerisinde yok yok. Son derece zengin bir tarif olan Haşu pilavı en değerli misafirlere layık görünüyor. O halde buyurun gelin tarife...
Adıyaman’ın Besni ilçesine ait bir tarifimiz ile karşınızdayız: Besni tava! Yine bir et yemeği. Mevsime uygun sebzeler ile kavuşturulmuş etin zaten harikalar yaratmama ihtimali yok. Aslen odun ateşinde 2-3 saat boyunca pişen bir tarif olsa da, ev mutfağı imkanlarıyla da hazırlamak elbette mümkün. İlginizi çektiyse, tarifte buluşalım...
Biraz da Karadeniz’e açılalım dedik. Denizden gelen bir lezzet olan hamsiyle yapılacak en yöresel tarif hamsi pilavıdır! Hem pilavı hem de balığı seven bir millet olarak, bu ikisinin birleşimi karşısında ayağa kalkacağınızı biliyoruz. Sofranızda fark yaratacağı kesin olan bu yöresel yemek, hiç de zor değil. Hem değişik, hem pratik hem de leziz olan hamsi pilav için tarife tıklayın!
Şimdi ise, namı sadece İzmir ile sınırlı kalmayıp, ülkenin her noktasına ulaşabilen bir tarif var. İzmir köfte. Patatesle olan yakın dostluğu ile sıkça tüketilen bu yemek, hiçbir misafirin hayır diyemeyeceği ana yemeklerden birini oluşturuyor diyebiliriz. Eğer daha önce bu lezzeti denemediyseniz, hakiki İzmir köftesi tarifini öğrenmek için doğru yerdesiniz! Ege esintilerini sofranıza konuk etmek için buyurun tarife...
Sıra güney sınırımızda! Akdeniz’in liman şehri Mersin yöresine ait bir tarif ile karşınızdayız. Kendisine Batırık deniyor. Sadece Mersin’de değil, Karaman’da ve Konya'da da sofralarda batırık ile karşılaşmanız mümkün. Bu tarif, güney ilçelerinde çay saatlerinin olmazsa olmazlarından. Kısır yanına alternatif olarak sunuluyor, afiyetle yeniyor. Hem kolay hem de kurtarıcı bir tarif anlayacağınız. Çay saatlerinize yeni bir dinamik getirmek istiyorsanız, denemek isteyeceğinizden eminiz. O halde gelin tarife göz atalım…
Yöresel yemekler listemizi nefis bir çorbayla tamamlayalım dedik. Biz tamamlıyoruz ama siz davet menülerinizin başlangıcı için tercih edin, ettirin. Neden mi bahsediyoruz? Bursa yöresinin nadide ürünü, Muradiye çorbasından! Hem tavuğun, hem şehriyenin hem de sebzelerin bir araya geldiği bir şölen bu. Başlangıç nasıl giderse öyle devam eder, unutmayın! Tarif için buyurun...
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.