En güzelini annelerimizin yaptığına emin olduğumuz, kendisini sofrada görmek için bayramları, özel günleri iple çektiğimiz doğrudur. Emek emek sarılıp koca bir tencereyi dolduran sarma çeşitlerinin, ev ahali tarafından sadece birkaç dakika içerisinde bitirildiğini de biliyoruz. Sarmayı o kadar çok seviyoruz ki, her çeşidini zevkle hazırlayıp sofraya çıktıktan sonra geriye bir tanesini bile bırakmıyoruz! evet
Türk mutfağının en nadide, en kıymetli tariflerinden biri olan sarmayı zihnimizde “zeytinyağlı yaprak sarma” ve “etli yaprak sarma” olarak hemen iki kategoriye ayırsak da, aslında çok farklı sarma çeşitleri ile sofranızı şenlendirebileceğinizi şimdiden söyleyelim.
Sarma nasıl yapılır ya da sarma nasıl pişirilir gibi sorulara cevap olacak nitelikte tüm püf noktaları içeren tarifleri bu listede derlendi. Birbirinden farklı, çok leziz ve misafirlerden tam not alması garanti sarma tarifi listemizin ağız sulandıracağı konusunda uyarımızı yapalım. Kağıtlar, kalemler hazırsa işte nefis sarma tarifleri!
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
İşte Osmanlı mutfağının baş tacı: Vişneli yaprak sarma! Sofralarda görmeye hasret kaldığımız, bulduğumuzda ise iyice tadına varmadan bırakmadığımız bir lezzet kendisi. Vişnenin o tatlı - mayhoş aromasıyla, tam bir gurme tarifine dönüşüyor bildiğimiz yaprak sarma. Özellikle davet ve iftar sofraları için bu tarifi kaçırmayın!
Şöyle harikulade hazırlanmış dolma harcı ile sarılmış lahana sarmalarını, afiyetle yiyeceğiniz bir tarif ile listeye devam edelim. Beyaz lahana sarmasının damağınızda iz bırakacak enfes tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Sarma lezzetlerinden bir diğeri ise pazı sarması. Eğer daha önce denemediyseniz, tatmanızı ısrarla önerdiğimiz bu tarifin iç harcında pirinç yerine bulgur kullanılıyor. Hem pazı yapraklarının besleyiciliği hem de bulgurun doyuruculuğu ile kıymaya hiç gerek kalmıyor. Çırpılmış yoğurt ile bir güzel servis edip keyifle yemeniz dileğiyle!
Karadeniz mutfağından çıkan tarifleri ayrı bir güzel olur: kara lahana sarması! Listede kıymalı ve zeytinyağlı tarifleri ile yer alıyor. Tarif fotoğraflarına bakıp da "olsa da yesek" diyenlerdenseniz sizi tarifine bekleriz.
Sarmayı bir aperitif, ara öğün ya da meze olmaktan çıkarıp doyurucu bir ana yemeğe nasıl dönüştürebiliriz? İşte bu sorunun cevabı: etli yaprak sarma. Kıyma ile şenlenen iç harcı ile doyurucu olmak dışında besleyici de oluverir. Üzerine buz gibi yoğurt ve pul biberli sosuyla "yeme de yanında yat" dediklerimizden!
Nefis Yemek Tarifleri'nin bu mükemmel listesinde sarma çeşitleri saymakla bitmez. Daha önce hiç tatmayanların mutlaka denemesi gereken bir tarif üstelik davet sofralarına ara sıcak olarak çok yakışır. Pırasa sarması nasıl yapılır? bu harika tarifi ile baş başa bırakalım sizleri!
Belki de Malatya mutfağı dışında hiçbir yerde tadamayacağınız bir sarma çeşidi, kiraz yaprağı sarması! Hem sarılan yaprağın meyve yaprağı olması hem de bilindik sarma harcından farklı bir harçla sarılması ile çok farklı bir tada hazır olun. Yöresel tarifleri sevenlere duyurulur.
Lahana sarmasını muska şekliyle sarmanın daha kolay olduğunu söylesek, bize katılan kaç kişi çıkar? Lahana sarmasının iştah açan lezzetine böyle bir sunum değişikliği katabilirsiniz. Kıymalı harcıyla da doyuruculuğu elden bırakmayan şahane bir yemek oluyor.
Gelelim karalahana sarmasına… Özellikle Karadenizliler'in gözlerinden kalpler çıkmasına neden olacağını hissediyoruz. Bölgede sıkça kullanılan karalahana, sarmaya dönüşmüş haliyle epey seviliyor. Dış görünüşü sebebiyle yaprak sarmasından neredeyse ayırt edemeyeceğiniz bu lezzet, deftere eklenip mutlaka pişirilmesi gerekenlerden!
Kestanenin hafif şekerli tadını, zeytinyağlı baharatlı sarma harcına çok yakıştıracaksınız. Bu tarifin malzeme listesine şöyle bir göz atıp en yakın zamanda denenecek tarifleriniz arasına almalısınız çünkü lezzeti efsane oluyor. Bizden söylemesi!
Maydanozlu, nar ekşili enfes iç harcıyla pişirirken verdiğiniz tüm emeğe değecek bir lezzet! Adeta parmaklarınızı yedirecek bu sarmaların bitmesi uzun sürmeyeceğe benziyor... İster ana öğünlere ister çay saati atıştırmalıklarının yanına tüm püf noktalarını içeren tarif bu linkte!
Lahana sarması cümbüşüne hazır olun! Karalahana ve beyaz lahanalarla hazırlanan hem şık sunumlu hem de yumuşacık pişmiş tam tadında sarma tarifi bol bol limonla çok iyi gidecek. Etli tarifi dilerseniz zeytinyağlı da hazırlayabilirsiniz, tercih sizin... İşte lezzet garantili tarifin detayları!
Klasik yaprak sarması lezzetini anında uçuran sosu deneyince mutlaka memnun kalacağınız bir tarif var sırada. Salçalı baharatlı sosuyla lokum gibi pişen, kapış kapış giden yaprak sarması ve yanında ferahlatan yoğurt sunumu tam bir ziyafet!
Mutfağımızda en az yaprak sarması kadar sık tüketilen bir diğer çeşit ise lahana sarması! Doyurucu bir ana yemek olan etli lahana sarmasını yoğurt ve baharatlı sos eşliğinde ikram edebilirsiniz. Aşama aşama tüm fotoğrafları ve tam ölçülü tarifine tek tıkla ulaşabilirsiniz...
Zeytinyağlı sarmanın bir değişik versiyonu ise lahanadan geliyor. Ülkenin belirli yörelerinde sıkça hazırlanır, en az yaprak sarma kadar da popülerdir. Zeytinyağlı lahana sarması, lahana lezzetine doymak isteyene de, farklı bir sarma tarifi denemek isteyene de ilaç gibi gelir! İşte nasıl yapılacağına dair tüm bilgiler...
Ülkemize ya da Türk mutfağına yabancı birinin, “hangi yemekleri denememi önerirsiniz?” sorusuyla karşı karşıya kaldığınızı varsayın. Cevabınız ne olurdu? Kebap, mantı, lahmacun, içli köfte… Bu şekilde uzayıp giden listede, cevaplarınız arasında olacağına emin olduğumuz bir lezzet: Sarma tarifleri! Neredeyse herkesin sevdiği, “yok ben yemem” diyenine çok az rastladığımız bu eşsiz bir lezzet.
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
sarmadeyince zor derler yemeye gelince kolay yinir bas basçatali yersin helede iyi sararsan dahadagüzel yenir yap yap ye