Kuru Bakliyatlar: Tok Tutan Ekonomik Lif Deposu
Kurt gibi acıkan karnınızı leziz tadıyla doyuran, diyette bile olsanız azıcık ucundan ekmek bandıran kuru baklagilleri sevmiyorum diyenlere biraz sitem ediyoruz. Kuru fasulye de mi? Peki ya barbunya? Etli nohut da mı? Yaklaşın şöyle ekrana doğru. Birazdan buralar en nefis yemek tarifleri ile dolacak.
Nasıl oldu da mutfak kültürümüze kuru baklagil kavramı girdi? Aslında çok sevdiğimiz barbunyalar, nohutlar, kuru fasulyeler bitkilerin olgunlaşan tohum kısımlarıdır. Bir nevi tohumlardan leziz yemekler yapıyorsunuz da haberiniz yok.
Saklama kabında şöyle asker gibi nizam aldıklarında ise dolapları nasıl da fetheder! Özenle saklama kapları alınır. Kapaklarının şekilli ve gösterişli olmasına da dikkat edersiniz, gözümüzden kaçmaz. Dolabın içinde düzenli şekilde yerini de aldılar mı gerisi mutfak şeflerine kalmıştır. Bir akşam mercimek çorbası, limonsuz asla! Bir akşam etli nohut, turşuyu eksik etmeyin o masadan! Baka bir akşam da etli kuru fasulye, pilavla şahane!
Haydi bakalım kuru baklagiller nelerdir, bir hafızamızı yoklayalım. Dolapları kontrol edin eksik varsa hemen markete!

Kuru Baklagiller Nelerdir? Kuru Baklagiller Listesi
Şöyle bir hafızaları kontrol edelim. Bildiğimiz kuru baklagiller isimleri hangileridir diye. Takıldığınız yer olursa hemen bakliyat rafınızdan kopya çekebilirsiniz. İşte market raflarını süsleyen ve yemeklerinizi lezzetli hale getiren kuru baklagil listesi:
- Nohut
- Fasulye
- Bakla
- Bezelye
- Börülce
- Barbunya
- Soya Fasulyesi
- Yeşil Mercimek
- Kırmızı Mercimek
- Sarı Mercimek

Kuru Baklagil Çeşitleri Nelerdir?
Nohut
Çorum’da leblebi ile, Arap mutfağında ise humus ile sevilen, her yemekte kullanılabilen bir bakliyat türüdür. Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu’da yetiştirilir. Türk mutfağında lezzetli şekilde tüketilen nohut, dileyenlere etli ya da etsiz şekilde hazırlanır. Özellikle de güveçte nohut yemekleri, restoranların vazgeçilmez tariflerinden biridir.
İlginizi çekebilir: Nohut Faydaları – Daha Çok Tüketmek İsteyeceğiniz 7 Süper Özelliği

Bakla
Baklagillere adını veren bir türdür. Her yemekte kullanılan özellikle de İç Anadolu’da dolmaları lezzetlendiren yüksek protein kaynağıdır. Fava mezesi için mutlaka kullanılan bakla, besin değeriyle dikkat çeker. Vegan beslenmesinde de baklanın yeri çok özeldir. Tam bir protein deposudur.
İlginizi çekebilir: Baklanın Faydaları: Daha Çok Tüketmeniz İçin 7 Harika Neden

Barbunya
İlkbahar ve yaz döneminde yetişen, mevsiminde taze olarak tüketildiğinde daha sağlıklı hale gelen bir bakliyat türüdür. Bakliyat ağırlıklı beslenenlerin en sevdiği türlerden biri de barbunyadır. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için barbunyayı yemek ve salata içinde tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Lif ve Protein Deposu Barbunyanın 9 Faydası

Mercimek
Güzel yurdumuzun her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür. Kırmızı, yeşil, sarı ve siyah mercimek olmak üzere çeşitleri vardır. Yüksek protein kaynağıdır. Demir eksikliğini giderme konusunda yardımcı olan mercimek, salatalarda ve çorbalarda sıklıkla kullanılır. Ülkemizde en çok tüketilen bakliyatlardan biridir.
İlginizi çekebilir: İçeriği En Zengin Kuru Baklagil Kırmızı Mercimek ve Faydaları

Bezelye
Protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan bir türdür. Etli şekilde pişirildiğinde daha sağlıklı hale gelmektedir. Folik asit kaynağı olan bezelye, konserve ve taze halde bulunmaktadır. İmkanı olanlar taze bezelye alıp derin dondurucuda muhafaza etmektedir. Lifli yapısı sayesinde bağırsaklarınızı güçlendirir.
İlginizi çekebilir: Bezelyenin Size Hayrete Düşürecek 8 Faydası

Börülce
Hem taze hem de kuru şekilde tüketilen börülce, protein ve nişasta kaynağıdır. Salata ve yemeklerde tercih edilen börülce, güçlü bir protein kaynağıdır.
İlginizi çekebilir: Börülce Nedir? Şaşırtıcı 7 Faydası

Fasulye
Çok çeşitli bir baklagildir. Ülkemiz adeta kuru fasulye ile temsil edilir. Yöresel lezzetlerin farklılığı ile sucuklu, etli, pastırmalı şeklinde de tüketilir. Kuru fasulye sadece yemeklerde değil meze ve piyaz içinde de kullanılır. Sıcak ve soğuk tüketilen baklagillerden biridir.
İlginizi çekebilir: Kuru Fasulye Faydaları ve Besin Değerleri – Bakın Nelere İyi Geliyor!

Soya Fasulyesi
Pek çok üründe kullanılan hatta son zamanlarda kullanım alanı daha da duyulan ve popüler olan bir bakliyattır. Pastalarda, ekmeklerde, hamurlu gıdalarda yaygın halde kullanılır. Diyet beslenmesinde oldukça etkili olan soya fasulyesi, doyurucu öğünlerin vazgeçilmez kuru baklagili olarak hatırlanır.
İlginizi çekebilir: Soya Fasulyesi Nedir? Nasıl Tüketilir, Nerede Yetişir?

Kuru Baklagillerin Besin Değerleri Nelerdir?
Kuru baklagiller, en sağlıklı bitkisel kaynaklı protein deposudur. Her biri faydalı ve sağlık dostu olduğu için mutlaka her yemeğinizde bir nebze de olsa kullanmakta fayda var. Kolesterol içeriği neredeyse hiç yoktur. Gün içinde almanız gereken potasyum ihtiyacınızı ve lif ihtiyacınızı kuru baklagillerden elde edebilirsiniz. Hem de gönül rahatlığıyla. Üstelik diyette kuru baklagiller protein ihtiyacınızı da karşılayacaktır.
Pişirirken, yemeğin içine et eklenmesi protein miktarını daha da yükseltir. Bu durum; sizi uzun bir süre dinç tutacaktır. C vitaminiyle tüketildiğinde ise, vücuttaki demir kullanımı artar. Yemeklerinize birkaç damla limon sıkarak bu sağlıklı püf noktasından faydalanabilirsiniz.
Besin değeri yüksek olan baklagilleri düzenli olarak öğünlerinize eklemelisiniz. Vücut fonksiyonlarının daha iyi çalışması için birçok baklagile ihtiyaç duyacaksınız. Çocuk beslenmesinden gebelik beslenmesine kadar etkili olan baklagiller, sizi doğal yöntemlerle besleyecek ve ayakta tutacaktır.
Özellikle de besin değeri yüksek olan baklagilleri tüketirseniz, vücut direncinizi de yükseltmiş olursunuz. B vitamini, C vitamini ve demir içeren pek çok baklagil sizi kış enfeksiyonlarından uzak tutacaktır. Yaz kış demeden baklagil ile hazırlanan yemekleri tüketenler, tüketmeyenlere göre daha sağlıklı bir ömür sürmektedir. Ayrıca doyurucu bir besin türü olduğu için obeziteden de uzak kalırlar. Baklagilleri salatadan ana yemeklere kadar pek çok tarife ekleyip leziz bir şekilde tüketebilirsiniz.

Kuru Baklagiller Nasıl Saklanır?
Uzun ömürlü baklagiller için, ürünlerinizi mutlaka nem olmayan bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Muhafaza için ağzı güvenli şekilde kapanan cam saklama kavanozu veya kumaş çuval tercih edebilirsiniz. Saklarken içine bir tutam tuz veya 1 adet kuru defne yaprağı eklemenizi öneriyoruz. Atmış olduğunuz bir tutam tuz ya da defne yaprağı nemlenmeyi ve böceklenmeyi önleyecektir. Çok uzun süre bekleyen baklagilleri, zaman zaman bir masa üzerinde havalandırmanız daha sağlıklı bir işlem olacaktır.
Nohut ve kuru fasulye gibi bakliyatlarınızı bir süre haşlayarak derin dondurucu poşetlerinde saklayabilirsiniz. Daha sonra yemeklerde kullanırken hem pişirme süresini biraz daha azaltmış hem de zamandan tasarruf sağlamış olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir detay var, derin dondurucudan çıkan kuru baklagillerin pişirilmesi sırasında çok karıştırmamalısınız. Aksi halde ezilme ihtimalleri vardır.

10 Nefis Kuru Baklagil Tarifi
Haftada 3 defa bakliyat tüketimi; bağışıklık sistemi açısından sağlıklı bir tercih olacaktır. Üstelik etle arası olmayanların bile severek yiyeceği baklagil yemekleri sofralardan eksik olmayacak. Haydi hep beraber baklagiller ile nasıl lezzetler yapabiliriz bir göz atalım. Burnumuza nefis kokular geliyor… Verdiğimiz kuru baklagil yemek tarifleri sizin de mutfağınızda mutlaka pişirilmeli!
1) Leziz Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Hani uzun uzun yollar gideriz de bir dinlenme tesisinde dururuz dinlenmek için. Burnunuza mis gibi mercimek kokusu gelir. İşte o lezzette, nefis bir mercimek çorbası tarifi sizlerle. Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

2) Yenilikleri Sevenlere: Nohut Salatası
Keyifli gün sofralarında, kısır ve patates salatası görmekten sıkılanlar için harika bir salata tarifi. Üstelik protein deposu malzemeleri ile lezzeti çok sevilecek! Nohut Salatası Tarifi (Videolu)

3) Asırlardır Favori Lezzet: Etli Nohut
Nohut-pilav ikilisinden sonra sevilen en güzel lezzet etli nohut olmalı. Eh yanında pirinç pilavı olmazsa olmaz. Akşam menüsünde tabaklarda harika bir nohut yemeği olmasını isteyenleri tarifimize bekliyoruz. Etli Nohut Tarifi

4) Etli Kuru Fasulye Efsanesi
Kuru fasulye ülkemizin sembolü haline gelen, nefis tadıyla gelenekselleşen bir yemektir. Düdüklü tencerede lokum gibi yapıldığında lezzetine doyum olmaz. En kısa zamanda denemek için tarifi bırakalım şöyle. Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? (Videolu)

5) Bir Zeytinyağı Klasiği: Zeytinyağlı Barbunya
Patates ve havuçla yan yana geldiğinde parmakları yedirten nefis barbunya tarifimiz çok sevildi. Malzemeleri hazırlayın, tarifimiz sizlerle. Zeytinyağlı Barbunya Tarifi (Videolu)

6) Tam Kıvamında Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
Mercimek bağışıklığı güçlendiren bir baklagil türüdür. Erişte ile buluştuğunda harika bir lezzet ortaya çıkarır. Bu lezzeti yaşamanız için; sizleri tarife doğru alalım. Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası (Videolu)

7) Günlerin ve Marulun Dostu Mercimek Köftesi
Gün sofralarındaki lezzetin tarifi yoktur. Çeşit çeşit yiyecekler, demlenmiş çay ve derin neşeli sohbetler. Ve o sofraya renk katan mercimek köftesi ! Canınız çektiği anda tarifimiz sizler için burada. Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır? (Videolu)

8) Kuru Bakla Mezesi: Fava Nasıl Yapılır?
Bakla; lif oranı yüksek bir bakliyat türüdür. Yüksek lif içeriği sayesinde bu kuru baklagili enfes bir mezeye dönüştürerek masalarınızı renklendirebilirsiniz. Fava (Bakla Ezmesi)

9) Kuru Fasulye Salatası: Bir de Böyle Deneyin!
Yemeklerinizin yanına ne yapacağınızı düşünüyorsanız; fasulye salatasını denemek için daha fazla geç kalmayın diyerek tarifimizi ekliyoruz :) Kuru Fasulye Salatası (Videolu)

10) Tabakları Süsleyen Nohutlu Pirinç Pilavı
Öğrenci evinden en kalabalık sofralara kadar uzanan bir lezzet: Nohutlu pirinç pilavı. Aman yanında yoğurdu eksik etmeyin. Afiyet olsun… Nohutlu Pilav Tarifi (Videolu)

Bakliyat yemekleri için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Bitkisel Protein Kaynağı 10 Sağlıklı Besin
Hububat Nedir? Hububat Ürünleri Listesi
Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri
Maş Fasulyesi: Uzun Süre Tok Tutan Protein ve Lif Kaynağı
Lifli Yiyecekler Listesi – Lif İçeriği Tavan Yapmış 14 Posalı Besin
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.