Her bölgenin “meşhur yemekleri” listesi mutlaka oluyor. Bu listeler, özellikle de farklı tatları denemeyi sevenlere, sofralarında yöresel değişik tarifler sunmayı tercih edenlere muhteşem imkanlar sunuyor.
Bu yazımızda Sivas’a gidelim dedik. İç Anadolu’nun güzide şehirlerinden biri olan Sivas’ın, mutfağı da şehrin kendisi kadar güzel. Diğer bölgelerde görmeye alışık olunmayan tariflere rastlamak mümkün. Biz bu geniş yelpazeden, 26 tane Sivas yemeği tarifini sizler için derledik.
Nefis tariflerimize geçmeden önce, Sivas yöresel yemekleri nasıl olur biraz bilgi verelim. İlk olarak söylenmesi gereken şey, bu mutfağa etin hakim olması. Et, Sivas’ın yemekleri için en temel malzeme haline geliyor. Kete, kömme, Sivas katmeri ve hingel gibi hamur işleri ise ikinci sırayı alıyor.
Şimdi gelelim Sivas ev yemekleri ile ilgili 26 tarifi sizlerle paylaşmaya! Birbirinden nefis olan bu yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz. İşte 26 meşhur Sivas yemeği, hamur işi, çorba ve tatlı tarifi!
İlk sırayı elbette bir et ürününe ayırmalı. 81 ilin, 81’inde de el üstünde tutulan, adı duyulduğunda karınları acıktıran bir yiyecek varsa o da köftedir. Sivas usulü köftenin asıl önemli noktası ise etinde saklı. Eğer hakiki bir Sivas köftesi yapmak istiyorsanız kaburga, sırt ya da kol etinden çekilmiş kıyma kullanmanız gerekiyor. Diğer detayları ise tarifimizde bulabilirsiniz!
Ana malzemesi bulgur olan küçük küçük köftelerin verdiği mutluluk oldukça büyüktür. Üzerine dökeceğiniz sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile şenlenen mirik köfteyi yemeklerinizin yanında yardımcı lezzet olarak sunabilirsiniz.
Sırada hingel tarifi var. İsmi, Sivaslı olmayan birine son derece uzak gelse de, tarifi çok yakınlaştıracak bir nokta var. Hingel için Sivas mantısı demek mümkün! Görünüş itibariyle de mantıyla akraba olan bu tarif, hamurdan hazırlanıyor. Mantıdan farklı olarak ise içinde kıyma değil, patates var. Bizce bu orijinalliğiyle sofralarda yer almayı hak eden bir tarif Hingel.
Et olsun sebze olsun her çeşit yemeğin yanına çok iyi eşlik eden yayla çorbası, Sivas'ta soğanlı yapılır. Yapım aşaması bildiğiniz yayla çorbası ile aynı olan bu tarife son olarak yağda kavrulan soğan ve nane ekleniyor.
Katmer birçok yörede yapılan bir tarif aslında. Özellikle de nefis bir kahvaltının baş tacı olabilecek saygın hamur işlerinden biri. Doğu kültüründe zaten sıkça rastladığımız katmeri bir de Sivas usulü denemenizi öneriyoruz. Çay saatlerinize konuk edebileceğiniz bu katmeri, tüm aile olarak severek tüketeceksiniz! O halde tarifin detaylarına buyurun…
Tavuk suyunda haşlanan hamuru ve üzerine eklenen soslu tavuk eti ile damaklara şenlik bir yemek: kırniş! Sivas yöresine ait lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak istiyorsanız, bu tarif çok hoşunuza gidecek! Yanına Sivas usulü sarma muhteşem gider.
Evet yanlış okumadınız salatalık dolması! Sivas'ın meşhur olduğu kadar aşırı lezzete sahip bir yemeğidir. Yaz aylarında salatalıkla yapılan bu tarif, kışın Sivaslılar'ın yazdan hazırlayıp kışa sakladıkları kuru salatalıkla yapılır.
Sıra geldi ana yemeklere en çok yakışan pilav tarifine! Kendisi tek başına bir öğün de olur, orası ayrı. Sivas’ın önemli ilçelerinden biri olan Divriği yöresine ait olan bu pilav da yok yok. Genelde kırmızı et ile hazırlansa da, tavuk tercih edenler bu kıstası değiştiriyorlar. Et haricinde nohut, soğan, üzüm kurusu ve çeşitli baharatlarla lezzetli bir iç pilavı andırıyor. Bu tarz pilavları sevenler tarife ışınlandı bile!
Kıyma ile yoğrulan bulgur köftelerini Anadolu'nun her yöresinde tatmak mümkün! Sivas'ta da layığıyla yapılan tariflerinden biri sulu köfte. Yöresel lezzetlere karşı ayrı bir ilginiz varsa bu tarifini kaçırmamalısınız.
Biraz da kahvaltılara yakışır bir tarifi paylaşalım. Sivas ketesi, en az katmeri kadar meşhur olan bir lezzet Anadolu’da. Hem görünüşü hem de tadı itibariyle böreği de andırıyor. Böylece tek lokmada çifte lezzete ulaşmayı sağlıyor. Çay yanına ara öğün olabilecek Sivas ketesi tarifi için şöyle buyurun...
İçli köfte Sivas'ta hem kıymalı ve kuşbaşılı hem de patatesli harçla hazırlanır. Sivas içli köftesi bu tarifindeki lezzetini kuşbaşılı harcına borçlu. Nasıl yapıldığının resimli tarifine buradan göz atabilirsiniz.
Sivas çöreği içli veya içsiz yapılabilen yörenin muhteşem hamur işlerinden sadece biri! Mayalı hamuru sayesinde piştikten sonra içinizi ısıtacak kadar yumuşak, lezzeti damağınızı saracak kadar harika...
Reyhan ve kırmızı etin bolca kullanıldığı Sivas mutfağında sarma, etli ve reyhanlı dolma harcıyla sarılır. Bu tarifteki malzeme ölçülerine bakarak Sivas yöresine özgü sarma lezzetini Sivas'a gitmeden kendi evinizde de yakalayabilirsiniz.
Afiyetle yenen Sivas yemekleri sofrasında, pancar turşusu mutlaka ortadaki yerini alır. Bildiğiniz kırmızı pancarın faydalı mı faydalı sapları ile hazırlanan bu turşuya Sivas'ta dal turşusu da denir. Her mevsimde kurulabilecek pancar turşusunun tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Kavrulmuş soğan lezzetine karşı koyamayanlar burada mı? Soğan kavurmasının gözleme iç harcı olarak kullanıldığı Sivas böreği: soğanlama! Bir an önce deneyip lezzetine hayran kalınacak tariflerden biri olarak listedeki yerini alıyor.
Mısır unuyla kek pişirmeyi hiç denemediyseniz ilk denemenizi Sivas usulü gülüt kek ile yapabilirsiniz. Sivas'ta içilen demli çayların yanına eşlik eden bu lezzeti hazırlaması oldukça kolay! Malzeme listesi ve tarif için sizleri böyle alalım.
Sivas yöresinde bilinen adıyla "gilik" ile Sivas yemekleri listemize devam ediyoruz. Farklı iç harçlarla hazırlanan gilik, gözleme gibi hazırlandıktan sonra yağda kızartılarak yapılıyor. Denedikten sonra favori lezzetlerinizden biri olacak gibi görünüyor.
Sıcak sıcak içildiğinde Sivas'ın soğuğuna bile karşı koyabileceğiniz bir çorba: düğürcük! Sivas'ta düğürcük ve patates ile hazırlanır. Tarif için ekstra bir not düşelim: Düğürcüğü yöresel gıda satan marketlerde bulamazsanız aynı tarifi ince bulgurla hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Pancar herlesi Sivas'ta pancar veya pazı ile yapılabilen bir çorba. Pazı ile yapılan haline pazı çorbası denir. Yoğurtlu, yarmalı, şifası tam yerinde olan bu çorbayı soğuk kış günlerinde pişirip aileniz ve sevdiklerinizle afiyetle içebilirsiniz.
Bad, Sivas’ın meşhur lezzetlerinden biri. Bu nedenle sıradaki tarifimizi mercimek badına ayırıyoruz. Asma yapraklarıyla servis edilen bu yemek, Sivas'ın en farklı yöresel tariflerinden biri olabilir. Yapılışında çok zahmet istemeyen bu tarif, canınız her çektiğinde yapılası türden. Misafirlerinize ya da ailenize ikram etmek için uygun değil mi? O halde gelin tarifte buluşalım...
Sıradaki tarifimiz yine bir hamur işi. Sadece görüntüsüyle bile doygunluk hissi vereceğini iddia ediyoruz! Aslında oldukça temel ve basit malzemelerle muhteşem bir tada öncülük ediyor bu tarif. Fakat biraz ustalık isteyen noktaları da yok değil. Sonucunda ise bir daha asla vazgeçemeyeceğiniz bir tadı damakta bırakıyor. Denemek için tarifimize tıklayın!
Sırada, Sivas’tan başka yerde rastlamanızın mümkün olmadığı sıcacık bir tarif var. Peskütan çorbası! Sofranızda yer aldığı takdirde, herkesin sizi soru yağmuruna tutacağı kesin. Başlangıçlara nefis anlamlar yükleyecek olan bu çorba, hazırlanırken de sizi zorlamayacak türden. Ayrıca, görseliyle de gözleri doyurabilir. Sıcak olmasına rağmen midenizi ferahlatacak olan bu çorbayı denemek isteyenler için tarifi burada.
Her ne kadar Sivas’a ait bir yemek olsa da, ülkemizin her köşesinde namı olan, herkesçe bilinen bir yemek sıradaki tarif. Madımak yemeğinden bahsediyoruz. Tercihe göre içerisinde kıyma da ekleyebileceğiniz bu yemek, ıspanak severlerin de canını çektirecek türden. Bir miktar baharat da eklendi mi, değmeyin keyfinize! Sunumunda yoğurt kullanarak ferahlatıcı bir etki yakalarken, görsel olarak da iştah kabartabilirsiniz. Denemek için sabırsızlanıyorsanız, tarife buyurun!
Sivas’a özel tariflerden biri olan Velibah ile devam ediyoruz. Daha anlaşılır olması için kendisine patatesli bazlama demeyi de tercih edebilirsiniz. Hem kahvaltıya hem de çayın yanına en çok yakışacak olan hamur işi olduğunu söyleyebiliriz. Eve gelen misafire, okula giden çocuğun beslenmesine, 5 çayına, en yakın arkadaşla sohbetlere rahatlıkla adanabilir Velibah. Tarif ilginizi çektiyse, tarifin detaylarında tüm püf noktalar saklı!
Hem kıymanın hem de hamur işinin bir araya gelişine bayılanlar buraya! Sivas’a özgü Kömbe tarifi listemize dahil olan bir diğer tarifimiz. Borcamda hazırlanan bu tarif, her diliminde aynı lezzetin katlanmış halini saklıyor. Sadece atıştırmalık olarak değil, doyurucu bir ara sıcak olarak da hazırlanabilecek bir yöresel yemek kendisi. “Aradığımı buldum!” diyenleri, tarifimize alalım...
Son noktayı tatlıyla koyalım, tatlı hatırlanalım dedik. Sivas yöresine ait hurma tatlısıyla karşınızdayız. Bu tatlı, bizim bildiğimiz kalburabastı desek yanlış olmaz. Şekil itibariyle hurmaya benzemesinden alıyor ismini. Yukarıda paylaştığımız yemeklerin üzerine çok iyi gidecek bir şerbetli tatlı tarifi olmasaydı, olmazdı! Menünüzü yöresel bir tatlıyla kapatmak için tüm detaylar tarifimizde sizi bekliyor!
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.