• TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 8-10 Kişilik
  • 30dk Hazırlık, Pişirme yok

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg asma yaprağı ( taze,salamura ya da dondurulmuş)

İç Malzemesi;

  • 3-4 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı  pirinç
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 domates rendesi
  • 1-2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı  kaynamış su
  • Piştikten sonra 2-3 dal kıyılmış  maydanoz

Üstü için  limonatalı sos;

  • 2-3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Deneyen Fotoğrafları
8 Deneyen Fotoğrafı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

Yemek masalarının,günlerin vazgeçilmez  baş tacı zeytinyağlı dolmayı sevmeyen yoktur her halde :)))))   …geçen gün sizlerle yaprak saklama yöntemi paylaşmıştım işte bu  dolaba koyduğum sonra çözdürdüğüm  yapraklarla yapılan zeytinyağlı dolma…..yapmak isterseniz hadi başlayalım….

1-Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakların tuzunun çıkması için ılık suda 3-4 saat bekletip, bol suyla yıkayalım devamında yaprakları süzdürerek kullanabilirsiniz…
2-Taze yaprak kullanıyorsanız ki tam mevsimi ..yaprakları  kaynar suya batırıp, yaprakları sararana kadar haşlayabilir devamında kepçe ile sudan alarak süzgeçte bekletebilirsiniz…

3-Ya da benim gibi yaprakları mevsiminde taze taze alıp dondurdunuzsa onları ( daha önce  anlattığım şekilde haşladığınız, dondurduğunuz yaprakları ) kullanabilirsiniz…

Buzlukta saklanan yapraklar tuzsuz oluyor  o nedenle de tuz dolma da sorun olmuyor…ve inanın bana bu şekilde saklanan yapraklar sarılıp pişirilince  lokum gibi oluyor…. bu yapraktan yapılan dolmalar ocakta da çok çok  kısa bir sürede pişiyor…..biz sarmayı lokum gibi içi,yaprağı yumuşacık löp löp dolma şeklinde  seviyoruz..yerken iç pirinci ağza  katır kutur gelen ,ısırınca yaprağı damarlarından dolayı  uzayan,kopan ,çok çok ince sarılmış iç malzemesine  hiç bir şey konulmamış  dolmaları sevmiyoruz…bu iç malzemesi bol bir dolma…ama son tercih sizin….

Yapılışı

  1. Kullanacağınız kadar yaprağı geceden yada bir kaç saat önceden dolaptan dışarı çıkartın güzelce çözülsünler…
  2. İçi için; Pirinçleri tuzlu ve limonlu sıcak suda 15 dakika kadar bekletelim…devamında pirinçleri bir süzgece alarak akan su altında ova ova yıkayalım….pirinçler şimdi iyice süzülsünler ve  sıralarını beklesinler….
  3. Soğanları yemeklik ( kare kare)doğrayalım…
  4. Tencereye zeytinyağı alalım…. soğanları,dolmalık fıstıkları,kuş üzümlerini yağa ekleyelim ve birlikte kavuralım…şimdi bu aşamada toz şekeri de ekleyelim ki soğanlar kavrulunca hem daha lezzetli hem de cam gibi şeffaf olsunlar…. fıstıkların rengi hafif pembeleşene kadar bu şekilde hepsini kavuralım.
  5. Şimdi  pirinçleri ilave edelim ve tüm malzemeyi 2-3 dakika orta ateşte bu şekilde  karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  6. Pirinçler ve malzemeler birlikte güzelce  kavruldu tarçını, yenibaharı,naneyi  ilave edelim ve karıştıralım.Şimdi 1-2 dakika da bu şekilde kavuralım…ocak ısısına dikkat harlı ateş kullanmayın…
  7. Tam da bu aşamada malzemelerimizin içine 1 adet domates rendesini ekleyelim..hepsini 1 dakika da bu şekilde kavuralım..aşamaları görmek isterseniz resimleri inceleyebilirsiniz…
  8. Daha sonra tenceremize …… (pirinç ölçümüz olan bardakla ) 1,5 su bardağı kaynamış suyu, tuzu karabiberi  de tenceremize  ilave edelim ve kısık ateşte pilavımızı pişirelim.
  9. Hazırladığımız iç harcımız ( pilavımız)  pişti şimdi içine kıyılmış maydanozları ekleyelim pilavımızı güzelce harmanlayalım ve tenceremizi  bir köşeye  bırakalım pilavımız  güzelce soğusun….
  10. Dolma iç harcımız sarılacak şekilde soğudu..iç harcımızı   alalım ve kaşıkla güzelce karıştıralım..hatta ve hatta bu harcı bir gün önceden hazırlayabilir ertesi gün güzelce sarabilirsiniz ..öylede sorun olmaz…pilav normal pilav gibi donmaz çünkü zeytinyağ ile pişirdik…
  11. Saracağımız zaman yaprakların uç saplarını dipten  koparalım. (yırtık çıkanlar yada sararken yırtılanlar olursa onları da  atmayalım pişirirken dolmaların altına ve  üzerine koyacağız)
  12. Yaprakları açalım ve içine 2-3 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım. (çok sıkı ya da çok  bol sarmayalım orta karar olsun…)Dolmalarınızın genişliği de  orta parmağınızın kalınlığında olsun..dolmalar  ne çok ince, ne çok kalın olmasın….
  13. Tencerenin dibine yaprakları dizelim.
  14. Üzerine sardığımız dolmaları güzelce sıralayalım.Dolmaların üstünü birazcık, azıcık  tuzlayalım….
  15. Dolmaların pişirme suyunu limonata gibi hazırlayacağız… dolmaların üzeri için  şimdi 2-3 su bardağı su,şeker,sıkılmış limon ve 2 kaşık zeytinyağ ile bir limonata hazırlayalım  ve bu limonatayı dolmaların üstüne yavaş yavaş dökelim…kalan yaprak var ise onları da dolmanın üstünü kapatmak için kullanabilirsiniz….
  16. Sarmaların üzerini küçük bir servis tabağını  ters çevirerek kapatalım….kısaca tabak yardımı ile dolmaları tencereye hapsedelim pişerken açılmasınlar…..
  17. Yemeğe ekleyeceğiniz su çok çok olmamalı yemek cıbıl cıbıl su içinde pişmemeli…su miktarı dolmalar ile aynı seviyede olmalı..resimlerden görebilirsiniz…Su dolmaların üstüne kapanan tabağın altında kalmalı..bu su miktarı buzluktan çıkmış çabuk pişen yaprak için geçerli su miktarıdır..ben diğer salamura yaprak pişirmediğim için onlara eklenen su miktarını bilmiyorum..siz su miktarını yaprak şeklinize göre kendiniz belirleyiniz…tuz da öyle :)))))
  18. Yemeğe koyduğumuz su kaynamaya başlayınca tenceremizi en küçük ocağa alalım  ocağın altını da  iyice  kısalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar dolmaları yavaş yavaş pişirelim.Suyunu kontrol etmek isterseniz tencerenin üst kapağını  açarak ,servis tabağına da elinizle bastırarak tencereyi sağa sola  eğebilir yemeğin suyunu kontrol edebilirsiniz…aman sakın dolmaları yakmayın dibini tutturmayın :))))
  19. Sarmalar pişti bırakın bu şekilde tencerede  iyice ama iyice soğusunlar..dolmalar tencerede iyice soğudu  tencerenin kapağını açalım.Ve servis yapacağımız genişçe yayvanca ağzı kapaklı  bir kaba dolmaları  güzelce sıralıca dizelim….
  20. Dizdiğimiz sarmaların   üzerine yine hafiften tuz,limon suyu ve (çok az) zeytinyağ  gezdirelim.Ağzını kapatarak buzdolabına kaldıralım… en güzeli dolmaları 1 gün bekletmek  ama sizin  zamanınız yok ise bir kaç saat de bekletebilirsiniz…unutmayın !zeytinyağlılar +zeytinyağlı dolmalar bekledikçe dinlendikçe lezzetlenir kendine gelir..en güzel zeytinyağlı bir gün dinlenmiş zeytinyağlıdır..bence bu tüm zeytinyağlılar için geçerlidir….
  21. Güzelce dinlenmiş soğumuş Zeytinyağlı Yaprak Sarmalarınızı limon dilimleri ile süsleyip,soğuk olarak  servis yapabilirsiniz.

Afiyetler olsun…

Not : Normalde zeytinyağlı dolmaların iç harcına   domates eklenmez ama ben lezzet vermesi açısından  1 tane koyuyorum bunun dolmaya + bir lezzet kattığını düşünüyorum istemeyen koymayabilir…

Ayrıca size tarifini verdiğim dolma içini zeytinyağlı lahana dolmalarınız da da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..bu benim tüm zeytinyağlı dolmalarda yaptığım  dolma içidir…

Zeytinyağlı yaprak sarma içi bol ama ince, uzun 2-3  ısırımlık olacak şekilde sarılır,

Etli yaprak sarma küçük,kısa  içi bol bol, dolu dolu olacak  şekilde sarılır ..etli yaprak dolma kısaca  1 lokmalık , ağza  löp löp atılacak şekilde sarılır…

Hoşça kalın

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma 24.06.2016 18:42 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 18.07.2018 14:48 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
Öne Çıkan Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Bu tarif gerçekten 10 numara ne zaman zeytinyağlı yapsam bu tarifle yapıyorum içine tarçın kuş üzümü ve fıstık koymuyorum ben yine de harika oluyor

  • Profil fotoğrafı

    Tarifinizle sarma sardım bugün muhteşem ötesi oldu çok sağolun ben üzümlü fıstıklımfilan sevmediğim için içini onlar olmadan hazırladım ama tam istediğim gibi oldu teşekkür ederim ayrıntılı tarifiniz için de

  • Profil fotoğrafı

    tarifi denedim, uzun zamandir canim zeytinyagli sarma cekiyordu ama hayalimdeki tatta olmasini istiyordum. Ve bu tam hayalimdeki gibi oldu,mukemmel tarif icin teşekkürler..

Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tek Tava Mantı Makarna Tarifi

Tek Tava Mantı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tavuk Tantuni Tarifi

Tavuk Tantuni

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çilekli Baton Pasta Tarifi

Çilekli Baton Pasta

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Erişteli Pancar Salatası Tarifi

Erişteli Pancar Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yoğurt Pastası Tarifi

Yoğurt Pastası

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası Tarifi
Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası

Yaprak Sarması Pişirmenin Püf Noktaları Yaprak sarmanın girdiği eve neşe getirmediği yoktur. Anne eli değmiş…

Etli, Zeytinyağlı Karışık Sarma Çeşitleri Tarifi
Etli, Zeytinyağlı Karışık Sarma Çeşitleri

En güzelini annelerimizin yaptığına emin olduğumuz, kendisini sofrada görmek için bayramları, özel günleri iple çektiğimiz…

Pancar Yaprağının Az Bilinen 13 Faydası Tarifi
Pancar Yaprağının Az Bilinen 13 Faydası

Doğadan Sofraya Pancar Yaprağı Yemekleri & Faydaları Pancarın faydaları sıklıkla dile getirilirken pancarın üst kısmındaki…

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir? Tarifi
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Mitolojiden Esinlendik: Defne Yaprağı ve Kullanım Alanları Ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak bilinen defne yaprağı yemeklere…

Sarmanın Yanına Ne Gider? 10 Enfes Tarif Tarifi
Sarmanın Yanına Ne Gider? 10 Enfes Tarif

Yaprak Sarmayla Çok Yakışacak 10 Harika Tarif! Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında önemli bir yere…

İncir Yaprağının Bilmediğiniz 10 Faydası Tarifi
İncir Yaprağının Bilmediğiniz 10 Faydası

İncir Yaprağının İlaç Niteliğindeki Faydaları ve Kullanımı Doğada bulunan pek çok sebze ve meyve, yapraklarıyla…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Tarifler Geri
Videolar Geri