• TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 8-10 Kişilik
  • 30dk Hazırlık, Pişirme yok

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg asma yaprağı ( taze,salamura ya da dondurulmuş)

İç Malzemesi;

  • 3-4 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı  pirinç
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 domates rendesi
  • 1-2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı  kaynamış su
  • Piştikten sonra 2-3 dal kıyılmış  maydanoz

Üstü için  limonatalı sos;

  • 2-3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Deneyen Fotoğrafları
8 Deneyen Fotoğrafı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

Yemek masalarının,günlerin vazgeçilmez  baş tacı zeytinyağlı dolmayı sevmeyen yoktur her halde :)))))   …geçen gün sizlerle yaprak saklama yöntemi paylaşmıştım işte bu  dolaba koyduğum sonra çözdürdüğüm  yapraklarla yapılan zeytinyağlı dolma…..yapmak isterseniz hadi başlayalım….

1-Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakların tuzunun çıkması için ılık suda 3-4 saat bekletip, bol suyla yıkayalım devamında yaprakları süzdürerek kullanabilirsiniz…
2-Taze yaprak kullanıyorsanız ki tam mevsimi ..yaprakları  kaynar suya batırıp, yaprakları sararana kadar haşlayabilir devamında kepçe ile sudan alarak süzgeçte bekletebilirsiniz…

3-Ya da benim gibi yaprakları mevsiminde taze taze alıp dondurdunuzsa onları ( daha önce  anlattığım şekilde haşladığınız, dondurduğunuz yaprakları ) kullanabilirsiniz…

Buzlukta saklanan yapraklar tuzsuz oluyor  o nedenle de tuz dolma da sorun olmuyor…ve inanın bana bu şekilde saklanan yapraklar sarılıp pişirilince  lokum gibi oluyor…. bu yapraktan yapılan dolmalar ocakta da çok çok  kısa bir sürede pişiyor…..biz sarmayı lokum gibi içi,yaprağı yumuşacık löp löp dolma şeklinde  seviyoruz..yerken iç pirinci ağza  katır kutur gelen ,ısırınca yaprağı damarlarından dolayı  uzayan,kopan ,çok çok ince sarılmış iç malzemesine  hiç bir şey konulmamış  dolmaları sevmiyoruz…bu iç malzemesi bol bir dolma…ama son tercih sizin….

Yapılışı

  1. Kullanacağınız kadar yaprağı geceden yada bir kaç saat önceden dolaptan dışarı çıkartın güzelce çözülsünler…
  2. İçi için; Pirinçleri tuzlu ve limonlu sıcak suda 15 dakika kadar bekletelim…devamında pirinçleri bir süzgece alarak akan su altında ova ova yıkayalım….pirinçler şimdi iyice süzülsünler ve  sıralarını beklesinler….
  3. Soğanları yemeklik ( kare kare)doğrayalım…
  4. Tencereye zeytinyağı alalım…. soğanları,dolmalık fıstıkları,kuş üzümlerini yağa ekleyelim ve birlikte kavuralım…şimdi bu aşamada toz şekeri de ekleyelim ki soğanlar kavrulunca hem daha lezzetli hem de cam gibi şeffaf olsunlar…. fıstıkların rengi hafif pembeleşene kadar bu şekilde hepsini kavuralım.
  5. Şimdi  pirinçleri ilave edelim ve tüm malzemeyi 2-3 dakika orta ateşte bu şekilde  karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  6. Pirinçler ve malzemeler birlikte güzelce  kavruldu tarçını, yenibaharı,naneyi  ilave edelim ve karıştıralım.Şimdi 1-2 dakika da bu şekilde kavuralım…ocak ısısına dikkat harlı ateş kullanmayın…
  7. Tam da bu aşamada malzemelerimizin içine 1 adet domates rendesini ekleyelim..hepsini 1 dakika da bu şekilde kavuralım..aşamaları görmek isterseniz resimleri inceleyebilirsiniz…
  8. Daha sonra tenceremize …… (pirinç ölçümüz olan bardakla ) 1,5 su bardağı kaynamış suyu, tuzu karabiberi  de tenceremize  ilave edelim ve kısık ateşte pilavımızı pişirelim.
  9. Hazırladığımız iç harcımız ( pilavımız)  pişti şimdi içine kıyılmış maydanozları ekleyelim pilavımızı güzelce harmanlayalım ve tenceremizi  bir köşeye  bırakalım pilavımız  güzelce soğusun….
  10. Dolma iç harcımız sarılacak şekilde soğudu..iç harcımızı   alalım ve kaşıkla güzelce karıştıralım..hatta ve hatta bu harcı bir gün önceden hazırlayabilir ertesi gün güzelce sarabilirsiniz ..öylede sorun olmaz…pilav normal pilav gibi donmaz çünkü zeytinyağ ile pişirdik…
  11. Saracağımız zaman yaprakların uç saplarını dipten  koparalım. (yırtık çıkanlar yada sararken yırtılanlar olursa onları da  atmayalım pişirirken dolmaların altına ve  üzerine koyacağız)
  12. Yaprakları açalım ve içine 2-3 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım. (çok sıkı ya da çok  bol sarmayalım orta karar olsun…)Dolmalarınızın genişliği de  orta parmağınızın kalınlığında olsun..dolmalar  ne çok ince, ne çok kalın olmasın….
  13. Tencerenin dibine yaprakları dizelim.
  14. Üzerine sardığımız dolmaları güzelce sıralayalım.Dolmaların üstünü birazcık, azıcık  tuzlayalım….
  15. Dolmaların pişirme suyunu limonata gibi hazırlayacağız… dolmaların üzeri için  şimdi 2-3 su bardağı su,şeker,sıkılmış limon ve 2 kaşık zeytinyağ ile bir limonata hazırlayalım  ve bu limonatayı dolmaların üstüne yavaş yavaş dökelim…kalan yaprak var ise onları da dolmanın üstünü kapatmak için kullanabilirsiniz….
  16. Sarmaların üzerini küçük bir servis tabağını  ters çevirerek kapatalım….kısaca tabak yardımı ile dolmaları tencereye hapsedelim pişerken açılmasınlar…..
  17. Yemeğe ekleyeceğiniz su çok çok olmamalı yemek cıbıl cıbıl su içinde pişmemeli…su miktarı dolmalar ile aynı seviyede olmalı..resimlerden görebilirsiniz…Su dolmaların üstüne kapanan tabağın altında kalmalı..bu su miktarı buzluktan çıkmış çabuk pişen yaprak için geçerli su miktarıdır..ben diğer salamura yaprak pişirmediğim için onlara eklenen su miktarını bilmiyorum..siz su miktarını yaprak şeklinize göre kendiniz belirleyiniz…tuz da öyle :)))))
  18. Yemeğe koyduğumuz su kaynamaya başlayınca tenceremizi en küçük ocağa alalım  ocağın altını da  iyice  kısalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar dolmaları yavaş yavaş pişirelim.Suyunu kontrol etmek isterseniz tencerenin üst kapağını  açarak ,servis tabağına da elinizle bastırarak tencereyi sağa sola  eğebilir yemeğin suyunu kontrol edebilirsiniz…aman sakın dolmaları yakmayın dibini tutturmayın :))))
  19. Sarmalar pişti bırakın bu şekilde tencerede  iyice ama iyice soğusunlar..dolmalar tencerede iyice soğudu  tencerenin kapağını açalım.Ve servis yapacağımız genişçe yayvanca ağzı kapaklı  bir kaba dolmaları  güzelce sıralıca dizelim….
  20. Dizdiğimiz sarmaların   üzerine yine hafiften tuz,limon suyu ve (çok az) zeytinyağ  gezdirelim.Ağzını kapatarak buzdolabına kaldıralım… en güzeli dolmaları 1 gün bekletmek  ama sizin  zamanınız yok ise bir kaç saat de bekletebilirsiniz…unutmayın !zeytinyağlılar +zeytinyağlı dolmalar bekledikçe dinlendikçe lezzetlenir kendine gelir..en güzel zeytinyağlı bir gün dinlenmiş zeytinyağlıdır..bence bu tüm zeytinyağlılar için geçerlidir….
  21. Güzelce dinlenmiş soğumuş Zeytinyağlı Yaprak Sarmalarınızı limon dilimleri ile süsleyip,soğuk olarak  servis yapabilirsiniz.

Afiyetler olsun…

Not : Normalde zeytinyağlı dolmaların iç harcına   domates eklenmez ama ben lezzet vermesi açısından  1 tane koyuyorum bunun dolmaya + bir lezzet kattığını düşünüyorum istemeyen koymayabilir…

Ayrıca size tarifini verdiğim dolma içini zeytinyağlı lahana dolmalarınız da da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..bu benim tüm zeytinyağlı dolmalarda yaptığım  dolma içidir…

Zeytinyağlı yaprak sarma içi bol ama ince, uzun 2-3  ısırımlık olacak şekilde sarılır,

Etli yaprak sarma küçük,kısa  içi bol bol, dolu dolu olacak  şekilde sarılır ..etli yaprak dolma kısaca  1 lokmalık , ağza  löp löp atılacak şekilde sarılır…

Hoşça kalın

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma 24.06.2016 18:42 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 18.07.2018 14:48 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Öne Çıkan Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Bu tarif gerçekten 10 numara ne zaman zeytinyağlı yapsam bu tarifle yapıyorum içine tarçın kuş üzümü ve fıstık koymuyorum ben yine de harika oluyor

  • Profil fotoğrafı

    Tarifinizle sarma sardım bugün muhteşem ötesi oldu çok sağolun ben üzümlü fıstıklımfilan sevmediğim için içini onlar olmadan hazırladım ama tam istediğim gibi oldu teşekkür ederim ayrıntılı tarifiniz için de

  • Profil fotoğrafı

    tarifi denedim, uzun zamandir canim zeytinyagli sarma cekiyordu ama hayalimdeki tatta olmasini istiyordum. Ve bu tam hayalimdeki gibi oldu,mukemmel tarif icin teşekkürler..

Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çıtır İrmikli Kadayıf Tatlısı Tarifi

Çıtır İrmikli Kadayıf Tatlısı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Terbiyeli Sebzeli Gerdan Haşlama Tarifi

Terbiyeli Sebzeli Gerdan Haşlama

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Dereotlu Soslu Patates Tarifi

Dereotlu Soslu Patates

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Meyve Soslu İrmik Tatlısı Tarifi

Meyve Soslu İrmik Tatlısı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Şişte Sebzeli Köfte Tarifi

Şişte Sebzeli Köfte

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi

General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı)

2-4 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası Tarifi
Kusursuz Yaprak Sarmasının 8 Püf Noktası

Yaprak Sarması Pişirmenin Püf Noktaları Yaprak sarmanın girdiği eve neşe getirmediği yoktur. Anne eli değmiş…

Etli, Zeytinyağlı Karışık Sarma Çeşitleri Tarifi
Etli, Zeytinyağlı Karışık Sarma Çeşitleri

En güzelini annelerimizin yaptığına emin olduğumuz, kendisini sofrada görmek için bayramları, özel günleri iple çektiğimiz…

Pancar Yaprağının Az Bilinen 13 Faydası Tarifi
Pancar Yaprağının Az Bilinen 13 Faydası

Doğadan Sofraya Pancar Yaprağı Yemekleri & Faydaları Pancarın faydaları sıklıkla dile getirilirken pancarın üst kısmındaki…

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir? Tarifi
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Mitolojiden Esinlendik: Defne Yaprağı ve Kullanım Alanları Ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak bilinen defne yaprağı yemeklere…

Sarmanın Yanına Ne Gider? 10 Enfes Tarif Tarifi
Sarmanın Yanına Ne Gider? 10 Enfes Tarif

Yaprak Sarmayla Çok Yakışacak 10 Harika Tarif! Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında önemli bir yere…

Avokado Yaprağının Bilmediğiniz 15 Faydası Tarifi
Avokado Yaprağının Bilmediğiniz 15 Faydası

Avokado Yaprağı Bakın Nelere İyi Geliyor! Ülkemizde uzun yıllardır yetişmesine rağmen daha yeni yeni insanların…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı? Tarifi
Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Kolonya, Parfüm, Deodorant Kullanımı Ramazan ayı geldiğinde akıllara pek çok soru da beraberinde gelir.…

Kefaret Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Kaç Gün? Tarifi
Kefaret Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Kaç Gün?

Orucu Kasten Bozmanın Hükmü Nedir? Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle…

Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe Tarifi
Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Ramazan Duası: Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı Tüm bir yılın en bereketli dönemi olarak nitelendirilen ramazan…

Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2024 Tarifi
Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2024

Fıtır Sadakası Ramazan Fitresi Ne Kadar? Ramazanı bereketlendiren unsurlar arasında ramazan fitresi bir diğer adıyla…

En Güzel Ramazan Manileri: Kısa, Komik Seçmeler Tarifi
En Güzel Ramazan Manileri: Kısa, Komik Seçmeler

Ramazan İçin En Özel Maniler Listesi Ramazan gecelerinin en heyecanlı anıdır sahur ve iftar vakti.…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Adetliyken (Regl) Oruç Tutulur Mu? Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir? Tarifi
Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Ramazanda Hayırlı Oruç Duaları Nasıl Yapılır? İftar ezanına dakikalar kala, sofra başında edilen oruç açma…

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri Tarifi
İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri

İftar Sofrası Hazırlama: Ramazanın Tatlı Telaşı 11 ayın sultanı geldiğinde en büyük heyecan mutfakta hissedilir.…

Oruçluyken Ruj Sürmek Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Ruj Sürmek Orucu Bozar Mı?

Oruç Tutarken Ruj Sürülür Mü? Ruj sürmek, kişisel bakımda yer verilen bir rutindir. Birçok kişi…

Kandil Mesajları: Yeni ve Resimli Kandil Sözleri Tarifi
Kandil Mesajları: Yeni ve Resimli Kandil Sözleri

En Güzel Kandil Mesajları ve Sözleri Kandil mesajları, kalpleri ısıtan, dualarla yoğrulmuş ve samimi duygularla…

Tarifler Geri
Videolar Geri