Bizim yeme kültürümüzün en büyük özelliklerinden biri, çok fazla çeşidin sofralarda yer almasıdır. Öncelikle göz dolduran, sonra da mideyi hedef alan sofralarımızda neredeyse yok yoktur. Başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemekler derken bu çeşitliliği sağlayan en güçlü kozumuz ise mezelerimizdir.
Bu yazımızda meze konusunu derinlemesine inceleyelim dedik ve yöresel mutfaklardan Hatay’ı seçtik. Hatay yöresine ait meze tarifleri ile sofraları zenginleştirmek isteyenlere önerilerde bulunduk. Meze tutkunlarına ilaç gibi gelecek tam 14 farklı meze çeşitleri ile sizleri tanıştıracağız!
Yemeklerin yanında hem iştahımızı kabartan hem de ana yemeklerin hakkını en iyi veren mezeler, sofralarımızdan eksik olmasın! Yedikçe yedirten, sofradaki sohbetin uzunluğuna eşlik eden Hatay mezeleri ile yöresel tattan vazgeçmeyeceğiniz sofralar için doğru yerdesiniz.
Artık tariflerimizi daha yakından inceleme aşamasına geçebiliriz. İşte Hatay mezeleri tarifi için derlediklerimiz…
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Yapılış aşamasında neredeyse hiçbir zahmet gerektirmeyen bir meze: çökelek salatası. Çökelek peynirinin tüm lezzeti sağladığı bu tarif, günün her öğününe yakışacak cinsten. Eğer peynirle, mevsim yeşilliklerini birbirine çok yakıştıranlardansanız bu mezeyi mutlaka denemelisiniz. Tarifini özellikle Hatay'ın sürk çökeleği ile hazırlamanız tavsiye edilir. Tüm malzemeler için tarifimize uğrayın!
Yemek kadar doyurucu bir Hatay mezesi: ıspanaklı borani! Yoğurt ve ıspanağın lezzet ortaklığı ile hazırlanmış bu tarif Hatay sofralarını süsleyen lezzetlerden biri olarak listenin ikinci sırasını alıyor. Yapım aşamalarına resimli olarak buradan ulaşabilir, dilerseniz videolu tarifine göz atabilirsiniz.
Patlıcanlar, biberler, soğanlar, salçalar… Lezzetine epey aşina olacağınız bir meze olan abagannuşun tadından hiç şüphemiz yok. Ana yemeklerin yanına leziz bir alternatif olarak sunulan bu meze, aslında birçoğumuzun benzerlerini hazırlayıp, sunduklarından. Hatay usulüne en uygun hali nasıl yapılır merak ediyorsanız, tarife tıklayın!
Patlıcanı salça yerine, yoğurtla kavuşturuyoruz bu sefer. Yine Hatay’ın en leziz mezelerinden biri olan mütebbel ile karşınızdayız. Patlıcan severlerin denemek için can atacağı ya da ferahlatıcı mezeleri daha çok tercih edenlerin beğeneceği bu meze tarifi, çok da pratik. Detaylar için tarifimize uğramayı unutmayın!
Minik minik nohutlarla ne denli büyük lezzetlerin ortaya çıkabileceğinin kanıtıdır humus. Sadece Hatay’da değil, ülkenin her bir yanında popüler bir mezedir kendisi. Çoğu kişi tarafından bilinse de, tarifini yapmak çok da yaygın değildir. Ama artık humus yapımı bir tık uzağınızda olacak. İşte tam burada!
Şimdi takdim edeceğimiz Hatay mezesi, hepimizin altın günleri sayesinde yakından tanıdığımız bir lezzet! Kısır, Hatay mutfağında yer alan köklü tariflerden bir diğeri. Bol salçalı ve daha yoğun tada sahip haliyle bu tarifi bir de Hatay usulü deneyin!
Yapımı bu kadar pratik olup, damakta bıraktığı lezzeti bir o kadar başarılı olan mezeye az rastlanır doğrusu. Hatay’ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri. Püf noktaları için tarifimize buyurun...
Hem hafif hem de değişik bir salata tarifi arayanlar, Hatay mezelerinden olan yeşil zeytin salatası ile mutlaka tanışmalılar. Biberli yeşil zeytinin egemen olduğu bu tarifte; narın, dereotunun, mısırın, nar ekşisinin ve daha birçok malzemenin şenliği gizli. Diğer detaylar tarifimizde sizi bekliyor!
Tahinli veya zeytinyağlı tarifleri ile fava Akdeniz mutfağının lezzetli mezelerinden! Dolayısıyla Hatay'da da en nefis tarifleri ile sofralara gelir. Kuru bakla ile hazırlanan bu tarif için fazla malzeme gerekmemekle birlikte harika bir lezzeti oluyor. Tarifine buradan bakabilirsiniz.
Çiğ köfteye rakip olacak lezzeti ile patatesli köfte de Hatay'ın lezzetli tariflerinden biri! Öğle yemeği olarak tüketilebilir veya sofralara meze olarak sunulabilir. Her iki türlü sunum şekline de çok yakışan bu lezzeti kaçırmayın.
Hatay usulü tuzlu yoğurt kavurması mezesi olarak adlandırılan bu tarifte, salça, tuzlu yoğurt, soğan ve çeşitli baharatlarla birleşen bir mezeye tanıklık ediyoruz. Meze konusunda farklı bir arayışa girenler bu yöresel lezzeti değerlendirebilirler. Püf noktaları, tarifimizde saklı!
Hatay usulü öcceyi mücverden ayıran bir detaya yer vererek bu leziz tarifi tanıtmaya başlayalım. Öcce, mücver gibi kabak, patates veya başka bir sebze içermiyor. Yeşillik çeşitleri, sarımsak ve yumurta öcce yapımında başrolde! Mücver seven herkesin bu tarifi mutlaka denemesi gerekir.
Sıradaki meze tarifi, aslında Antep ve Kilis mutfağında da sıkça gördüğümüz bir lezzet. Muhammara, salçalı ve sarımsaklı tatları sevenler için biçilmiş kaftan. Ezilmiş cevizle birlikte lezzeti zenginleşen bu meze, özellikle kahvaltı sofralarının aranan yüzü olabilir. Hazırladıktan sonra birkaç saat bekletip servis ederseniz lezzeti ikiye katlanıyor, bizden söylemesi!
Patlıcanlı alternatif arayanlara bir öneri daha sunuyoruz. Hataylıların, musluka adını verdiği bu meze patlıcan, yeşil biber ve sumağın liderliğinde lezzetleniyor. Hem malzeme açısından hem de yapılış açısından kolaylık sağlayan bir tarif desek yanlış olmaz. Tüm detaylar için tarifimize göz atmayı unutmayın!
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman
buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.