Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Neden Olur? Belirtileri

Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Neden Olur? Belirtileri Tarifi

Kabızlığa Anında Çözüm!

Kabızlık her insanın yaşayabildiği bir problem olsa da kronik hale geldiğinde günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebilir. Eğer eskisi kadar sık tuvalete çıkamıyor ve tuvaletinizi yaparken zorlanıyorsanız kabızlık sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz; bu aşamada anında tuvalete çıkmak için yiyecekler arıyor olabilirsiniz. Doktor kontrolünden sonra evde kabızlığa iyi gelen yöntemleri deneyebilir; günlük beslenme rutininizi bağırsakların işleyişini kolaylaştıracak şekilde yeniden düzenleyebilirsiniz.

Peki, kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir, kabızlık nasıl geçer? İşte yanıtlar!

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

  • Su
  • Kayısı
  • Erik
  • Elma
  • Armut
  • İncir
  • Turunçgiller
  • Zeytinyağı
  • Enginar
  • Ispanak
  • Pırasa
  • Brokoli
  • Bezelye
  • Kefir
  • Yoğurt
  • Lahana Turşusu
  • Yağlı Tohumlar (Chia tohumu, keten tohumu)
  • Rezene çayı
  • Yeşil çay
  • Sinameki
Kabızlığa Çözüm Neden Kabızlığa İyi Gelir?
Lifli Gıdalar Lif, sindirim sistemi sağlığını destekler ve dışkının hacmini artırarak bağırsak hareketlerini uyarır.
Su Yeterli su içmek, dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Meyve ve Sebzeler Meyve ve sebzeler lif ve su bakımından zengindir, sindirim sistemi sağlığını desteklerler.
Kepekli Tahıllar Kepekli tahıllar, lif açısından zengin olduğu için dışkının geçişini kolaylaştırır.
Probiyotik Gıdalar Probiyotikler, bağırsaklardaki sağlıklı bakteri popülasyonlarını destekleyerek sindirim sistemini düzenler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Su

Oda sıcaklığında temiz su içmek ve su tüketimini artırmak kabızlık etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak en etkili çözümdür. İçe suyunun içine birkaç damla limon sıkabilir veya 1-2 dilim limon bekleterek alkali düzeyini dengeleyebilirsiniz. Sıvı oranı yüksek besinler kabızlık şikayetlerini azaltmada etkilidir.

İlginizi çekebilir: Düzenli Su İçmenin Şaşırtıcı Faydaları

Kayısı

Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle taze veya kuru kayısı kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlayabilir.

Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz birkaç adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. İster kuru kayısı ister kayısı suyu tüketin unutmamanız gereken şey bir şey var! Fazla kayısı tüketimi ishale sebep olabileceği için günde 1 sefer tüketmeniz yerinde olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kayısı Faydaları Nelerdir?

Erik

Erik deyince ağzınız sulandı biliyoruz! Mayhoş bir tada sahip olmasının yanında eriğin bağırsakları çalıştırmak gibi güçlü bir özelliği vardır. Lif içeriği ile bağırsaklarda sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık etkilerini hafifletebilir. Mevsimine göre yeşil ya da kırmızı erik tüketebilir bununla birlikte erik kurusunu veya doğal erik suyunu da tercih edilebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Eriğin Faydaları Nelerdir?

Elma

Elma, lif bakımından zengin bir meyve olduğu için sindirim sistemini düzenlemeye ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, içerdiği pektin adlı çözünür lif türü dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunabilir.

İlginizi çekebilir: Elmanın Faydaları: Elma Yemek Neye İyi Gelir?

Armut

Armut, kabızlıkla mücadelede doğal bir destek sağlayabilen bir meyvedir. Lif açısından zengin olması ve özellikle çözünür lif içermesi sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Armut tüketmek kabızlık etkilerini hafifletebilir. Taze olarak tüketebilir, doğal meyve suyunu içebilirsiniz.

Özellikle armut kabuğu lif oranının yüksek olması nedeniyle kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Bunun için de armut kabuğuyla birlikte yenebilir. Kabız olduğunuz günlerde armut yemek sindirim sisteminizi dengede tutabilir ve bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Armut Faydaları Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydaları

İncir

İncir, kabızlıkla mücadelede etkili olabilen bir meyvedir; çünkü doğal olarak yüksek lif içeriğine sahiptir. İncir lif bakımından zengin bir meyvedir ve içerdiği çözünür ve çözünmeyen lifler sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Çözünmeyen lifler, bağırsaklarda su emilimini artırır; çözünür lifler ise suyla birleşerek jel benzeri bir madde oluşturur. Dolayısıyla çözünür ve çözünmez lifler bağırsak işleyişini hızlandırabilir ve dışkılamayı kolaylaştırabilir.

İlginizi çekebilir: İncirin Faydaları: İncir Yemek Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Turunçgiller

Turunçgiller C vitamini bakımından da zengindirler. C vitamini, antioksidan özelliklere sahiptir ve bağırsak sağlığını destekleyebilir. Portakal, mandalina, greyfurt, limon tüketimini mevsiminde taze olarak sağlayabilir, yemek, salata, tatlı ve çorbalarda da sos olarak bolca kullanabilirsiniz. Meyve suyu tüketimi de faydalı olacaktır; lakin taze sıkılmış olmasına özen gösteriniz.

İlginizi çekebilir: Turunçgiller Nelerdir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Çeşitleri

Zeytinyağı

Zeytinyağı, içeriğindeki bileşenleri ve yağ olması özelliği ile bağırsakların sağlıklı çalışmasını, dışkılamayı kolaylaştırabilir. Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Kalitesine güvendiğiniz saf zeytinyağını salatalarınıza, çorbalarınıza veya yemeklerinize ilave edebilir; 1 çorba kaşığı veya 1-2 tatlı kaşığı kadarını öğünlerle birlikte tüketebilirsiniz. Ancak bu etkiler herkesin üzerinde aynı etkiyi vermeyebilir; bu gibi durumların öncesinde doktorunuza danışınız.

İlginizi çekebilir: Zeytinyağı İçmenin Kanıtlanmış 10 Faydası

Enginar

İçerdiği lifler, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve dışkının yumuşamasına yardımcı olabilir. Ayrıca, enginarın sindirim sürecini iyileştirmeye yardımcı olan diğer besin maddeleri de bulunmaktadır. Enginar, bir lif türü olan inülin içerir. İnülin, bağırsaklarda yararlı bakterilerin büyümesini teşvik.

İlginizi çekebilir: Enginarın Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Soyulur?

Ispanak

Ispanak sağlıklı bir besindir; lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli olan bu besin öğeleri açısından zengin bir diyet, kabızlık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Taze haliyle salatalarda, pişirilerek yemek veya çorbalarda tüketilebilir.

İlginizi çekebilir: Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği

Pırasa

Yüksek lif barındırması nedeniyle kabızlık sorununun çözümünde önemli rol oynar. Pırasayı zeytinyağı ile pişirip akşam yemeği olarak tüketebilirsiniz. Çiğ olarak tüketmek biraz zor olacağı için haşlayıp, üzerine limon sıkarak yemesini kolaylaştırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pırasalı Tarifler Eşliğinde Pırasa Faydaları ve Kalori Değeri

Brokoli

Brokoli lif içeriği yüksek bir sebzedir; sindirim sağlığını destekleyen diğer besin maddeleri de içerir. Örneğin, C vitamini ve magnezyum içeriği sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler. Kabızlık yaşadığınız günlerde brokoliyi salatalarda, çorbalarda veya haşlanmış haliyle sade olarak tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Bezelye

Bezelye, lif açısından zengin bir baklagil olduğu için sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir ve kabızlıkla mücadeleye yardımcı olabilir. Ayrıca, bezelye içerdiği çözünür lif türü olan pektin sayesinde bağırsaklarda su emilimini artırabilir ve dışkının hacmini artırarak bağırsak hareketlerini uyarabilir. Tazesini yemeklerde, çorba ve salatalarda zeytinyağlı veya etli olarak afiyetle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bezelyenin Sizi Hayrete Düşürecek 8 Faydası

Kefir

Kefir, probiyotik bakteriler açısından zengin bir fermente süt ürünüdür. Probiyotikler sindirim sistemi sağlığını destekleyen “iyi” bakterilerdir ve bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olabilirler. Kefirin içeriğinde bulunan bu probiyotikler, bağırsaklardaki sindirim süreçlerini düzenler ve bağırsak hareketliliğini artırabilirler.

İlginizi çekebilir: Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Yoğurt

Kabızlık durumunu gidermek isteyenlere evde kolayca hazırlanan bir önerimiz var. Limonlu yoğurt! Bir kase yoğurt içine birkaç damla limon sıkın ve bu yoğurdu kabızlık durumunda tüketin. Bağırsakların rahatlamasına yardımcı olacak limonlu yoğurt, probiyotik özelliği sayesinde sizi bu zor durumdan kurtarabilir. Limon antioksidan, yoğurt da probiyotik olduğu için bağırsakları çalıştırabilir.

İlginizi çekebilir: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları

Lahana Turşusu

Turşular ve diğer fermente gıdalar bağırsak işleyişini düzenleyebilir. Lahana turşusu, fermente bir gıda olduğu için probiyotik bakteriler açısından zengindir. Probiyotikler sindirim sistemi sağlığını destekler, bağırsaklardaki su emilimini artırır ve bağırsak işleyişini düzenler.

Yağlı Tohumlar (Chia tohumu, keten tohumu)

Yağlı tohumlar, özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengindirler. Bu sağlıklı yağlar, bağırsakların düzenli çalışmasını destekleyebilir ve bağırsak hareketlerini artırabilir. Yağlı tohumlar genellikle doymamış yağlar açısından zengindirler. Bu tür yağlar sindirim sistemine daha kolay sindirilir ve bağırsaklardan daha hızlı geçerler, bu da kabızlık semptomlarını azaltabilir.

İlginizi çekebilir: Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Yeşil Çay

Yeşil çay, polifenoller gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar bağırsak sağlığını destekleyebilir ve inflamasyonu azaltabilir. Yeşil çay tüketmek, vücudu hidrate etmeye yardımcı olabilir. İyi bir hidrasyon, dışkılamayı kolaylaştırabilir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Sinameki Çayı

Sinameki çayı genellikle kabızlığı hafifletmek için kullanılır. Sinameki bitkisinin yaprakları, içerdikleri bileşikler nedeniyle bağırsak hareketlerini uyarabilir ve dışkının daha kolay geçmesini sağlayabilir. Bu nedenle, sinameki çayı kısa süreli kabızlık durumlarında kullanıldığında semptomları hafifletebilir. Ancak aşırı tüketimi tavsiye edilmez.

İlginizi çekebilir: Sinameki Çayı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Rezene Çayı

Rezene sadece kabızlığa değil; regl sancılarına, yemekten sonraki şişkinliğe ve hazımsızlığa da iyi gelir. Özellikle aktardan alabileceğiniz taze rezeneyi tercih ederseniz etkisini daha hızlı görmüş olursunuz. Kabızlık yaşadığınız süreçte bir parça kurutulmuş rezeneyi sıcak suda demleyin. Akşam yemeklerinden sonra ya da öğlen bir bardak şeklinde içmeye gayret edin. Rezene etkisini gösterebilir ve bağırsaklarınız daha hızlı bir şekilde sindirime başlayabilir.

İlginizi çekebilir: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlık Nedir?

Kabızlık, dışkılamada zorlanma ve ağrı durumudur. Bağırsaklardan dışkı geçişi rahat bir şekilde sağlanamaz. Bağırsak işleyişindeki yavaşlama veya düzensizlik nedeniyle oluşur. Dışkı sertleşir ve bu durumla dışkılama parça parça ve kuru halde olabilir; bu durum kişinin tam olarak rahatlayamamasına, şiş ve ağrılı hissetmesine neden olabilir.

Genellikle kısa süreli ve geçicidir. Sık değişen yaşam şekli (seyahat) ya da diyet, ramazan ayı (oruç) gibi dönemlerde meydana gelebilir. Su ve sıvı tüketimini artırarak, lifli gıdalardan zengin beslenerek kişiler bu durumu hafifletebilir. Belirtilerin şiddetlendiği ya da uzun sürdüğü durumlarda sağlık kuruluşuna başvurmak elzemdir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

  • Kabızlığın ve şişkinliğin giderilmesi için günlük fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
  • Sıvı oranı yüksek yiyecekler veya sıvı tüketimine önem verilmeli ve düzenli olarak oda sıcaklığında temiz su tüketilmelidir.
  • Soğuk ve buzlu içecekler yerine sıcak, şekersiz doğal bitki çayları içilebilir.
  • Öğünlerin düzeni de kabızlığın giderilmesinde önemli rol oynar. Azar azar sık sık beslenilmeli ve bağırsakları yoran tek öğünde fazla miktarda besin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Ayrıca kahvaltılarda zeytinyağı tüketimi bağırsak hareketlerini hızlandırabilir.
  • Yeşil çay, rezene çayı ve sinameki gibi çaylar tüketilebilir.
  • Kuru erik ve kuru kayısı ile hazırlanan şeker ilavesiz kompostolar öğünlerde tüketilebilir.
  • Keten tohumu, chia tohumu gibi yağlı tohumlar müshil etkili olabilir.

Tarif için: Kayısı Hoşafı Tarifi

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlığın nedenleri arasında yaygın olarak gözlemlenen şu maddeleri sıralayabiliriz:

  • Yetersiz su tüketmek
  • Lif oranı düşük gıdalarla beslenmek
  • Stres, kaygı ve depresyon
  • Dışkılamayı ertelemek
  • Yanlış ve sağlıksız beslenmek
  • Hareketsiz yaşam
  • Sık sık seyahat etmek
  • Öğün ve uyku düzeninle ani değişiklikler
  • Hormonal değişiklikler
  • Gebelik
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Demir takviyeleri, etkili ağrı kesici veya antidepresan hapları
  • Hemoroid
  • Tiroid hastalıkları
  • Bağırsak tıkanıklıkları
  • Divertikülit

Özellikle yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan kabızlık lif içeriği bakımından zayıf beslenenlerde çok daha sık görülür. Yüksek oranda şeker tüketilmesi, dışkılama ihtiyacının ertelenmesi, bağırsaklarda herhangi bir hastalık, uzun süreli seyahatler, bazı ilaçların yan etkileri, gebelik gibi durumlar kabızlığın nedenleri arasında yer alabilir. Ancak bu sebepler kişiden kişiye değişebilir; her kişide aynı seyretmeyebilir.

Kabızlığa neden olan bulguların iyi değerlendirilmesi için uzman görüşü ve tedavisi önem taşır. Beslenme programı ile düzelmeyen kabızlık sorununun tedavisi için mutlaka doktora danışılmalıdır.

kabızlık neden olur

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabız olduğumu nasıl anlarım, hangi belirtiler varsa kabızlık başlıyor demektir? Kabızlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkılamada güçlük çekmek,
  • Dışkılama sırasında veya sonrasında ağrı,
  • Dışkılama sayısının normale göre azalması,
  • Dışkının sert, kuru ve küçük parçalar halinde gelmesi,
  • Dışkılarken normalden farklı bir koku,
  • Şişkinlik hissi ve karın ağrısı,
  • Dışkıladıktan sonra tam olarak rahatlayamama hissi,
  • İleri durumlarda dışkıda kan,
  • İştahsızlık ve kilo kaybı yaşanabilir.

Dışkılamada zorluk ve ağrı uzun süredir yaşanıyorsa, kanama, acı gibi durumlar gözlemleniyorsa, son zamanlarda kilo kaybı ve iştahsızlık da yaşıyorsanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlık Nasıl Önlenir?

Kabızlığı önlemek için evde şu adımları uygulayarak daha sağlıklı bir rutin elde edebilirsiniz:

  • Gün içinde yeterli miktarda oda sıcaklığında temiz su içilebilir,
  • Lif oranı yüksek besin kaynakları ile beslenilebilir,
  • Düzenli egzersiz yapılabilir; hareket edilebilir,
  • Kuru meyveler (kuru kayısı, kuru erik, kuru incir vs.) ara öğünlerde ölçülü tüketilebilir,
  • Yemeklerde zeytinyağı tercih edilebilir,
  • Kırmızı et yerine beyaz et (tavuk, hindi, balık) tercih edilebilir,
  • Probiyotik (yoğurt, ayran, kefir, süt) gıdalara yönelmeli,
  • Yağlı tohumlar (keten tohumu, chia tohumu vs.) tüketilmeli,
  • Fast food gıdalar yerine sulu ev yemekleri tercih edilmeli,
  • Beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi karbonhidrat kaynakları sınırlandırılma; tam buğday ve tam tahıllı ürünlere yönelmeli.
kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kabızlık sık sık görülen bir durumdur. Çocuklarda görülen aşırı kabızlığa ne iyi gelir?

Çocuğunuzdaki kabızlığı önlemek için kuru erik, kuru kayısı ve kuru inciri ara öğünlerine ekleyebilir, böylece bağırsaklarını çalıştırıp paketli ürünlere yönelmesini önleyebilirsiniz. Armut, taze incir, kayısı ve zeytinyağını blenderdan geçirerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Yüksek posalı bu karışım çocuğunuzun kabızlık problemi tedavisini destekleyebilir.

Çocuklarda kabızlık sorunu ile ilgili annelerin en çok sorduğu sorulardan biri de süt kabızlığa iyi gelir mi sorusudur. Bu aşamada doktorunuz onaylar ise inek sütü yerine keçi sütüne yönelebilirsiniz. Şekerli abur cuburlara, asitli şekerli içeceklere ara vermelisiniz. Gün içinde egzersiz yapmasını veya hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Hamilelerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Gebelik döneminde görülen en yaygın rahatsızlıklardan biri kabızlıktır. Gebelikte karın ağrısı ve kabızlığa ne iyi gelir? İncir, üzüm, erik, kayısı ve elma gibi meyveler; brokoli, kuşkonmaz, havuç, lahana, marul, yeşil yapraklı sebzeler, pırasa gibi sebzeler hamilelik döneminde kabızlığa iyi gelebilir.

Lohusalıkta kabızlığa ne iyi gelir? Sinameki çayı, kefir, yoğurt, ayran, zeytinyağı, kepekli ürünler, yulaf gibi yüksek posa içerikli besinler lohusa dönemindeki kabızlığa iyi gelebilir.

Peki, emzirirken kabızlığa ne iyi gelir? Kuru incir, kuru erik ve kuru kayısı kullanılarak hazırlanan komposto emziren annelerin kabızlık problemi için iyi gelebilir. Ancak gebelik hassas bir süreçtir; tüketim öncesi uzman doktorunuzdan onay almanız gereklidir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlık özellikle ek gıdaya geçildiği dönemlerde daha sık olur. Bu dönemde bebeklere verilecek ek besinlerin doktor ya da diyetisyene danışılmadan verilmemesi gerekir. Kabızlık gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka doktora danışılmalı ve kabızlığın nedeni tam olarak anlaşıldıktan sonra ek besinlere devam edilmelidir.

Ancak genel olarak bebeğin sıvı tüketiminin arttırılması önemlidir. Ek gıda döneminde sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir. Elma, armut, şeftali suyu iyi gelebilir; ancak bu gıdalar doktor onayı ile verilmelidir.

Peki, yeni doğan bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Böyle bir durumda kesinlikle anne sütüne devam edilmelidir. Doktora danışılarak ek bir mama verilmesine karar verilmelidir.

Ramazanda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Ramazan ayında karşılaşılan en büyük problemlerden biri de kabızlıktır. Ramazan ayında oluşan şişkinlik ve kabızlığa ne iyi gelir? Özellikle sahur öğününün atlanmaması kabızlığı önleyici en önemli etmendir.

Ayrıca iftarda ağır yemekler tüketilmemesi, aniden mide ve bağırsaklara yüklenilmemesi de önemlidir. İftarı ılık su ile açmak ve yanında bir iki tane kuru kayısı ve zeytinyağı tüketmek kabızlık sorununa iyi gelebilir.

Su ve kayısı tüketildikten sonra bir süre beklenmeli ve daha sonra çorba ile yemeğe devam edilmelidir. Çorbadan sonra tekrar beklenmeli ve ana yemekler ile yemeğe devam edilmelidir. Bu şekilde yemeklerin azar azar tüketilmesi kabızlığı önleyebilir.

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Evet, zeytinyağı kabızlığa iyi gelebilir. Zeytinyağı tüketmek, dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Bununla birlikte zeytinyağı, bağırsaklarda sağlıklı bakteri popülasyonlarını destekleyebilir. Bu da sindirim sistemi sağlığını iyileştirebilir. Aşırı tüketimden kaçınmalısınız.

Muz Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Muzun kabızlığa iyi gelip gelmediği konusunda fikre varmak için muzun olgunlaşıp olgunlaşmaması hususu üzerinden inceleme yapmalıyız:

Tükettiğiniz muzun eğer dışı yeşilse ve olgunlaşmamışsa dirençli nişasta oranı yüksek şeker oranı düşük olacağından kabızlığa iyi gelebilir. Ayrıca olgunlaşmamış muzlar lif bakımından daha zengindir; bağırsaklardaki su emilimini azaltabilir, bu da dışkının yumuşamasına yardımcı olabilir.

Yeşil muzlar olgunlaşmaya başladığında dirençli nişastalar şekere dönüşür. Bu durumda daha fazla şeker ve daha az lif içeriğine sahip olurlar. Olgunlaşmış muzlar, nişastanın bir kısmının glikoza dönüştüğü ve meyvenin tatlılığının arttığı bir aşamadır; böylece olgunlaşmış muzlar daha fazla şeker içerir ve daha az lif içerirler. Kabızlık semptomlarını hafifletmede yeşil muzlardan biraz daha az etkili olabilirler.

Kabızlık Kimlerde Görülür?

Kabızlık yetişkin kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda görülebilir. Hamilelik döneminde hormon yapısındaki değişiklikler, yaşlılıkta ise metabolizmanın yavaşlaması kabızlığa neden olabilir. Özellikle sık seyahat ettiği için günlük düzeni değişken kişiler, az su ve sıvı tüketen kişiler, lif oranı yüksek sebze ve meyveleri tüketmeyenler, düzenli ilaç kullanan kişiler diğer insanlara göre daha sık kabız olabilir; ancak bu durum kişiden kişiye göre değişebilir.

Anında Tuvalete Çıkaran Yiyecekler Nelerdir?

  • Bol su tüketmek ve suda 1 dilim limon bekletmek veya birkaç damla limon suyu eklemek kabızlık etkilerini hafifletebilir.
  • Kuru erik, kuru incir, kuru kayısı kabızlık için en etkili yiyecekler arasındadır.
  • Yoğurt ve kefir gibi probiyotik kaynağı yiyecekler bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, pırasa gibi yeşil yapraklı sebzeler kabızlığa iyi gelebilir.

Sürekli Kabız Olmak Neyin Belirtisi Olabilir?

Gün içinde çok az su içiyor, günlük yaşamınızdaki rutinleri devamlı değiştiriyor ve sağlıksız besleniyorsanız daha sık kabız olabilirsiniz. Su ve sıvı alımını artırıp, probiyotik ve lif kaynağı besinlere yönelerek, belirli bir beslenme rutini oluşturarak kabızlığın tekrarlamasını önleyebilirsiniz.

Kabızlık Kaç Güne Kadar Normal?

Kabızlık haftada çıkılan büyük tuvalet sayısında belirgin bir düşüşle kendini gösterir. Kişinin dışkılamasında zorlanma ve ağrı en yaygın belirtisi arasındadır. Kabızlık ortalama 1-2 hafta sürebilir; uzadığı durumlarda doktora başvurmak gereklidir.

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlık İçin Etkili Tarifler

1) Dümdüz Bir Karın İçin: Kabızlık Gideren ve Göbek Eriten Kür

Yağsız yoğurt, maden suyu, limon ve kuru nane hazırlanarak elde edilen karılımı sabahları aç karnına ve akşamları yatmadan 2 saat önce birer bardak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak kullandığınızda hem kabızlık sorununuzdan kurtulabilir hem de dümdüz bir karına sahip olabilirsiniz. Kabızlık Giderici ve Göbek Eritici Kür

Kabızlık Giderici ve Göbek Eritici Kür

2) Zencefil, Yeşil Çay ve Tarçının Dayanılmaz Hafifliği: Yağ Yakıcı ve Kabızlık Giderici İçecek

Zencefil, yeşil çay, tarçın, karabiber, yeşil elma, limon ve maden suyu kullanılarak hazırlanan karışım yüksek vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra yağ yakıcı özelliği ile de ön plandadır. Yağ Yakıcı ve Kabızlık Giderici İçecek

Yağ Yakıcı ve Kabızlık Giderici İçecek

3) Yoğurt ve Maden Suyunun İnanılmaz Etkisi: Göbek Eriten ve Kabızlık Gideren Yoğurt Kürü

Maden suyu, yoğurt, limon ve kuru nane kullanılarak hazırlanan karışım ile birlikte gün boyu 2 litre su tüketimi, kabızlığı ortadan kaldırır. Ayrıca göbek eritici etkisiyle de birkaç haftalık kullanımın sonunda göbek bölgenizdeki inanılmaz değişimi fark edersiniz.  Göbek Eriten ve Kabızlık Gideren Kür

Göbek Eriten ve Kabızlık Gideren Kür

4) Göbek ve Basene Elveda: Göbek-Basen Eriten ve Kabızlık Gideren İçecek

Yoğurt, taze nane, maden suyu ve limon kullanılarak hazırlanan karışımı sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak tüketebilirsiniz. Birkaç hafta düzenli olarak tüketilen karışım sporla ve su ile desteklendiğinde inanılmaz bir değişime imzasını atar. Göbek Basen Eriten ve Kabızlık Gideren İçecek

Göbek Basen Eriten ve Kabızlık Gideren İçecek

5) Bal kabağı Mucizesi: Bebekler İçin Kabızlık Giderici +6 Ay

6 ay üzerindeki bebekler için kullanılan bal kabağı, kuru kayısı ve yoğurt kürü, bebeğinizin kabızlık sorununu ortadan kaldırır.  Kabızlık İçin Karışım (+6 ay)

Kabızlık İçin Karışım (+6 ay)

6) Hurma ve Kayısı ile Gülümseyen Bebekler: Bebekler İçin Kabızlık Giderici ve Besleyici Karışım

Hurma, kayısı, kuru üzüm kullanılarak hazırlanan karışımı bebeğinizin mamasına ya da yoğurduna ekleyebilirsiniz. Kısa süre içinde kabızlık probleminin giderilmesini sağlayan karşım lezzeti ile de bebeğinizin hoşuna gidecektir. Bebekler İçin Kabızlık Giderici ve Besleyici Karışım

Bebekler İçin Kabızlık Giderici ve Besleyici Karışım

7) Chia ve Keten Tohumunun İncir ve Kuru Kayısı ile Buluşması: Kabızlık İçin Marmelat

Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, keten tohumu, chia tohumu ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan marmelat, sabah kahvaltılarında sadece birkaç gün bile kullanılsa, kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Kabızlık İçin Marmelat

Kabızlık İçin Marmelat

8) Göbek Eriten Ve Kabızlık Gideren Yoğurt Kürü (Bilgi ve Resimli)

Yoğurt kabızlık için ideal besinlerden biri. Soda, limon suyu ve nane de hazımsızlığa birebir! Bu karışımdan elde edeceğiniz ferahlatıcı içecek, kabızlık şikayetlerinizi hafifletebilir! Göbek Eriten ve Kabızlık Gideren Yoğurt Kürü (Bilgi Ve Resimli)

Göbek Eriten ve Kabızlık Gideren Yoğurt Kürü (Bilgi Ve Resimli)

Bağırsak Temizliği: 6 Doğal Detoks Tarifi

Bağırsak Tembelliğine İyi Gelen 10 Doğal Çözüm

Lifli Gıdalar Nelerdir, Hangileri? Lifli Gıdalar Listesi

Bağırsakları Ne Çalıştırır? Anında Etki Eden 12 Besin

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
French Press Nasıl Kullanılır? Filtre Kahve, Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
French Press Nasıl Kullanılır? Filtre Kahve, Bitki Çayı Nasıl Yapılır?

French Press: Ev Tipi Pratik Demleme Cihazınız! French press, son dönemde 3. nesil kahve kültüründe…

Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir? Tarifi
Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Devam Sütü: Anne Sütüne En Yakın Besin! Yeni doğan bir bebeğe ilk 6 ay verilebilecek…

Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği Tarifi
Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği

Biotin: B7 Vitamini, Vitamin H Literatürde H veya B7 vitamini olarak bilinen biotin, özellikle cilt…

ZMA Nedir, Ne İşe Yarar? Ne Zaman, Nasıl Kullanılır? Tarifi
ZMA Nedir, Ne İşe Yarar? Ne Zaman, Nasıl Kullanılır?

ZMA: Çinko, Magnezyum, B6 Vitamini (Piridoksin) ZMA, son yıllarda sporcular, egzersiz rutini olanlar ve kas…

Bcaa Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı? Tarifi
Bcaa Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı?

BCAA (Lösin, İzolösin ve Valin) Amino Asit Zinciri Düzenli spor yapanların ve kas gelişimini destekleyecek…

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Kalitesini Artıran 14 Besin Tarifi
Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Kalitesini Artıran 14 Besin

Emziren Anneler Süt Artırmak İçin Ne Yemeli? Dünyaya yeni gelen bebekler için ilk 6 ay…

French Press Nasıl Kullanılır? Filtre Kahve, Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
French Press Nasıl Kullanılır? Filtre Kahve, Bitki Çayı Nasıl Yapılır?

French Press: Ev Tipi Pratik Demleme Cihazınız! French press, son dönemde 3. nesil kahve kültüründe…

2024 Mayıs Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Mayıs Ayının 30 Popüler Tarifi

Mayıs ayını geride bırakıyoruz... Bu güzel ayı tamamlarken de her ayın son günü olduğu gibi…

Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir? Tarifi
Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Devam Sütü: Anne Sütüne En Yakın Besin! Yeni doğan bir bebeğe ilk 6 ay verilebilecek…

Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği Tarifi
Biotin B7 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Eksikliği

Biotin: B7 Vitamini, Vitamin H Literatürde H veya B7 vitamini olarak bilinen biotin, özellikle cilt…

ZMA Nedir, Ne İşe Yarar? Ne Zaman, Nasıl Kullanılır? Tarifi
ZMA Nedir, Ne İşe Yarar? Ne Zaman, Nasıl Kullanılır?

ZMA: Çinko, Magnezyum, B6 Vitamini (Piridoksin) ZMA, son yıllarda sporcular, egzersiz rutini olanlar ve kas…

Bcaa Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı? Tarifi
Bcaa Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı?

BCAA (Lösin, İzolösin ve Valin) Amino Asit Zinciri Düzenli spor yapanların ve kas gelişimini destekleyecek…

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Kalitesini Artıran 14 Besin Tarifi
Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Kalitesini Artıran 14 Besin

Emziren Anneler Süt Artırmak İçin Ne Yemeli? Dünyaya yeni gelen bebekler için ilk 6 ay…

Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran, Kilo Aldırmayan Diyet Listesi Tarifi
Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran, Kilo Aldırmayan Diyet Listesi

Süt Kalitesini Artıran Emziren Anne Diyeti Hamilelik döneminin ardından bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra emziren bir…

İstiridye Mantarı Tarifleri: Et Lezzetinde 20 Yemek Tarifi
İstiridye Mantarı Tarifleri: Et Lezzetinde 20 Yemek

4 köşesinde ayrı lezzet bahçelerini barındıran cennet ülkemizde istiridye mantarına sonbahar aylarında sık sık rastlayabilirsiniz.…

Supplement Nedir? Kullanımı, Ne İşe Yarar? En İyi Supplementler Tarifi
Supplement Nedir? Kullanımı, Ne İşe Yarar? En İyi Supplementler

Supplementler Besin Takviyeleri Sporcuların beslenme programında sıkça adı geçen supplementler, bir tür gıda takviyesidir. Sporun…

Askorbik Asit Nedir, Ne İşe Yarar? Zararlı mı? Nasıl Kullanılır? Tarifi
Askorbik Asit Nedir, Ne İşe Yarar? Zararlı mı? Nasıl Kullanılır?

Askorbik Asit (C Vitamini) Vitaminler, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşamın temellerini oluşturan vitaminler…

Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Teşrik Tekbiri, Ayeti, Türkçesi
Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Teşrik Tekbiri, Ayeti, Türkçesi

Diyanetten Kurban Keserken Okunacak Dualar İslam aleminin hasretle beklediği Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesme ibadetini…

Tarifler Geri
Videolar Geri