Ülkemizde Yenen Balık Çeşitleri ve İsimleri
Türkiye’de balık sezonu açıldığında lezzetli balık türleri avlanır. Bu balıkların lezzetli olmasının pek çok nedeni vardır. Özellikle de Karadeniz’de avlanan balıkların hem besleyici hem de leziz olmasında, çevredeki nehir ve akarsular etkendir. Bu nehirlerde balıklar için yetişen planktonlar, balığın besin değerini yükseltir.
Türkiye’nin En Lezzetli Balık Çeşitleri
- Lüfer
- Palamut
- Barbun
- Levrek
- Kefal
- Mezgit
- Dil Balığı
- Çipura
- Karagöz
- Hamsi
- Kalkan
- İstavrit
- Kolyos
- Uskumru
- Sardalya
- Tekir
- İzmarit
- Minekop
Tarif için: Fırında Hamsi
Ülkemizdeki balık çeşitleri isimleri ve ebatlarıyla yüzlerce başlık altında açıklanabilir. Ancak bazı balık çeşitleri yemek için uygunken bazıları sağlığa zararlı olabiliyor. Bu ayrımı yapabilmek için de güvenilir yerden balık temin etmek ve bilinçli şekilde balık avı yapmak gerekiyor.
Protein, omega ve mineral açısından zengin olan balık çeşitleri eğer içeriğinde zararlı bir etken yoksa güvenle tariflere eklenir. Besin değeri yüksek, Türkiye’deki sularda avlanan leziz balık çeşitleri yemeklik olarak kullanıldığında her zaman taze olması önerilir. Taze balık tüketiminin sağlığa olan faydası çok fazladır.
Bu yazımızda, deniz ürünlerini tüketen kişilere faydalı olacak balık çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler sunacağız. Türkiye’nin en lezzetli ve faydalı balık çeşitleri ve isimleri nelerdir diyenler, bu yazıda aradığı pek çok bilgiyi bulabilir. Kıyı ve açık sularda kendini besleyen balıkları daha yakından tanıyalım.
Tarif için: Fırında Soslu Balık (Videolu)
Ülkenin En Lezzetli 18 Nefis Balık Çeşidi
Ülkemizde yenen balık çeşitleri balıkseverlere özel bu yazıda derlendi! Mutfağında belli aralıklarla balık pişirmek isteyenler, balık çeşitleri yemelik en lezzetli nasıl hazırlanır merak edenler için mevsim bilgileriyle birlikte şimdi sizlerle:
1) Lüfer
Karadeniz ve Marmara sularında görülen lüfer çok lezzetli eti olan bir balık türüdür. Göçebe bir hayatı vardır ve derisi çok pulludur. Ocak ve eylül ayında en yağlı dönemi olduğu için ölçülü tüketim önerilir.
Detaylı bilgi için: Lüfer Balığı Avı Nasıl Yapılır?
Tarif için: Özel Sosuyla Fırında Lüfer
2) Palamut
Derisinde pul yok denecek kadar az olan palamut, koyu renkli etiyle bilinir. Eylül ve şubat ayları palamutun en lezzetli olduğu dönemlerdir. Türkiye’deki tüm denizlerde avlanabilen palamut, her türlü pişirime uygun bir balık türüdür.
Detaylı bilgi için: Palamut Nasıl Pişirilir? 12 Farklı Tarif
Tarif: Fırında Palamut (Videolu)
3) Barbun (Barbunya)
Ilık denizlerde, kıyılarda yaşayan barbun balığının eti çok doyurucu ve lezzetlidir. Tekir balığıyla çok karıştırılan barbunun baş kısmı daha uzundur. Ayrımı buradan yapabilirsiniz. Barbunu tam döneminde yemek için Temmuz ve Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.
Detaylı bilgi için: Barbun Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?
Tarif için: Izgara Tadında Pratik Barbun Tava
4) Levrek
Türkiye’de en sık tüketilen ve çok beğenilen balıklardan biri de levrektir. Levrek ılık sularda sığ kesimlerde yaşamayı çok sever. Kış aylarının ilk günlerinden itibaren bahar başlangıcına kadar levreği lezzetli halde tüketebilirsiniz.
Detaylı bilgi için: Levrek Nasıl Pişirilir? Levrek Balığı Hakkında Her Şey
Tarif için: Fırında Levrek Tarifi (Videolu)
5) Kefal
Kefal kirli ve bulanık sularda yaşamayı seven bir balık türüdür. Bu balığı tüketirken temiz sularda avlanan kefal olmasına dikkat etmelisiniz. Göçebe olmayan kefal, hemen hemen her denizimizde yaşamaktadır.
Detaylı bilgi için: Kefal Balığı – Oltadan Sofraya Hakkında Merak Edilen Her Şey
Tarif: Kefal Balığı Kızartması
6) Mezgit
Türkiye’deki sularda lezzetli şekilde kendini besleyen balıklardan bir diğeri de mezgittir. Mezgit, sıklıkla Karadeniz’de görülmektedir. Mevsim balığıdır her dönem bulunmaz. Yaz ayları haricinde hep yumurtalı şekilde gezer ve mevsiminde yumurtaları bırakarak çoğalır.
Detaylı bilgi için: Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir? Faydaları
Tarif için: Nefis Mezgit Şinitzel
7) Dil Balığı
Bu balık türü Ege ve Akdeniz’de çok sık tüketilen bir türdür. Kasım ayından şubat ayına kadar leziz şekilde tüketebilirsiniz. Her mevsim bulunan ancak belirli bir dönemde tadının daha lezzetli olduğu bilinen bir yerli balıktır.
Detaylı bilgi için: Dil Balığı Nasıl Pişirilir? Temizlenir? Faydaları
Tarif için: Tavada Dil Balığı
8) Çipura
Ege Bölgesi’nin en meşhur balığıdır. Ege’de pek çok restoranda favori balık haline gelmiştir. Yassı bir gövdesi olan çipuranın karın bölgesi beyazdır. Izgarada, fırında her şekilde afiyetle tüketebileceğiniz bir balıktır.
Detaylı bilgi için: Çipura Balığı Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Nasıl Yapılır?
Tarif: Fırında Çipura
9) Karagöz
Çipuraya çok benzeyen bu balık türü, Türkiye’de tadabileceğiniz leziz balıklardan sadece biridir. Her mevsim bulunan çipura, restoranların en sık tüketilen balığıdır. Besin değeri yüksek, leziz ve faydalı bir deniz ürünüdür.
Detaylı bilgi için: Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Tutulur?
Tarif için: Karagöz Balığı
10) Hamsi
Hamsi Karadeniz’in simgelerinden biridir. Türkiye’deki balık avcılığının yarısından çoğunu hamsi türü oluşturmaktadır. Kış aylarında tonlarca avlanan hamsinin ekonomik değeri de oldukça uygundur. Kılçıkla tüketime uygun olan hamsi, balık yağının üretiminde de kullanılmaktadır.
Detaylı bilgi için: Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?
Tarif için: Pişirme Kağıdında Hamsi Tava (Videolu)
11) Kalkan
Türkiye’de kalkan balığını yemek için kış aylarını beklemeniz gerekir. Bu leziz balığın avlandığı bölge, İstanbul Boğazı’nın Kuzey kesimidir. Kışın göç etmeyi seven kalkan, genellikle Marmara Denizi’nde kendini büyütür.
Detaylı bilgi için: Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Faydaları, Mevsimi, Av Teknikleri
Tarif için: Kalkan Balığı Kızartması
12) İstavrit
Marmara Denizi’nde en çok çıkan balıklardan biri de istavrittir. İnce dişleri olan istavrit, eti lezzetli bir türdür. Sonbahar aylarında Marmara’ya gelen istavritler, mayıs ayı gelince Karadeniz sularına gider.
Detaylı bilgi için: İstavrit Nasıl Pişirilir? Av Teknikleri, Çeşitleri ve Besin Değeri
Tarif için: Nefis Soslu Fırında İstavrit
13) Kolyos
Türkiye’de tadabileceğiniz lezzetli bir balık türü olan kolyos, uskumru ile beraber gezen bir türdür. Uskumrunun tadıyla kıyaslandığında daha hafif gelen kolyos, düşük kalorili balıklardandır. Izgarada ve fırında tüketildiğinde daha leziz şekilde servis edilebilir.
Detaylı bilgi için: Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Avlanır? Faydaları Nelerdir?
Tarif için: Fırında Pratik Patatesli Kolyoz
14) Uskumru
Uskumru göçebe bir balık türüdür. Yaz günlerini Karadeniz’in sularında geçirir ve buradaki yolculuğu bitince sonbaharda Marmara’ya iner. Kış ayları bitince yeniden Karadeniz’e göç eden uskumru, eti lezzetli bir türdür. Çok gezdiği için besin değeri de bir o kadar fazladır. Orta yağlı balık türlerinden biri olan uskumru, her çeşit pişirme yöntemiyle tüketilebilir.
Detaylı bilgi için: Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?
Tarif için: Fırında Galeta Unlu Uskumru Alabalık
15) Sardalya
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir. Temmuz ayı ve ekim sonu arasında en sık tüketimi olan balıktır.
Detaylı bilgi için: Sardalya Nasıl Pişirilir? Leziz 7 Tarifi
Tarif için: Tempura Soslu Sardalya
16) Tekir
Tekir, sıklıkla barbunya ile karıştırılır. Bu iki balık türü yakın akrabadır. Esasında tekir ile barbunya arasında temel bir farklılık vardır. Tekirin kafası küttür ve çenesinin altında sakalı bulunur. Barbunyanın kafası ise daha uzundur. Tekir tüm denizlerimizde avlanabilir. Karadeniz ve Marmara’da avlanan tekirlerin boyu 6 ila 10 cm aralığındadır. Akdeniz ve Ege’de avlanan tekirlerin boyları ise neredeyse barbunya ile aynıdır. Tekir, 4 mevsim bulunur. En lezzetli dönemi ise tıpkı barbunya gibi temmuz ve ekim ayları arasıdır. Tekir balığının tavasını ve kağıt kebabını mutlaka denemelisiniz.
Tarif için: Mısır Unlu Tekir Balığı
17) İzmarit
Ülkemizde izmaritin 2 çeşidi bulunur. Bunlar menekşe izmarit ve istargilostur. İzmarit balığının erkekleri dişilerinden daha iridir; dişilerin boyu 20 cm civarındayken erkeklerinki 25 cm’ye kadar uzayabilmektedir. İzmartin eti son derece lezzetlidir. Tavası birçok insanın favorisidir. Sonbahar ve kış aylarında ise genellikle ızgarası önerilir.
Tarif için: İzmarit Balığı
18) Minekop ve Eşkine
Minekop da bu familyanın bir üyesidir. Minekop ile eşkine birbirine çok benzer. Minekopların boyu 30-80 cm arasında değişiklik gösterir. Nadir de olsa, bir metreden uzun olan minekoplar vardır. Son olarak, eşkine ise tüm denizlerimizde görülür. Bu balık türü genellikle kıyıya yakın, kayalık diplerde yaşar. Boyu 30 cm civarındadır.
Tarif için: Izgara Minekop Balığı
Balık ve Deniz Ürünleri kategorisini ziyaret ederek balık tariflerine ulaşabilirsiniz.
Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze
Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri
Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif
Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları
Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.