Türkiye’nin En Lezzetli Balık Çeşitleri Listesi

Türkiye’nin En Lezzetli Balık Çeşitleri Listesi Tarifi

Ülkemizde Yenen Balık Çeşitleri ve İsimleri

Türkiye’de balık sezonu açıldığında lezzetli balık türleri avlanır. Bu balıkların lezzetli olmasının pek çok nedeni vardır. Özellikle de Karadeniz’de avlanan balıkların hem besleyici hem de leziz olmasında, çevredeki nehir ve akarsular etkendir. Bu nehirlerde balıklar için yetişen planktonlar, balığın besin değerini yükseltir.

Türkiye’nin En Lezzetli Balık Çeşitleri

  • Lüfer
  • Palamut
  • Barbun
  • Levrek
  • Kefal
  • Mezgit
  • Dil Balığı
  • Çipura
  • Karagöz
  • Hamsi
  • Kalkan
  • İstavrit
  • Kolyos
  • Uskumru
  • Sardalya
  • Tekir
  • İzmarit
  • Minekop

Tarif için: Fırında Hamsi

Ülkemizdeki balık çeşitleri isimleri ve ebatlarıyla yüzlerce başlık altında açıklanabilir. Ancak bazı balık çeşitleri yemek için uygunken bazıları sağlığa zararlı olabiliyor. Bu ayrımı yapabilmek için de güvenilir yerden balık temin etmek ve bilinçli şekilde balık avı yapmak gerekiyor.

Protein, omega ve mineral açısından zengin olan balık çeşitleri eğer içeriğinde zararlı bir etken yoksa güvenle tariflere eklenir. Besin değeri yüksek, Türkiye’deki sularda avlanan leziz balık çeşitleri yemeklik olarak kullanıldığında her zaman taze olması önerilir. Taze balık tüketiminin sağlığa olan faydası çok fazladır.

Bu yazımızda, deniz ürünlerini tüketen kişilere faydalı olacak balık çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler sunacağız. Türkiye’nin en lezzetli ve faydalı balık çeşitleri ve isimleri nelerdir diyenler, bu yazıda aradığı pek çok bilgiyi bulabilir. Kıyı ve açık sularda kendini besleyen balıkları daha yakından tanıyalım.

Tarif için: Fırında Soslu Balık (Videolu)

Fırında Soslu Balık (Videolu)

Ülkenin En Lezzetli 18 Nefis Balık Çeşidi

Ülkemizde yenen balık çeşitleri balıkseverlere özel bu yazıda derlendi! Mutfağında belli aralıklarla balık pişirmek isteyenler, balık çeşitleri yemelik en lezzetli nasıl hazırlanır merak edenler için mevsim bilgileriyle birlikte şimdi sizlerle:

1) Lüfer

Karadeniz ve Marmara sularında görülen lüfer çok lezzetli eti olan bir balık türüdür. Göçebe bir hayatı vardır ve derisi çok pulludur. Ocak ve eylül ayında en yağlı dönemi olduğu için ölçülü tüketim önerilir.

Detaylı bilgi için: Lüfer Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Tarif için: Özel Sosuyla Fırında Lüfer

Özel Sosuyla Fırında Lüfer

2) Palamut

Derisinde pul yok denecek kadar az olan palamut, koyu renkli etiyle bilinir. Eylül ve şubat ayları palamutun en lezzetli olduğu dönemlerdir. Türkiye’deki tüm denizlerde avlanabilen palamut, her türlü pişirime uygun bir balık türüdür.

Detaylı bilgi için: Palamut Nasıl Pişirilir? 12 Farklı Tarif

Tarif: Fırında Palamut (Videolu)

Fırında Palamut (Videolu)

3) Barbun (Barbunya)

Ilık denizlerde, kıyılarda yaşayan barbun balığının eti çok doyurucu ve lezzetlidir. Tekir balığıyla çok karıştırılan barbunun baş kısmı daha uzundur. Ayrımı buradan yapabilirsiniz. Barbunu tam döneminde yemek için Temmuz ve Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Barbun Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?

Tarif için: Izgara Tadında Pratik Barbun Tava

Izgara Tadında Pratik Barbun Tava

4) Levrek

Türkiye’de en sık tüketilen ve çok beğenilen balıklardan biri de levrektir. Levrek ılık sularda sığ kesimlerde yaşamayı çok sever. Kış aylarının ilk günlerinden itibaren bahar başlangıcına kadar levreği lezzetli halde tüketebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Levrek Nasıl Pişirilir? Levrek Balığı Hakkında Her Şey

Tarif için: Fırında Levrek Tarifi (Videolu)

Fırında Levrek Tarifi (Videolu)

5) Kefal

Kefal kirli ve bulanık sularda yaşamayı seven bir balık türüdür. Bu balığı tüketirken temiz sularda avlanan kefal olmasına dikkat etmelisiniz. Göçebe olmayan kefal, hemen hemen her denizimizde yaşamaktadır.

Detaylı bilgi için: Kefal Balığı – Oltadan Sofraya Hakkında Merak Edilen Her Şey

Tarif: Kefal Balığı Kızartması

Kefal Balığı Kızartması

6) Mezgit

Türkiye’deki sularda lezzetli şekilde kendini besleyen balıklardan bir diğeri de mezgittir. Mezgit, sıklıkla Karadeniz’de görülmektedir. Mevsim balığıdır her dönem bulunmaz. Yaz ayları haricinde hep yumurtalı şekilde gezer ve mevsiminde yumurtaları bırakarak çoğalır.

Detaylı bilgi için: Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir? Faydaları

Tarif için: Nefis Mezgit Şinitzel

Nefis Mezgit Şinitzel

7) Dil Balığı

Bu balık türü Ege ve Akdeniz’de çok sık tüketilen bir türdür. Kasım ayından şubat ayına kadar leziz şekilde tüketebilirsiniz. Her mevsim bulunan ancak belirli bir dönemde tadının daha lezzetli olduğu bilinen bir yerli balıktır.

Detaylı bilgi için: Dil Balığı Nasıl Pişirilir? Temizlenir? Faydaları

Tarif için: Tavada Dil Balığı

Tavada Dil Balığı

8) Çipura

Ege Bölgesi’nin en meşhur balığıdır. Ege’de pek çok restoranda favori balık haline gelmiştir. Yassı bir gövdesi olan çipuranın karın bölgesi beyazdır. Izgarada, fırında her şekilde afiyetle tüketebileceğiniz bir balıktır.

Detaylı bilgi için: Çipura Balığı Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Nasıl Yapılır?

Tarif: Fırında Çipura

Fırında Çipura

9) Karagöz

Çipuraya çok benzeyen bu balık türü, Türkiye’de tadabileceğiniz leziz balıklardan sadece biridir. Her mevsim bulunan çipura, restoranların en sık tüketilen balığıdır. Besin değeri yüksek, leziz ve faydalı bir deniz ürünüdür.

Detaylı bilgi için: Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Tutulur?

Tarif için: Karagöz Balığı

Karagöz Balığı

10) Hamsi

Hamsi Karadeniz’in simgelerinden biridir. Türkiye’deki balık avcılığının yarısından çoğunu hamsi türü oluşturmaktadır. Kış aylarında tonlarca avlanan hamsinin ekonomik değeri de oldukça uygundur. Kılçıkla tüketime uygun olan hamsi, balık yağının üretiminde de kullanılmaktadır.

Detaylı bilgi için: Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?

Tarif için: Pişirme Kağıdında Hamsi Tava (Videolu)

Pişirme Kağıdında Hamsi Tava (Videolu)

11) Kalkan

Türkiye’de kalkan balığını yemek için kış aylarını beklemeniz gerekir. Bu leziz balığın avlandığı bölge, İstanbul Boğazı’nın Kuzey kesimidir. Kışın göç etmeyi seven kalkan, genellikle Marmara Denizi’nde kendini büyütür.

Detaylı bilgi için: Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Faydaları, Mevsimi, Av Teknikleri

Tarif için: Kalkan Balığı Kızartması

Kalkan Balığı Kızartması

12) İstavrit

Marmara Denizi’nde en çok çıkan balıklardan biri de istavrittir. İnce dişleri olan istavrit, eti lezzetli bir türdür. Sonbahar aylarında Marmara’ya gelen istavritler, mayıs ayı gelince Karadeniz sularına gider.

Detaylı bilgi için: İstavrit Nasıl Pişirilir? Av Teknikleri, Çeşitleri ve Besin Değeri

Tarif için: Nefis Soslu Fırında İstavrit

Nefis Soslu Fırında İstavrit

13) Kolyos

Türkiye’de tadabileceğiniz lezzetli bir balık türü olan kolyos, uskumru ile beraber gezen bir türdür. Uskumrunun tadıyla kıyaslandığında daha hafif gelen kolyos, düşük kalorili balıklardandır. Izgarada ve fırında tüketildiğinde daha leziz şekilde servis edilebilir.

Detaylı bilgi için: Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Avlanır? Faydaları Nelerdir?

Tarif için: Fırında Pratik Patatesli Kolyoz

Fırında Pratik Patatesli Kolyoz

14) Uskumru

Uskumru göçebe bir balık türüdür. Yaz günlerini Karadeniz’in sularında geçirir ve buradaki yolculuğu bitince sonbaharda Marmara’ya iner. Kış ayları bitince yeniden Karadeniz’e göç eden uskumru, eti lezzetli bir türdür. Çok gezdiği için besin değeri de bir o kadar fazladır. Orta yağlı balık türlerinden biri olan uskumru, her çeşit pişirme yöntemiyle tüketilebilir.

Detaylı bilgi için: Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Tarif için: Fırında Galeta Unlu Uskumru Alabalık

Fırında Galeta Unlu Uskumru Alabalık

15) Sardalya

Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir. Temmuz ayı ve ekim sonu arasında en sık tüketimi olan balıktır.

Detaylı bilgi için: Sardalya Nasıl Pişirilir? Leziz 7 Tarifi

Tarif için: Tempura Soslu Sardalya

Tempura Soslu Sardalya

16) Tekir

Tekir, sıklıkla barbunya ile karıştırılır. Bu iki balık türü yakın akrabadır. Esasında tekir ile barbunya arasında temel bir farklılık vardır. Tekirin kafası küttür ve çenesinin altında sakalı bulunur. Barbunyanın kafası ise daha uzundur. Tekir tüm denizlerimizde avlanabilir. Karadeniz ve Marmara’da avlanan tekirlerin boyu 6 ila 10 cm aralığındadır. Akdeniz ve Ege’de avlanan tekirlerin boyları ise neredeyse barbunya ile aynıdır. Tekir, 4 mevsim bulunur. En lezzetli dönemi ise tıpkı barbunya gibi temmuz ve ekim ayları arasıdır. Tekir balığının tavasını ve kağıt kebabını mutlaka denemelisiniz.

Tarif için: Mısır Unlu Tekir Balığı

Mısır Unlu Tekir Balığı

17) İzmarit

Ülkemizde izmaritin 2 çeşidi bulunur. Bunlar menekşe izmarit ve istargilostur. İzmarit balığının erkekleri dişilerinden daha iridir; dişilerin boyu 20 cm civarındayken erkeklerinki 25 cm’ye kadar uzayabilmektedir. İzmartin eti son derece lezzetlidir. Tavası birçok insanın favorisidir. Sonbahar ve kış aylarında ise genellikle ızgarası önerilir.

Tarif için: İzmarit Balığı

İzmarit Balığı

18) Minekop ve Eşkine

Minekop da bu familyanın bir üyesidir. Minekop ile eşkine birbirine çok benzer. Minekopların boyu 30-80 cm arasında değişiklik gösterir. Nadir de olsa, bir metreden uzun olan minekoplar vardır. Son olarak, eşkine ise tüm denizlerimizde görülür. Bu balık türü genellikle kıyıya yakın, kayalık diplerde yaşar. Boyu 30 cm civarındadır.

Tarif için: Izgara Minekop Balığı

Izgara Minekop Balığı

Balık ve Deniz Ürünleri kategorisini ziyaret ederek balık tariflerine ulaşabilirsiniz.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri